Az édes méreg, vagyis a finomított fehér cukor számos betegség forrása lehet. Ha szeretnél leszokni róla, a következő 8 alternatíva a segítségedre lehet.
A cukor javítja a kedélyállapotot, boldogabbnak érezzük magunkat tőle és gyorsan energiát nyerünk belőle. Azonban függőséget is okoz, ami hosszú távon kifejezetten károsan hat az egészségre. Amikor bekerül a véráramba, az agyunknak azt a területét stimulálja, amely a boldogsághormonnak is nevezett dopamin kiválasztásáért felelős. Amint a vércukorszint leesik, újabb adag dózis után vágyakozik a szervezet, tulajdonképpen ez a cukorfüggőség.
Ne hagyd magad megtéveszteni!
Egyre több ember életében kap központi szerepet az egészséges életmód, amelynek az egészséges étkezés az egyik legfontosabb része. Az étrend összeállításának egyik vezérmondata, hogy minimalizáljuk a cukorfogyasztást, vagy keressünk egészségesebb alternatívát. Sokszor halljuk, hogy a finomított fehér cukor a legnagyobb ellenség. Ennek van igazságalapja, ugyanis semmiféle hasznos tápanyagot vagy vitamint nem tartalmaz, a kalóriatartalma viszont magas. Gyakori tévhit, hogy a hagyományos répacukornál jóval egészségesebb a barna és a nádcukor, de valójában csak a finomítási eljárásban van köztük különbség. A barna cukrot nem tisztítják, ezért megmarad az eredeti színe, illetve nagyobb a melasztartalma. Ezáltal ízben érzékelhető különbség a fehér és barna változat között, de mindkettő ugyanolyan üres kalória. Manapság egyre divatosabb a kókuszvirágcukor is, amit a boltokban általában az egészséges élelmiszerek között találunk meg. Pedig ez az alternatíva sem olyan alakbarát, mint gondolnánk. A kókuszvirágcukor tartalmaz vitaminokat és a glikémiás indexe is alacsonyabb, mint a hagyományos cukoré, de hasonlóan magas a kalóriatartalma. Ráadásul, mivel egészséges élelmiszerként azonosítják, az ára is borsos.
Természetes növényi édesítők

Sokan azt hiszik, hogy a cukor minden esetben a legnagyobb ellenség, főleg amikor a fogyáson gondolkoznak. A természetesen előforduló édesítők ugyan nem kalóriamentesek – ellentétben a mesterségesen előállított édesítőszerekkel –, de számos olyan ásványi anyagot, aminosavat és vitamint tartalmaznak, amelyre szüksége van a szervezetnek. Növényi alapúak, ezért rostot is tartalmaznak, alacsonyabb a glikémiás indexük és egyik sem olyan addiktív, mint a kristálycukor. Íme, néhány természetes édesítő, amelyekkel remekül helyettesítheted a cukrot.
1. Méz, avagy a természetes orvosság
Ugyan nem nevezhető alacsony kalóriatartalmú élelmiszernek, de nem véletlenül hallhattuk a nagymamáinktól, hogy torokfájásra a legjobb gyógyír a mézes tea. A méz gyulladáscsökkentő, vértisztító és erős baktériumölő hatással bír. Számos aminosavat, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Kevesebb kalória van benne, mint a kristálycukorban, de így is mértékkel kell fogyasztani.
2. Agave szirup
Ezt a természetes édesítőt a vegánok is fogyaszthatják, hiszen egy mexikói kaktuszból állítják elő. Érdekesség, hogy ugyanabból a kaktuszféléből, aminek a nedvéből a tequila készül. Az ageve szirupnak alacsony a glikémiás indexe, vagyis nem dobja meg a vércukorszintet. Tápértéke a mézhez hasonló, de ez sem üres kalória, ugyanis magas a B-vitamin tartalma, és ásványi anyagokban is gazdag.
3. Juharszirup
A legtöbb amerikai filmben, a családi reggeli közben juharsziruppal leöntött palacsintát falatoznak. Ezt az édesítőszert már az őslakos indiánok is ismerték, és máig nagy népszerűségnek örvend. A cukorjuhar nedvének lecsapolásával nyerik ki, és ugyan nem nullkalóriás, de jóval egészségesebb, mint a hagyományos cukor. Ásványi anyag és vitamintartalma is magas, intenzív ízének köszönhetően pedig egy kevés is elegendő belőle, hogy megédesítsük a kávét, teát vagy a süteményeket. Minél sötétebb a szirup színe, annál édesebb az íze.
4. Rizsszirup
A rizs az egyik legsokoldalúbb alapanyagok közé tartozik, hiszen amellett, hogy köretként fogyasztjuk, készül belőle növényi tej és tejszín, de édesítőszer formájában is rábukkanhatunk a boltokban. A rizsszirup vas, kalcium, kálium és B-vitamin tartalma is magas.
5. Datolya szirup
Nem véletlen, hogy ez az édes gyümölcs egyre divatosabb, hiszen aszalva igazi csemege. Ráadásul a fogyasztásából sokat profitálhatunk, mert magas A-vitamin tartalma miatt jót tesz a bőrnek. A cukor pótlására használt datolyaszirupot akár házilag is elkészíthetjük. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a kimagozott datolyát meleg vízbe áztatjuk, majd egy magas teljesítményű aprítógépben krémesre zúzzuk. Végül adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy folyékony állagú legyen.
Természetes édesítőszerek

Ha úgy szeretnénk édesíteni a kávénkat vagy a süteményeket, hogy közben ne jussunk plusz kalóriákhoz, akkor érdemes a természetes édesítőszereket választani. Ezek a cukorhoz hasonlóan fehér színűek, por állagúak, de lassan szívódnak fel, így nem emelik meg hamar a vércukorszintet. A következő alternatívák nullkalóriás, vagy nagyon alacsony kalóriatartalmú édesítők, de mértékkel kell őket fogyasztani, ugyanis puffadást és hasmenést okozhatnak.
1. Eritrit
Ez a természetes cukoralkohol nagyjából 60 százalékkal édesebb, mint a hagyományos cukor. Nincs kalóriatartalma, ezért a fogyókúra alatt is remek választás. Mivel kémiailag nem cukor, így nem lehet karamellizálni – és kissé hűsnek érezhetjük, ha magában kóstoljuk –, de kiváló alternatíva a sütemények készítésekor.
2. Stevia
A stevia (vagy kevésbé ismert nevén jázminpakóca) egy Dél-Amerikában őshonos növény, amelynek a leveléből készül az édesítőszer. Sokkal intenzívebb az íze a cukornál, így nagyon kevés is elegendő belőle. Nem tartalmaz kalóriát és lassan szívódik fel, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet.
3. Xilit
A fa rostjaiból kinyert nyírfacukor tartalmaz kalóriát, de jóval kevesebbet, mint a fehér cukor. Szerkezete miatt a szájban lévő baktériumok nem tudják felhasználni, így nem okoz fogszuvasodást.
Szerencsére hatalmas a választék, könnyen elérhetővé váltak a cukorpótlók és egyre több alternatíva jelenik meg a piacon. De akár természetes, akár növényi édesítőszert választasz, továbbra is fontos a mértékletesség.
Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: Victoria Popova/Getty Images