9 fiatalító sminktrükk, amit ki kell próbálnod 40 felett

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj hamvas bőrt!

Ragyogó, friss, üde arcbőr, egyenletes arcszín, optikailag kevesebb ránc. Mi kell ehhez? Igazából nem is olyan sok minden. 9 egyszerű tippet mutatunk, amivel éveket tagadhatsz le!

Sokan félnek, hogy a sminkkel ahelyett, hogy elfednék, inkább kiemelik a bőrhibákat, pedig a megfelelő és számunkra előnyös technikák elsajátításával fiatalos és üde hatást kelthetünk. Ehhez az első és legfontosabb lépés az életkornak megfelelő arcápolás.

Első számú szabály: Hidratálj!

Ha már elmúltál 40, akkor a sminkelés legfontosabb lépése, hogy még mielőtt bármihez is hozzákezdenél, gondoskodj a bőröd nedvességtartalmáról: használj hidratáló krémet! Enélkül bármilyen csoda alapozót szerzel be, az száraz foltokat hagy a bőrön és az összes apró ráncot inkább kiemel, mint elfedi. Azt is érdemes ellenőrizned, hogy a sminktermék rendelkezik-e hidratáló hatású összetevőkkel. Használj krémes, folyékony vagy géles állagú alapozókat, és hagyd az erős, nehéz púdereket a polcon, ezek ugyanis megülnek a ráncokban.

Prior a primer!

A bázisok, vagy más néven primerek csodára képesek, ha a fiatalosabb és bársonyosabb bőr elérése a cél. Az alapozó alá felvitt bázis az egyenletlen bőrfelszínt egy csapásra simává varázsolja. A majdnem teljesen színtelen termékek kitöltik az apró ráncokat, elfedik a pórusokat és egységesítik az arc színét. Mindemellett elfedik a kipirosodást, illetve halványítják a máj- és pigmentfoltokat. Ezzel biztosítják a természetes hatású, egyenletes bőrtónust, ami a sminket még szebbé, sőt tartósabbá is teszi.

A kevesebb sokszor több!

Egy dolgot szögezzünk le az elején: még a legjobb, prémium sminktermékek sem használnak semmit, ha nem megfelelően adagolod őket. Ugyan a ráncok, az elszíneződések az életkor előrehaladtával gyakrabban jelentkeznek, ez nem azt jelenti, hogy maszkszerű sminkkel jársz a legjobban. Különösen az alapozásnál fontos a mértékletesség hiszen, ha vastagon viszed fel, azzal nem hagyod a bőrödet lélegezni. A végeredmény pedig merev és természetellenes hatású lesz, ami kifejezetten öregít. Egy másik tipikus hiba a nem megfelelő színek kiválasztása: a bőrünktől elütő alapozó, a kék szemhéjtus, a rózsaszín szempillaspirál és a sötét színű ajkak lehet, hogy bizonyos alkatú nőkön nagyon vagányan mutatnak, de idősebb korban már nem feltétlenül előnyösek. Egy visszafogottabb árnyalatú rúzs, egy pici pír és egy kis csillogás a szemhéjakra szebben hangsúlyozza a szép vonásokat és frissességet kölcsönöznek az arcnak.

A májfoltokra, rosaceás vagy egyéb eredetű kipirosodásokra, illetve a szem alatti karikákra nem érdemes még több alapozót felvinni, a megfelelő állagú és színű korrektor segítségével sokkal könnyebben eltüntetheted őket. Száraz és normál bőrre a folyékony,  zsírosabb bőrre pedig a krémesebb-szilárdabb verziók közül válassz. A folyékony korrektort célszerű egy benedvesített sminkszivaccsal, úgynevezett blender segítségével felvinni, így sokkal szebben és egyenletesebben tudod eldolgozni a krémet. 40 felett érdemesebb a sárgásabb tónusú alapozók közül választani, mert a meleg színek optikailag fiatalabbnak mutatják az arcot. Egy enyhe, arany tónus a fakó, fénytelen bőrt is üdévé varázsolja.

Cseles pír az orcákon

A hamvas és derűs megjelenés érdekében egy kis pír mindig kell az orcákra. Válassz egy krémes állagú pirosítót, például egy melegebb rózsás árnyalatot majd vidd fel az arccsont legmagasabb pontjára és a hajtövekhez, ez az apró trükk élénk megjelenést varázsol.

Szemöldök-tuning

A szemöldökünk minden életkorban különös odafigyelést igényel, hiszen az egész arcunk karakterét meghatározza. Idővel elvékonyodhatnak, sőt akár ősz szálak is megjelenhetnek bennük! Csak semmi pánik! Szerezz be egy a szemöldököd színétől egy árnyalatnyival világosabb szemöldökceruzát vagy szemöldökpúdert. Utóbbihoz vásárolj egy ferde végű ecsetet és a növekedési iránynak megfelelően satírozd be a szálakat. Az ősz szálakat a legkönnyebben egy szemöldökszínező gél segítségével tüntetheted el. A színre vonatkozó ajánlás itt is ugyanaz, mint a ceruzánál: ne legyen túl sötét. Ha nincs kedved otthon kísérletezni, kérd egy profi segítségét!

Bronzos szemhéjak a fiatalos tekintetért

Ami a szemhéjakat illeti, a kor mind a formáján, mind a kontúrján változtathat. Ha sminkeléséről van szó, a fekete szemhéjpúder vagy ceruza helyett inkább barnás árnyalatokat keress, és ügyelj arra, hogy a mozgó szemhéjakon és a szempillák tövénél egyenletesen dolgozd el a felvitt festéket. A gyakorlottabbak egy jó minőségű zselés szemhéjtussal tusvonalat is húzhatnak, ha ritkábban sminkeled magad, akkor inkább egy vastagabb, tartós jumbo szemceruzát vess be. A tekint felfrissítése érdekében érdemes az úgynevezett vízvonalat (az alsó szempillák felett lévő szemzug) krémszínűre színezni. Ez ugyanis optikailag nagyítja a szemet, és minél nagyobb a szemünk az arcunkhoz viszonyítva, annál fiatalabbnak tűnünk. A szemhéjpúderek felvitele előtt alkalmazz szemhéjalapozót, hogy a por ne üljön be az apró ráncokba, színek terén részesítsd előnyben a gyöngyházfényű, világosabb árnyalatokat.

Hosszabb, dúsabb pillák varázsütésre

A dúsító hatású szempillaspirálok helyett mostantól keresd a hosszabbító hatásúakat, az előbbiek ugyanis súlyuknál fogva elnehezítik a vékonyabb pillákat. A tartós hatás érdekében első lépésként vigyél fel színtelen szempillaspirál alapot, amely meghosszabbítja és erősíti a pillákat.

Csókra termett ajkak

A dús ajkak a fiatalság és a frissesség jelei. Sajnos azonban az életkor előrehaladtával az ajkak (különösen a felső ajkak) elvékonyodhatnak. A sötét, telt színek optikailag tovább fokozzák ezt a vékony hatást, ráadásul a száj körüli apró ráncokat is sokkal látványosabbá teszik. Emiatt érdemesebb puhább, lágyabb színeket választani. Az ajkunkkal azonos színű szájkontúrceruzák megfelelő használatával teltebb hatást érhetünk el. Végezetül érdemes egy kis ajakbalzsamot vagy egy kevés színtelen szájfényt is bevetni!

Nyitókép: Image Point Fr/Shutterstock
(donnamagazin.de)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: