8 tipp, amivel elkerülheted a kínos csendet egy beszélgetés során

Karácsony közeledtével elkerülhetetlen, hogy ezer éve nem látott rokonokkal és barátokkal beszélgess. Ezek között mindig van egy-két olyan, ami rövidre sikerül és kínos csenddel ér véget. Elmondjuk, hogyan védd ki legközelebb a kellemetlen szitut!

Karácsony = találkozás a rég nem látott ismerősökkel és családtagokkal = kellemes és kellemetlen beszélgetések végeláthatatlan sora. Legalábbis az én családi körömben biztosan. Az ilyenkor szokásos rokonlátogatásoknak és a nagy lakomáknak köszönhetően a szám nemcsak a szüntelen pogácsaevéstől, hanem a folyamatos csacsogástól is elfárad. Persze, csak akkor, ha a ‚‚Mi újság?’’ kérdés nem egy ‚‚Semmi különös. Veled?’’ válaszban merül ki. Bevallom, ebben néha én is ludas vagyok, amikor megkérdezik, mi történt velem az elmúlt egy évben. ‚‚Óóó, ha te azt tudnád!’’ – gondolom magamban és ahelyett, hogy az elmúlt év izgalmait, drámáit és változásait felsorolnám, inkább csak egy gyors összegzéssel zavarom le az egészet.

A rövid társalgást követő kínos csend elkerülése végett érdemes néhány trükköt bevetni, amivel valóban érdekes beszélgetést és nem csak bájcsevejt tudsz folytatni. Ezek a tippek karácsonykor is jól fognak jönni, amikor a két éve nem látott nagybácsiddal próbálsz társalgást kezdeményezni. Vagy, amikor az unokatestvéred barátnője mellé ültetnek, akivel azelőtt még sosem találkoztál. A céges rendezvényekről nem is beszélve! Nézzük, milyen tanácsokat érdemes megfogadnod, amik az ünnepek alatt és a jövőben más hasonló szituációkban is nagy segítségedre lehetnek:

1. Ne gondold túl!

Sokszor azért nem bonyolódsz beszélgetésekbe, mert nem tudod, hogyan kezdj bele? Azon agyalsz, hogyan tudnád tökéletesen és különlegesen elindítani a társalgást? Majd, ha végül nem jut eszedbe a legjobb mondat, inkább meg sem szólalsz. A jövőben indítsd spontán a mondandódat! Végül is mi a legrosszabb, ami történhet? Maximum nem válaszolnak vagy két perc alatt pontot tesztek a végére. Te legalább megpróbáltad.

2. Keresd a közös pontokat!

Egy közös témát biztosan tudsz találni, hiszen mégiscsak egy társaságban kötöttetek ki az adott személlyel. Kérdezd meg ki invitálta, honnan ismeri vagy hol és hogyan találkoztak – ezekből biztosan kiderül valamilyen információ, ami tovább vezeti majd a társalgást. Ha már ismered a személyt, de régen nem találkoztatok, akkor elevenítsd fel, milyen helyekre szeret járni vagy milyen hobbijai vannak – ezek remek alapot adhatnak a beszélgetéshez.

3. Felejtsd el a ‚‚Hogy vagy?’’ kérdést!

A legsablonosabb kérdés, amire valószínűleg egy sablonos választ fogsz kapni. Mindenkivel megesik, hogy megszokásból vagy lustaságból ezzel a kérdéssel kezdeményez egy társalgást – de, ha ezzel indítasz, ne számíts túl sok érdekességre. Az esetek nagy százalékában a ‚‚Köszönöm, jól.’’ fog elhangzani, hacsak jó magyar szokáshoz híven beszélgetőpartnerünk nem kezd el valamiről panaszkodni. Te vagy az, akinek felteszik a kérdést? Olyan választ adj, ami nem öli meg a beszélgetést. Maradhat a ‚‚Köszönöm, remekül!’’, de magyarázd meg és számolj be valami pozitív dologról, ami az elmúlt időben történt veled. A negatív gondolatokat inkább hagyd meg magadnak.

4. Klisé kérdés helyett

Az unalmas, sablonos beszélgetések könnyen elkerülhetők, ha nem az előbb említett mondattal bombázol meg valakit. Hasonló információkat tudhatsz meg, ha azt mondod, ‚‚Mesélj magadról egy kicsit!’’ vagy a ‚‚Mi történt veled az elmúlt x hónapban/évben?’’ kérdést teszed fel először. Ilyenkor a beszélgetőpartnered kezébe adod a döntést, aki valószínűleg olyan emléket fog megemlíteni, amiről szívesen beszél.

5. Derítsd ki, mivel tölti a szabadidejét!

Mindenki elfoglalt, mindenki tanul és dolgozik, ezért nincs ideje semmire. Na, de nem az ünnepek alatt. Már adott is a lehetőség, hogy ne csak a munkáról vagy a tanulásról beszéljetek. Tudd meg, ismerőseid vagy rokonaid mivel töltik a szabadidejüket a két ünnep között – hacsak nem kell ilyenkor is dolgozniuk. Ha pedig azt a választ kapod, hogy munkával, ne hagyd annyiban – kérdezd meg, ha egy-két napig bármit tehetne, mivel ütné el az időt. Utazás, pihenés vagy valamilyen szórakozás? Ebből máris újabb infókat tudhatsz meg, amikről tovább tudtok csevegni!

6. Mondd el a véleményed, de ne vitázz!

A családi ebéd nem az igazi, ha a papám és a keresztapukám néhány bor után nem kezd el a különböző politikai álláspontjuk miatt valamin vitázni. Szerencsére a család már megtanulta, ha eddig fajulna a dolog csak az asztal két végére kell őket ültetni és papa figyelmét egy jó nagy szelet sütivel elvonni. Ha valamiről határozott véleményed van, oszd meg másokkal, de hagyd, hogy ők is szóhoz jussanak. Ne vitatkozz velük feleslegesen, inkább próbáld megérteni az ő álláspontjukat és ha nem vagytok egy véleményen, csak nyugodtan vedd tudomásul!

7. Ne ülj csendben!

Ezalatt nem azt értjük, hogy szakítsd félbe más mondandóját, egyszerűen csak adj visszajelzést, hogy valóban figyelsz más mondandójára. Néhány halk indulatszó, amivel a megdöbbentő sztorikra reagálsz vagy egy-egy rövid kérdés nyugodtan elhangozhat a hosszabb történetek alatt is. Hidd el, értékelni fogják, ha nem csak bambán ülve hallgatod a sztorit.

8. Figyelj a testbeszédre!

Mosoly és szemkontaktus – két apróság, aminek hiányában senkinek sem lesz kedve veled beszélgetni. Ezt a csevej közben is tartsd meg és figyelj arra, hogy ne keresztbe tett kezekkel állj/ülj!

Nyitókép: Joshua Ness/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: