8 film februárban, amit nem hagyhatsz ki

Moziajánló februárra

Megfogott az Oscar-esélyes Alelnök előzetese? Alig várod, hogy láthasd Rachel Weisz alakítását A kedvenc című filmben? Akár a romantikus filmeket, akár a történelmi drámákat kedveled, ebben a hónapban is érdemes lesz moziba menned!

Alelnök (február 21.)

Te felismered a főszerepben az elmaszkírozott Christian Bale-t? Az Oscar-díjas író és rendező, Adam McKay legújabb filmje egy életrajzi vígjáték-dráma, amelynek fókuszpontjában az egykori alelnök, Richard Bruce (Dick) Chaney áll. Mielőtt Chaney George W. Bush mellett alelnök lett, volt már védelmi miniszter, fehér házi kabinetfőnök, és egy nagy, gazdasági vállalat vezérigazgatója is. Kemény munkát fektetett karrierjébe, hogy megszerezhesse azt a pozíciót, amelyben a háttérből hozhat meg komoly jelentőségű döntéseket. Chaney-t sokan keménykezű, ravasz férfinak ismerték, viszont a visszafogott, konzervatív magánéletéről vajmi keveset tudni. McKay filmje ez utóbbiról is igyekszik lerántani a leplet.

A film összesen 8 Oscar-jelölést kapott. Christian Bale vajon megnyeri alkotásáért a legjobb férfi főszereplőnek járó arany szobrocskát?

A kedvenc (február 7.)

A görög rendező, Yorgos Lanthimos alkotása a 18. századi Angliában játszódik, amikor a szigetország háborúban állt a franciákkal. A törékeny Anna királynő (Olivia Colman) uralkodik, akit betegségében közeli barátnője, Lady Sarah (Rachel Weisz) támogat. Egy új szolgáló, Abigail (Emma Stone) érkezik az udvarba, hogy a királynőt segítse. A lány többeket azonnal megnyer bájával és talpraesettségével, és a királynővel is hamar bizalmi viszonyt alakít ki. Ezalatt folyamatosan verseng Lady Sarah-val, aki az udvar és az ország ügyeit igyekszik kézben tartani. De vajon kicsoda pontosan Abigail, és mi a felbukkanásának a valódi oka? 

A film 10 Oscar-jelölést kapott. Weisz és Stone között nemcsak a vásznon folyik a versengés, ugyanis mindketten esélyesek a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Kafarnaum – A remény útja (február 7.)

A libanoni dráma egy mélyszegénységben élő kisfiú, Zain történetét mutatja be. A 12 éves fiú azt állítja, felelőtlen szülei nem alkalmasak a gyermeknevelésre, így bepereli őket. Zain egész eddigi életét és Libanon helyzetét is megismerheted a bírósági drámából. A fiú rövid élete alatt hatalmas felelősségtudatról tett tanúbizonyságot: lelkiismeretesen gondoskodott testvéreiről, mindig támogatta kortársait, segítő szándékkal fordult mindenki felé. A nagy kérdés, hogy az elszenvedett megpróbáltatások feljogosítják-e arra, hogy bíróság elé citálja saját szüleit?

A filmet a legjobb idegennyelvű film kategóriában jelölték Oscar-díjra.

A Maria Callas-sztori (február 14.)

A 20. század ikonikus operaénekesnőjéről, Maria Callasról készült autentikus portréfilmben a rendező archív felvételeken, exkluzív interjúkon, leveleken és operarészleteken keresztül mutatja be a kivételes tehetségű művésznő életútját. De nem csak az operakedvelőket, biográfiák rajongóit nyűgözheti le ez az alkotás! Callas karrierjének felívelését, sikereit, valamint betegségét és depresszióját is filmre viszik, ezzel sokkal közelebb hozva a művésznőt a közönséghez. A mozi kendőzetlen őszintesége adja a Maria Callas-sztori varázsát. Meghoztuk a kedved?

Amit nem akarsz tudni a szüleidről (február 14.)

Mit tesznek a szülők, ha egy szem gyermekük egyetemre megy egy másik városba? Remélhetőleg nem azt, amit ebben a filmben: lányuk előtt titkolózva igyekeznek menekülni a csőd széléről. A vígjátékban Alec Baldwin és Salma Hayek karakterei egyre szélsőségesebb intézkedéseket hoznak meg annak érdekében, hogy fenn tudják tartani a gazdag élet látszatát. Kieszelnek egy – látszólag – mesteri tervet: pár hónapra kiadják a szomszéd házát, amíg a tulaj nyaral. Ám a sztori rövid idő alatt rémálommá válik, amikor egy korábbi elítélt költözik a házba, és nem igazán szeretne onnan távozni…

Az a nap a tengerparton (február 14.)

A romantikus alkotások rajongóinak kötelező a kortárs brit irodalom egyik legnagyobb szerzője, Ian McEwen bestsellere alapján készült film. 1962 nyarán Florence (Saoirse Ronan) és Edward (Billy Howle), a két tapasztalatlan fiatal úgy dönt, örökre összekötik életüket. A levegő csak úgy izzik körülöttük, mindent megtennének a másikért, ám a nászéjszaka korántsem úgy alakul, ahogy azt elképzelték. A lány férje iránt érzett szerelme ellenére sem tud átlépni egy korláton: képtelen leküzdeni a testi kontaktusok iránti félelmét. Mi áll ennek a hátterében? Képes a fiatal pár túllépni azon, ami a tengerparton történt? A filmből kiderül!

Kölcsönlakás (február 14.)

A Dobó Kata és Gulyás Bence rendezésében mozikba kerülő filmben egy felújítás alatt álló lakás kerül a középpontba, amire egyszerre nyolc ember is igényt tartana. De mégis miért? Egy kis magány, félrelépés vagy valami teljesen más áll a háttérben? Bármire is készülnek, túl nagy a forgalom a helyszínen: egyetlen, zűrzavaros napon egymásba botlanak, akiknek nem kéne, lebukik, aki ártatlan, és elcsábul, aki eddig hűséges volt. Ki az, akinek vaj van a füle mögött, és ki az, aki csak az események áldozata? Mit keresnek a szereplők ebben a lakásban?

Zöld könyv – Útmutató az élethez (február 21.)

A Zöld könyv első látásra kissé emlékeztet az Életrevalók című filmre: két merőben eltérő karakterű férfi kerül munkakapcsolatba, majd kiderül, hogy remekül szót tudnak érteni egymással. Tony Lip (Vigo Mortensen), az egykori kidobóember egyszerű, jólelkű férfi, viszont nem éppen a problémamegoldó képességéről híres: általában előbb üt, csak aztán kérdez. Némi mellékes kereset reményében sofőrje lesz a tehetséges, afroamerikai zongoristának, Don Shirley-nek (Mahershala Ali), aki Amerika déli államaiba készül turnézni – oda, ahol nem látják olyan szívesen azt, akinek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte Tony nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek. Mit gondolsz, megugorja ez az alkotás az Életrevalók sikerét?

A film 5 Oscar-jelölést kapott.

 

Mi már alig várjuk, hogy végre kiderüljön, idén kik kapják az arany szobrocskákat! A 91. Oscar-díjátadó egyébként hazai idő szerint február 25-én hajnali 2 órakor kezdődik! 

Jó szórakozást!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: