8 tipp a nyáron is tökéletes bőrképért

Minden évszakban új kíhívásokkal találja magát szemben a bőrünk, így ha a lehető legjobban szeretnénk vele törődni, nyáron is érdemes módosítani a bőrápolási rutinunkon.

Míg télen a bőrszárazság és az arcpír lehetnek a legnagyobb ellenségeink, addig nyáron a sötét foltok, az olajos vagy száraz bőr, valamint a kiütések jelenthetnek problémát. Persze az egészség és a szépség kéz a kézben járnak, ezért a bőrgyógyászok által ajánlott nyári bőrápolási tippek nemcsak a külcsínre koncentrálnak. Néhányuk arra emlékeztet, hogy alapvető egészségügyi szempontokat is figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb formánkat hozzuk a mindennapokban.

1. Az anyajegyek ellenőrzése

Keveset foglalkozunk vele, viszont időnként ajánlott meglátogatni a bőrgyógyászt és egy teljes testvizsgálatot kérni. Az orvos megvizsgálja az anyajegyeinket és nyomon követi azok változásait, így a bőrünk állapotát is figyelembe véve tudni fogjuk, mennyire kell óvatosnak lennünk a napon. Annak tudatában, hogy nem érint minket a melanoma, nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, és jobban élvezzük majd a nyarat. Ezenkívül az anyajegyek ellenőrzése megakadályozhatja a jövőbeni problémákat is. Ha egy anyajegyünk megváltoztatja a kinézetét vagy nagyobb lesz, haladéktalanul kérjünk időpontot a bőrgyógyászhoz.

2. Fényvédelem mindenek előtt

Az, hogy nyáron elengedhetetlen a fényvédelem, talán nyilvánvaló, de a minimális SPF érték meghatározása már nem olyan egyszerű. Míg az FDA (Food and Drug Administration) szerint az SPF 15 a minimum, amit a bőrrák megelőzése érdekében viselnünk kell, az Európai Bőrgyógyászati és Venerológiai Akadémia (EADV) és az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) egyaránt SPF 30-at vagy magasabbat ajánl. Ennek tudatában, a sötét foltok és a bőr fotoöregedésének megelőzése érdekében nyáron nemcsak a strandon, hanem a mindennapokban is használjunk SPF 50+-os fényvédőt. Napozás előtt pedig 30 vagy 15 perccel vigyük fel bőrünkre és 2 óránként kenjük azt újra, hogy legyen ideje beszívódni és létrehozni azt a láthatatlan pajzsot, ami megvédi a bőrünket. Ez azért is fontos, mert az SPF értékek azt mutatják, hogy a napvédő krém 2 órán keresztül mennyire hatékony, így semmi garancia nincs arra, hogy a krém ugyanannyira hatékony lesz azután is.

3. Fő a biztonság

Ha strandra vagy tengerpartra megyünk, vigyünk magunkkal napernyőt vagy keressünk árnyékos menedéket. A napnak számos egészségügyi előnye van, de órákon át alatta tartózkodni már túl sok. Nem csak a napégés miatt kell aggódunk, hiszen ha meg akarjuk előzni a nap által okozott ráncokat és sötét foltokat, extra óvatosságra van szükségünk.

4. A hidratálás fontossága

A napfény, a homok és a sós víz nagyon kiszáríthatják a bőrünket. Ezeknek a külső tényezőknek a szárító hatásait ellensúlyozva és a bőrünk egyensúlyát helyreállítva minden zuhanyzás után használjunk erősen hidratáló hatású testápolót és arckrémet. Tehát nyáron ugyanolyan fontos a külső hidratálás, mint az őszi szélben vagy a téli hidegben.

5. Hideg zuhany a szép bőrért

A forró zuhanyok jobban kiszáríthatják a bőrünket, így általánosságban elmondható, hogy jobb csak meleg vagy hűvös vizet használni. Ezenkívül a hideg víz a vérkeringésnek és a bőr mikrokeringésének is jót tesz. A vízhőmérséklet csökkentése nagyszerű előnyökkel jár a test és a bőr számára egyaránt.

6. Nemet mondunk a kiütésekre

Hosszabb ideig az izzadt vagy nedves ruhában maradni baktériumbarát mikrokörnyezetet teremt, ez pedig nemcsak bőrkiütéseket okozhat, de akár egy folliculitis nevű bőrbetegséghez is vezethet, amelynek következtében a szőrtüszők elfertőződhetnek és gyulladást, valamint piros pattanásokat okoznak maguk körül. A folliculitis megelőzésének legegyszerűbb módja, hogy sose legyen rajtunk hosszabb ideig nedves vagy izzadt ruha.

7. A maszkok szerepe

A revitalizáló maszkok nagyszerűek a bőr természetes egyensúlyának helyreállítására és annak rugalmasságának növelésére. Válasszunk olyat, amely segít helyreállítani és erősíteni a bőr védőrétegét, hiszen ez tartja fent a bőr egyensúlyát és védi meg azt az olyan a külső tényezőktől, mint a baktériumok, a szennyezés és a szabadgyökök. A bőr védőrétege a túlzott napfény következtében meggyengülhet, így a helyreállításának támogatása érdekében heti egyszeri maszkhasználattal javíthatjuk annak védekezőképességét, textúráját és megjelenését.

8. Egy fontos tényező

Az UV-sugárzás következtében szabadgyökök keletkezhetnek, melyek nemcsak károsítják a szöveteinket, hanem idő előtti bőröregedést is okoznak. A bőr védelme érdekében és ezek káros hatásaival szemben antioxidánsokat kell alkalmaznunk – az étrendünkben és a bőrápolási rutinunkban egyaránt. Minden C-vitaminban gazdag étel antioxidánsokkal látja el a testünket, kozmetikai formája, az aszkorbinsav pedig közvetlenül a bőrre kerülve megelőzi a fotoöregedést. Mindemellett a speciális szérumok és szabadgyökfogó peptidek is nagyon hasznosak lehetnek, hiszen az antioxidánsok minden formája jelentősen lassíthatják a bőr öregedését.

 

Nyitókép: bedya /GettyImages
Forrás: innoaaesthetic

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: