Ha ezt a 8 tippet megfogadod, tökéletes képek készülnek majd rólad

Csíííz!

Gyakorlás, egy kis kreativitás és önbizalom - egy nagyszerű fotó elmaradhatatlan hozzávalói. Persze mondani könnyű, elsajátítani már kicsit nehezebb - ezzel a 8 trükkel viszont neked is sikerülni fog.

Gyerekként imádtam a kamera előtt pózolni és máig jókat nevetek, amikor előkerülnek a régi családi albumok. Szerintem hihetetlenül cuki, ráadásul meglepően fotogén voltam és bármilyen szituációban készen álltam arra, hogy a szüleim megörökítsék a pillanatot. Ez a természetes ösztön aztán a középiskolás évek alatt teljesen eltűnt belőlem. Bizonytalanná váltam, a fényképezőgép közelében kellemetlenül éreztem magam és amennyire tudtam, kerültem azokat a helyzeteket, amikor fotóztak. Ha nem sikerült ellógnom a kamera elől, akkor a gyakorlatlanságomnak köszönhetően általában én voltam az, aki félig becsukott szemmel, esetlenül furcsa és előnytelen pózban szerepelt a csoportképen.

Felnőttként persze lehetetlen kitérni az ilyen szituációk elől. Ha nem is te vagy a legnagyobb szelfi-királynő, akkor is lesz egy-két olyan alkalom, amikor nincs más választásod, mint beállni a kamera elé. Hogy ne te legyél az, aki miatt tízszer újra kell készíteni a képet, összegyűjtöttünk nyolc hasznos tanácsot. Legyen szó akár egy baráti összejövetelről, egy munkahelyi fotózásról vagy közösségi oldalra készített képről – ezek a tippek a segítségedre lesznek!

1. Gyakorlás teszi a mestert

Elsőre lehet, hogy nevetségesen fogod érezni magad miközben a tükör előtt, a telefonoddal a kezedben pózolgatsz. Pedig amennyire furcsának hangzik, annyira hasznos ez a módszer. A saját szemeddel láthatod, mely szögek és pózok állnak a legjobban, valamint melyiket jobb kerülnöd. Ha ezeket megtanulod, akkor könnyen bevetheted őket az éles helyzetekben.

2. Szokj hozzá

Nagy tömegben vagy ismeretlen emberek előtt még azok is kényelmetlenül érzik magukat fotózás közben, akik egyébként rendszeresen osztanak meg magukról képeket. A kíváncsi tekintetek kereszttüzében nem egyszerű kizárni a külső tényezőket és csak arra koncentrálni, milyen lesz a végeredmény. Éppen ezért az első szabadtéri fotósorozatodat lehetőleg ne a legforgalmasabb utcán készítsd el, inkább egy olyan helyet válassz, ahol kisebb a forgalom.

3. Ne állj egy helyben!

Senki sem szereti azokat a képeket, amik túlságosan mesterkéltnek hatnak. A legjobb megoldás erre, ha két póz között nem egy helyben állsz. Hidd el, sokszor ezek a képek sikerülnek a legjobban! Egy másik nagyszerű tanács – ne csak állj, hanem sétálás közben tégy apró köröket, miközben valaki képeket készít rólad. Ezek a fotók természetesnek tűnnek majd és olyan lesz, mintha tényleg csak egy elkapott pillanatot örökítettél volna meg.

4. Ne ragadj le a mosolynál!

A megszokott mosoly mellett próbálj ki más arckifejezéseket is – ha folyton ugyanúgy mosolyogsz, sablonossá válhatnak a képeid. Ne félj a nevetéstől vagy nyugodtan nyisd ki egy kicsit a szád. Ezek a trükkök természetes hatást kölcsönöznek a képeidnek.

5. Váltogasd a pózokat!

Ha éppen nem sétálgatós képeket készít rólad valaki, akkor se állj mozdulatlanul a kamera előtt. Nincs értelme egy pózban szobrozni, így maximum csak annyit érsz el, hogy a végeredmény mesterkélt és használhatatlan lesz. Válassz egy testtartást – amit már jól begyakoroltál a tükör előtt – és apró mozdulatokkal változtass rajta mindig egy kicsit. Helyezd át egyik lábadról a másikra a testsúlyodat, játssz a vállaiddal, nézz más irányba és csak érezd jól magad!

6. Használj kellékeket!

Senki, ismétlem senki sem tudja, mit kezdjen a kezeivel fotózás közben. Ahelyett, hogy élettelenül lógatod vagy természetellenesen tartod őket inkább használj valamilyen kelléket. A táskád, a kávéd, a napszemüveged vagy bármi, ami a kezed ügyébe kerül segíthet. Ha épp nincs a közeledben semmi, játssz a hajaddal, hiszen ez is egy mindennap ismételt mozdulat.

7. Hangsúlyozd a kedvenc vonásaid, testrészeid!

Ismét visszatérünk az első ponthoz – a gyakorlás során próbálj olyan pózokat keresni, amikkel a kedvenc testrészeidet hangsúlyozod. Ha te a lábaidra vagy a legbüszkébb, akkor ne rejtsd el őket egymás mögé. Ha a feneked a kedvenced, akkor vess be néhány olyan pózt, amin kicsit elfordulva vagy teljesen háttal állsz és a vállad felett visszanézel.

8. Kérd ki a fotós véleményét!

A fényképek készítése közben kérdezd meg a fényképésztől, hogy mit gondol az eddig készült fotókról. Lehet, hogy ő lesz az, akinek eszébe jut egy kis apróság, ami miatt megszületik a tökéletes végeredmény.

Nyitókép: Lena Mirisola / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: