8 tipp, ha úgy érzed, egy kis önbizalomtuningra van szükséged

Jó lenne, ha receptre lehetne kapni a magabiztosságot? Van egy jó hírünk! A következő 8 tipp nemhogy nem vényköteles, de az önbizalmadat is növelheti.

Vannak napok, amikor szuper magabiztosan végiglejtek az utcán, mintha csak egy Beyoncé klippből léptem volna elő. De olykor egy szürke kisegérnek érzem magam, aki legszívesebben elbújna a világ elől. Az utóbbi nem túl szerencsés, hiszen az önbizalomhiány átszivároghat az élet minden területére. A magabiztosság pedig létfontosságú mind a személyes, mind a szakmai életben. Ha pedig neked is el kéne egy kis önbizalomtuning, egy percig se aggódj! Az alábbi nyolc hétköznapi trükk után nemcsak magabiztosabb leszel, hanem az önértékelésed is fokozatosan javulni fog.

1. Mondd, hogy Szia!

Amikor besétálsz egy szobába, köszönj előre a többieknek! Ha arra vársz, majd mindenki más üdvözül téged, könnyen kínos csend alakulhat ki. Ezért ne légy szégyenlős, bátran szólalj meg, akár ismeretlen társaságban is. Mit veszíthetsz?

2. Kezd a napodat a kedvenc zenéddel

Állíts össze egy olyan lejátszási listát, ahová kizárólag a kedvenc, pörgős zenéidet pakolod! Ha megvan a lista, akkor nincs más dolgod, mint a reggeli készülődés közben hallgatni a számokat. Hidd el, ezerszer jobban fog indulni napod, ha akár fogmosás közben, táncolsz egyet a kedvenceidre. Én például simán megváltom a világot egy pörgősebb dal hallatán.

3. Dicsérd meg önmagadat

A nap végén szánj arra néhány percet, hogy átgondolod az elvégzett teendőid listáját. Légy büszke önmagadra, hogy amit elterveztél, azt véghez tudtad vinni! Persze az sem baj, ha nem jutottál a feladataid végére. A lényeg, hogy változtass a gondolkodásmódodon, és elhidd magadról, hogy bármire képes vagy. Ez elég erőt adhat ahhoz, hogy minden nap motiváltan indulj neki a napnak.

4. Legyen egy saját mantrád

Gyülekeznek a fejed felett a viharfelhők? Még mielőtt eluralkodnának rajtad a negatív gondolatok, találj ki magadnak egy saját mantrát! Ezek a varázsmondatokbármilyen nehezebb helyzetben jól jöhetnek, és emlékeztethetnek arra, hogy nem dőlt össze a világ.

5. Pár perc reggeli gyakorlat

Nem leszek képmutató. Hétköznap reggelente örülök, ha a kávémig ki tudok vánszorogni a konyhába. Viszont hétvégente gyakran jógával kezdem a napot, amelynek jótékony hatásait egész nap érzem. Hiszen a mozgás következtében endorfin (boldogsághormon) szabadul fel a szervezetben, ami jó hatással van a mentális állapotra is. Sokkal energikusabb leszel tőle, és segít pozitív irányba billenteni a gondolkodásodat.

6. Legyenek céljaid

Gyerekként biztos voltam benne, hogy a nagyok élete tele van izgalommal. Ma már tudom, hogy az élet felnőttként elég monotonná tud válni. Ezért is fontos, hogy a szürke hétköznapokba is csempéssz olyan célokat, amikért érdemes felkelni. Nem kell rögtön világmegváltó ötletekkel előhuzakodnod, az is elég, ha hétvégére beiktatsz egy nagytakarítást vagy elvégzel egy érdekes kurzust.

7. Öltsd magadra a kedvenc ruháidat

Szeretek élénk színekbe öltözni, a narancs és a piros a ruhatáram egyik meghatározó árnyalata. Viselj te is olyan darabokat, amelyekben jól érzed magad, és ne érdekeljen mások véleménye. Ha rendben vagy a bőrödben, attól az önbizalmad is nőni fog.

8. Minden napra énidőt

Tegyél fel egy nyugtató arcmaszkot, készíts magadnak egy csésze finom teát, esetleg elalvás előtt mélyedj el egy izgalmas könyvben. A magabiztosság egyik alapköve, hogy olyan dolgokat tegyél, amelyek boldogabbá, és ezáltal kiegyensúlyozottabbá tesznek. Én például egy forró fürdő után mindig úgy érezem magam, mint akit kicseréltek.

Nyitó kép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: