Még mindig nevetésre csábítanak a nyolcvanas évek legviccesebb filmjei

Utazzunk vissza az időben, hogy visszaemlékezzünk az aranykorra, amikor ha szakadt a csőnaci, akkor sem volt semmi gáz, amikor mindenkinek dauerolt volt a haja, és amikor a jó filmeket, amiken annyira nevettünk még két málnaszörp felett vitattuk meg.

Néhanap nincs kedvem a legújabb filmekhez. Csak görgetem a Netflix kínálatát, de a lelkem a letűnt idők hangulatára sóvárog. Orromban érzem a fodrásszalonok dauertől súlyos illatát, magam előtt látom apám kordbársony csőnaciját, és nem akarom, hogy ennyire felgyorsult legyen a világ. Meg akarok állni néhány pillanatra, hogy a lelkem utolérhessen. Tarts velünk az aranykorba, hiszen még most is nevetésre hívnak a nyolcvanas évek legviccesebb filmjei.

1. Szellemirtók

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fantazm Toys (@fantazmtoys) által megosztott bejegyzés

A mai napig lúdbőrös lesz a hátam, ha felhangzik a film főcímdala. Az amerikai akcióvígjáték valami egészen új dolgot teremtett meg akkoriban, hiszen olyan jó érzékkel nyúlt a szellem témához, mint korábban még soha senki. A film témaválasztása nagyszerű volt, hiszen a lelkünk mélyén picit mindannyian féltünk már szellemektől, ha máskor nem, hát négyévesen. Ezért a film végén mindannyian megkönnyebbültünk, amikor az utolsó szellemet is felporszívózták hétköznapi hőseink.

2. A három amigó

Ha még nem láttad volna, akkor szigorúan bakancslistás ez a mexikói spagetti western paródia. A két halhatatlanná vált színész, Steve Martin és Chevy Cheese egyszerűen parádés a filmben, amelyben egy kis falut kell megmenteni a bandaháborúk fejedelmével, a gonosz El Guapoval szemben. Van benne némi romantikus szál is, hiszen aki mindezt életrehívja nem más, mint a falu legszebb lánya, Carmen, aki ráadásul 1000 pesot ajánl fel a szigorú muskétásoknak, ha sikerül megmenteniük a kis faluját.

3. Rendőrakadémia

Soha ennyi fura karaktert és maflaságot nem láttál még egy filmben. A nyolcvanas években, amikor még lehetett a rendőrökön viccelődni, ezt előszeretettel mindenki meg is tette. A filmet jól jellemzi, hogy további hat folytatása készült, és kivétel nélkül mindegyik hatalmas népszerüségnek örvendett. Poénjait nem ette meg az idő vasfoga, a benne felvonultatott karakterek pedig a mai napig közel állnak szívünkhöz. Ünnepek közötti bekuckózáshoz tökéletes.

4. Kincs ami nincs

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Orsi Volkai (@everyonelovesfelix) által megosztott bejegyzés

Ha beindult a nagy pofon-ofon, akkor mindig ott kellett legyen a környéken a két elválaszthatatlan karakter, Bud Spencer és Terence Hill. Persze soha nem tudhattad, hogy ők most akkor jóbarátok-e, mert időnként egymást is jól megszivatták, de azért arra mindig számíthattunk, hogy egy jó kis bunyóban összetartanak. A két legendás verekedőgép közül sajnos már csak Terence Hill van az élők sorában. Mély barátságukat jól jellemzi, hogy Terence nemrégiben filmet forgatott barátja és kollégája emlékére Nevem: Thomas címmel.

5. Csupasz pisztoly

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@80smoviesfanclub által megosztott bejegyzés

A mindent és mindenkit kifigurázó paródiában az azóta sajnos már elhunyt Leslie Nielsen alakította parádésan Frank Drebint, a Los Angelesi rendőrség ügyetlenkedő nyomozóját. Talán nem lövök mellé, ha azt mondom nincs olyan 40 feletti ember, aki ne látta volna a sajátságos humorú szatírát. Nielsen mellett olyan húzónevek kaptak helyet a vígjátékban, mint Priscilla Presley, George Kennedy, vagy O.J. Simpson. A film egyébként belekerült az 1000 film, amit látni kell című híres válogatásba is.

6. Amerikába jöttem

A dúsgazdag, bár ma már inkább úgy jellemeznénk, hogy jet-rich Akeem herceg Amerikába látogat, hogy megtalálja szíve hölgyét, aki önmagáért szereti. Természetesen, ahogy az lenni szokott a herceg álruhát ölt, és átlagemberként próbál helytállni. Ami nem is olyan egyszerű, ha valaki ezüstkanállal a szájában született. Gyorséttermi takarítóként próbál elhelyezkedni, de még soha életében nem látott felmosóvödröt. A kedves, romantikus vígjáték Eddie Murphy remek játékával kihagyhatatlan.

7. Beverly Hills-i zsaru

A film, amellyel akkoriban Eddie Murphy beírta magát a legkeresettebb hollywoodi színészek közé, és nemzetközi szintű ismertségre tett szert. Ami valljuk be, akkoriban kicsit nagyobb dolognak számított, mint manapság. A Beverly Hills-i zsaru forgatása híres volt arról, hogy többezer filmkocka ment a kukába, mert annyira nevettek forgatás közben a színészek. Akkoriban mámorban úsztunk, ha belepillanthattunk, vajon mi történik Amerikában. Ma már ez megszokottá vált, de azért a film mai napig tartalmas szórakozást nyújt.

8. Airplane

A film, amelyet nem lehet elégszer látni. Kultikus mondatok származnak belőle, amelyeket a mai napig idézgetünk. A Csupasz pisztoly filmeket jegyző, és annak humorára egyébként nagyon hajazó klasszikus vigjátékban azonban nem egy nyomozás izgalmait éljük végig, hanem mindannyiunk legrosszabb rémálmát. Amikor a repülőgépünk kerül slamasztikába. Elevenítsd fel a 80-as évek legjobb szállóigéit, és garantáljuk, hogy a film után napokig jó hangulatba kerülsz.

-Ideges?
-Igen.
-Első alkalom?
-Nem, voltam már ideges.

9. Vissza a jövőbe

Ciki vagy sem, életem egyik legmeghatározóbb kalandfilmjei voltak a Vissza a jövőbe-mozik. Lenyűgöző, hogy már akkor milyen előremutató dolgokat tudott belevinni a forgatókönyvbe a két író, Robert Zemeckis és Bob Gale. A Marty McFlyt alakító Michael J. Fox kalandjait mindannyian árgus szemekkel figyeltük, és nézzük a mai napig, vajon hogyan sikerül megbírkóznia a Parkinson-kórral. Az ennek szentelt alapítványa több millió dollárt gyűjtött már össze, és fordított a betegség kutatására. Bízunk benne, hogy idővel ezt is sikerül megoldaniuk, és most készülő dokumentumfilmje happy enddel végződik. De ne felejtkezzünk meg a híres-neves DeLorean átalakítójáról, a Dokiról sem, aki legutóljára a 2022-es Spirit Halloween című filmben tűnt fel.

10. Ágyúgolyó futam

Amerikai filmvígjáték, minden idők legbetegebb autóversenyéről, amely Canonball néven, és kicsit konszolidáltabb keretek között mai napig minden évben megrendezésre kerül. Az Ágyúgolyó futamban nem voltak szabályok, és egy illegális autóverseny keretén belül kellett fél Amerikán végigszántani benne. Akkoriban még azt hittük, hogy minden, ami a tengerentúlról érkezik, az szebb-jobb, okosabb, mint itthon. Ennek ellenére ezt a filmet sokan kicsit már akkoriban is bugyutának tartották, de szerintünk főleg az iróniát és a jó poénokat kell észrevenni.

Nyitókép: CBS Photo Archive / Contributor / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: