8 szépségápolási mítosz, ami szabotálhatja az arcápolási rutinodat

Ezeknek a tippeknek ne dőlj be!

Milyen termékeket válasszunk és hogyan alkalmazzuk őket? Számos kérdés merülhet fel a bőrápolás során, a válaszok viszont sokszor félrevezetőek. Jöjjenek azok a mítoszok, amik egytől egyig hamisak!

1. mítosz: Csak mogyorónyi mennyiséget használj

Biztos veled is előfordult már, hogy egy új termék használata során elbizonytalanodtál az adagolást illetően. Ilyen esetben a tégelyen található használati utasítás remek mankó, de ne ragaszkodj mindenáron az ott leírtakhoz! A legtöbb kozmetikumból mogyorónyi mennyiséget ajánlanak, ami nem minden esetben lehet elegendő. Azt, hogy mennyit viszel fel belőle, inkább a bőröd kondíciója és felszívóképessége határozza meg. Egy arcolaj esetében például hiába javasolják, hogy 2 cseppet használj, a dehidratált bőr ezt rögtön felszívja, míg az olajos bőr csillog tőle.

2. mítosz: Ne hagyd ki a tonikot!

A tonizáló termékek eltávolítják a szennyeződéseket és a felesleges olajat a bőrfelszínről, illetve a márkától függetlenül puhább és ragyogóbb bőrt ígérnek. Ugyan szuper hatást gyakorolnak, tévedés azt gondolnunk, hogy kötelező elemei az arcápolásnak. Ha a bőröd nem igényli a tonizálást, ne ragaszkodj hozzá. A hidratálókrém felkenése előtt akár egy aloe verás folyékony sejtmegújító hatású kozmetikummal is előkészítheted a bőröd.

3. mítosz: A sminkeltávolítás legjobb módja a kozmetikai törlőkendő használata

Ha hajlamos vagy a hiperpigmentációra, óvatosan bánj a sminklemosó kendőkkel, mivel ezekkel könnyen kidörzsölheted a bőröd. Nem is beszélve azokról a termékekről, amik alkoholt tartalmaznak! Inkább válassz egy pumpás adagolós arctisztító folyadékot, gyengéden kenj belőle a bőrödre az ujjbegyeid segítségével, majd öblítsd le vízzel. Nem muszáj lemondanod a nedves kendőről, de ha teheted, inkább csak alkalmanként használd.

4. mítosz: A drágább termékkel mindig jobban jársz

A termékválasztásnál ne az ár legyen a fő szempont, fókuszálj inkább az összetevőkre. Ha például kipróbálnád a teafaolajat, nem muszáj egyből a luxuskencék között keresgélned, egy olcsóbb árkategóriás natúrkozmetikum is megfelelhet a bőröd számára.

5. mítosz: Ne nyúlj az arcodhoz a kezeddel!

Rendszerint óva intenek minket attól, hogy a kezeinkkel babráljuk az arcunkat, így ugyanis a kezünkre tapadó kórokozók a bőrfelszínre kerülnek, és pattanásokat okozhatnak. A probléma ugyan valós, a gyökere viszont nem más, mint a mobilunk, ami egy friss, kis kutatás szerint valóban hemzseg a baktériumoktól. Az Oregoni Egyetem kutatói 17 alany mutató- és hüvelykujját és az okostelefonjuk képernyőjét is tesztelték. 82 százalékos átfedést találtak, ami a legelterjedtebb kórokozókat illeti. A gond tehát nem az, hogy megérintjük az arcunkat, hanem hogy előtte valószínűleg épp a mobilunkon pötyögtünk. A műkörmök csak tovább rontanak a helyzeten, rengeteg kórokozó tapad meg alattuk. Kézmosásnál használj körömkefét és tisztítsd gyakrabban a mobilod képernyőjét!

6. mítosz: Következetes arcápolási rutinnal elkerülheted a kipattogzást

Maximálisan odafigyelsz a bőrödre? Ne feledd, hogy még ez sem zárja ki a bőrproblémák kialakulásának lehetőségét. Gondolj csak a stresszre vagy az emésztési problémákra – mindkettő produkálhat kellemetlen tüneteket az arcodon! Noha a következetesség kifizetődő hosszú távon, igyekezz a bőrápolási rutinodat a körülményekhez igazítani. Ha változik az időjárás vagy a bőröd kondíciója, érdemes új termékeket is kipróbálnod.

7. mítosz: Szuper értékeléseket kapott a termék, akkor biztos, hogy nálam is beválik! Hamis!

A bőröd teljesen egyedi. Attól, hogy a barátnődnél, az anyukádnál vagy egy beauty-vloggernél bevált a legújabb slágertermék, nem biztos, hogy a te bőrödnek is megfelel. Még akkor se várj csodát, ha a bőrtípusotok megegyezik – ezen felül még számos tényező közbeszólhat. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes kísérletezni, de azt vedd figyelembe, hogy 6-20 hét szükséges ahhoz, hogy valóban szemmel láthatóak legyenek az adott termék okozta változások.

8. mítosz: Nincs szükséged dermatológus tanácsára

Tényleg addig akarsz keresgélni a termékek között, míg rá nem bukkansz a tökéletes kozmetikumra? Ez időigényes és költséges küldetés, nem is beszélve arról, hogy nem éppen hatékony módszer. Keress fel egy dermatológust, aki a megbízható termékeket ajánlva segít felállítani a bőröd számára szükséges rutint.

Nyitókép: LStockStudio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: