8 tipp a produktívabb munkanapokért

A szakértők számos olyan tanácsal látnak el minket, melyek betartásával nagyban megkönnyíthetjük az életünket, így a munkanapjainkat is.

Egy zsúfolt munkanapon gyakran igazi kihívás lehet, hogy minden feladatunkat hatékonyan tudjunk elvégezni, azonban erre is van megoldás. A szakértők folyamatosan tanulmányozzák a produktív emberek szokásait, amiket természetesen szívesen megosztanak a nem mindig száz százalékon teljesítő munkavállalókkal is. Ezeket a már jól bevált tippeket betartva pedig pár hét alatt mi is könnyen az előbbi csoportba kerülhetünk.

1. Sose kezdd a napot az e-mailekkel!

Sokan az e-mailjeink áttekintésével indítjuk a napunkat, azonban a szakértők szerint ettől nagyobb hibát nem is követhetnénk el. Ezzel ugyanis rögtön úgymond a dolgok közepébe vágunk és azok elolvasásával, illetve a válaszok megírásával úgy érezhetjük, hogy máris mások szükségleteivel foglalkozunk. Ehelyett azt tanácsolják nekünk, hogy a munkanap inkább az aznapi teendőink rendszerezésével induljon és csak ezután kezdődjön a tényleges munkavégzés.

2. Induljon mozgással a reggel!

Mindenki tudja, hogy a testmozgás javítja agyunk működését és bizony erre egy produktív napon mindenképp szükségünk lesz. Időzítsük reggelre az edzésünket, sétáljunk egy kicsit vagy végezzünk el néhány gyakorlatot, mielőtt elindulnánk a munkahelyünkre. Ennek köszönhetően máris energikusabbak leszünk, sőt még éjszaka is jobban alszunk majd.

3. Frissítsd a teendőid listáját!

Kutatások kimutatták, hogy azok, akik listát vezetnek aznapi teendőikről, sokkal hatékonyabban végzik el a feladataikat. A szakértők azt tanácsolják, hogy a munkanap utolsó tizenöt percében nézzük át ezt a listát, töröljük az elvégzett feladatokat, írjuk fel azokat a dolgokat, amikkel időközben kiegészültek a teendőink. Így, hogy a saját szemünkkel is látjuk, mennyi mindent megcsináltunk, sokkal produktívabbnak könyveljük el a napot.

4. Tarts szünetet!

A szünetek nagyon fontosak a gördülékeny munkavégzés tekintetében. Ahelyett, hogy minden teendőnket egy szuszra akarnánk letudni, szánjunk időt arra, hogy az agyunk kicsit felfrissüljön, így az energiát hatékonyabban tudjuk összpontosítani az elvégzendő feladatainkra. Ha végzünk valamivel, álljunk fel az asztaltól, sétáljunk egy rövidet az irodában, igyunk meg egy kávét vagy hallgassuk meg a kedvenc dalunkat, ezzel is jó lendületet adva magunknak a továbbiakra. Azonban a szakértők tanácsa szerint ezt a pár percet semmiképp se a közösségi platformok céltalan böngészésével töltsük el!

5. Viszlát, multitasking!

A produktivitást általában – tévesen – összekapcsoljuk azzal, hogy több tevékenységet egyidejűleg végzünk, különböző vizsgálatok ugyanis kimutatták ennek az ellenkezőjét. Hiszen ha figyelmünket egy feladatra csoportosítjuk, sokkal gyorsabban fejezzük be, mintha több dologba kezdenénk bele. Így a tanács az, hogy ameddig az éppen elkezdett folyamatot nem végezzük el, ne térjünk át a következőre, hiszen ha ezt is, azt is félbehagyjuk, könnyen érezhetjük, hogy aznap „semmit” sem csináltunk.

6. Kövesd a céljaid!

A legproduktívabb emberek mind meghatározzák és követik a céljaikat, így mi is róluk vegyünk példát. Minden évben jelöljük ki, hogy hová szeretnénk eljutni és ennek mentén hetente, illetve havonta is vizsgáljuk felül, hogy mit tettünk azért, hogy el is érjünk karrierünk vágyott szakaszába.

7. Add át a feladatokat!

Persze senkit sem ösztönzünk arra, hogy passzolja le a munkát és ameddig más dolgozik, ő böngésszen az interneten, hanem inkább azt tanácsoljuk, hogy azokat a feladatokat, melyeket nem érzünk magunkénak és tudjuk, hogy egy másik kollégánk sokkal gyorsabban és hatékonyabban el tud végezni, adjuk át neki. Természetesen ezt illik viszonozni is, így a mi munkaóráink sem fognak eseménytelenül telni.

8. Légy hálás önmagadnak!

A szakértők szerint minden nap végén érdemes kimondani magunknak a „szeretlek” szót. Ez először lehet, sokak szerint butaságnak tűnhet, de azt állítják, hogy ha huszonegy napon keresztül tartjuk magunkat ehhez, ez is szokássá válik és az agyunk is efelé programozódik át. Így az önszeretettel elkerüljük önmagunk ostorozását, melynek köszönhetően nemcsak az életszemléletünk változik majd, hanem még a hatékonyságunkat is növelhetjük.

Nyitókép: Getty Images
Forrás: marthastewart.com

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: