8 szokatlan és szerethető novemberi világnap, amit vétek lenne nem megünnepelni

A klisék napjáról és a „tervezd meg a saját sírfeliratodat” napról sajnos már lemaradtunk, de szerencsére még rengeteg olyan világnap vár ránk az elkövetkező hetekben, amit megünnepelhetünk.

Szívesen készülődnél a karácsonyra, de a környezetedben élők ki nem állhatják, ha valaki már november elején az ünnepekről beszél? Esetleg attól félsz, ha túl korán kezded el a ráhangolódást, pont karácsonyra megy el a kedved az egész ünnepesditől? Vagy egyszerűen csak szeretnél minden lehetséges alkalmat megragadni, hogy a borongós időjárás se szegje kedved? Akkor van egy szuper hírünk a számodra: ez a hónap tele van szórakoztató, specifikus és néha kifejezetten furcsa világnapokkal, amik mind-mind okot adnak arra, hogy a családod, a párod, egy barátod, a kutyád a hörcsögöd vagy az aranyhalad társaságában, netán éppen egyedül, de mindenképpen ünnepelj.

November 8. – Nemzetközi nyelvtörő nap

Szerencsések vagyunk, hiszen a magyar nyelvben rengeteg ötletes, szórakoztató nyelvtörő közül válogathatunk, hogy találjunk egy olyat, amit – ha elsőre nem is –, de egészen hamar sikerül végigmondanunk. Bemelegítésként próbálkozhatunk az egészen rövid luxusmoszkvicskisbusz-slusszkulccsal, vagy olyan rövid mondatokkal mint a Száz sasszem meg száz sasszem az sok száz sasszem” és a Nappal a lapp pap a lapp paplak nappalijában pipál.” Ha pedig kellően belejöttünk, jöhetnek az olyan nyelvtörők mint az „Egyszer egy pici pocakos pocok pocakon pöckölt egy pici pocakos pockot, mire a pocakon pöckölt pici pocakos pocok pocakon pöckölte a pocakpöckölő pici pocakos pocok pici pockát.” Természetesen a legjobb, ha a világnap egy játékos versengésbe csap át.

November 8. – A faviccek világnapja

Két nyelvtörő között ne felejtsétek el egy-egy elképesztően rossz, fárasztó viccel szórakoztatni egymást. Például tudod, mi Bono kedvenc étele? A U2ró.

November 13. – A kedvesség világnapja

Egy nem furcsa, inkább nagyszerű világnap, amely nem szorul magyarázatra. Ezen a napon egyszerűen légy extrán kedves mindenkivel.

November 15. – „Takarítsd ki a hűtőd” nap

Avagy „Fedezd fel, hogy milyen eddig ismeretlen élőlények keltek életre a hűtőszekrényed leghátsóbb szegleteiben”. 

November 15. – Nemzetközi kuglóf nap

Tedd ünnepibbé a hűtőszekrény takarítást, és mielőtt nekiesnél egy szivaccsal, készíts egy kuglóftésztát, és tedd be a sütőbe. Így a munka végén következhet a jól megérdemelt jutalom (itt egy szuper áfonyás-narancsos kuglóf receptet találsz), amelyhez mi egy pohár bort vagy egy forró bögre teát is ajánlunk.

November 19. – A wc világnapja

Toalett, illemhely, budi, pottyantós… Mindegy hogyan nevezzük, mindennapi életünk eszköze saját világnappal büszkélkedhet. Akármilyen viccesen hangzik, a nap egy fontos ügyre hívja fel az emberek figyelmét: amíg a világ egyes részein természetesnek vesszük a wc-k jelenlétét, addig máshol a hiányuk – amely tovább rontja a higiéniai körülményeket – a globális egészségügyi válságról árulkodik. A 2001-ben létrehozott hivatalos weboldal rámutat arra, hogy a világon több milliárd embernek nincs hozzáférése wc-hez, pedig létfontosságúak az életünkben. Ráadásul a wc-k „szórakoztatóak és szexisek is lehetnek” – ezt ők írták, mi csak idéztük. 

November 20. – „Nevezd el a számítógéped” nap

Mivel könnyen előfordulhat, hogy több időt töltünk vele, mint néhány közeli ismerősünkkel, szegény szerencsétlen elektronikai kütyü csak megérdemel egy saját nevet, nem igaz?

November 26. – Nemzetközi sinkie nap

Veled is előfordult már, hogy a frissen főzött ételt gyorsan kimerted egy tálba és le sem ültél az asztalhoz, hanem állva, a konyhapult mellett fogyasztottad el jóízűen? Ez a sinkie, amelynek neve a mosogató angol megfelelőjéből, a sinkből ered. Ezt a szokást ünnepeljük november 26-án.

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: cottonbro/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: