8 hiba, amit elkövethetsz kézfertőtlenítés közben

A kézfertőtlenítők az elmúlt hónapokban állandó helyet kaptak a táskánkban. Azonban azt nem árt tudni, hogy hogyan nyújtanak igazi védelmet!

A koronavírus-járvány kirobbanásakor naponta legalább háromszor hallottuk, gyakran mossunk kezet alaposan szappannal és mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő. Ha jobban belegondolunk, valójában ezek alapvető higiéniai szabályok, csupán azelőtt nem kaptak elég médiafigyelmet. Ahogyan az sem, hogy hány hibát követhetünk el a kézfertőtlenítés során.

Hibát követsz el akkor, ha…

  • nem mosod meg a kezedet: a baktériumokkal szembeni védekezés leghatékonyabb az alapos, szappannal történő kézmosás, amit csak akkor érdemes kézfertőtlenítővel helyettesíteni, ha más lehetőség nincs rá. Amennyiben láthatóan szennyezettek a kezeid, semmiképpen se bízd magad csupán a kézfertőtlenítőre!
  • rosszul használod: sokan csak a tenyerüket vagy a kézfejüket fertőtlenítik, és nem figyelnek arra, hogy az ujjaik közötti és a köröm alatti részeket is áttörölgessék. Ez természetesen igaz a szappanos kézmosásra is!
  • túlzásba viszed az adagolását: a kézfertőtlenítő sokkal jobban kiszárítja a bőrödet, mint a szappanos víz, ugyanis nem csak a káros baktériumokat öli meg. Gondoskodj a hidratálásról a használata után!
  • nem megfelelő kézfertőtlenítőt veszel: olyat válassz, amiben legalább 60%-os az alkoholtartalom, ugyanis minél magasabb az alkoholtartalom, annál hatásosabb a kézfertőtlenítőd.
  • nem hagyod megszáradni: addig kell dörzsölnöd vele a kezedet, amíg teljesen bele nem dolgoztad a fertőtlenítőszert a bőrbe, és meg nem szárad. Adj neki legalább egy percet, mielőtt hozzányúlnál az arcodhoz!
  • a használat után újra beszennyezed a kezeidet: a pumpát sok ember megérinthette, ezért miután befejezted a fertőtlenítést, ne érintsd meg újra.
  • magadnak csinálod: a járvány kezdetekor az emberek pánikszerűen felvásárolták a kézfertőtlenítőket ezért hamar hiánycikk lett belőle. Csábító lehet, hogy egy internetes recept alapján készíts magadnak, azonban, ha nem találod el a megfelelő arányokat, hatalmas károkat okozhatsz vele.
  • nem használsz belőle eleget: a pánikvásárlás következménye az is, hogy próbáljuk beosztani a nagy küzdelmek árán beszerzett kézfertőtlenítőnket. De ha spórolunk, lehet, hogy nem lesz hatásos a használatuk. Sose hagyd ki a körmök alatti területet, a kézfejeket és a csuklódat sem!

Forrás: Eat This, Not That!
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: