9 hidegrázós bűnügyi film, ami garantáltan a tévé elé szegez

Gyilkosság, pénz, csalás és árulás - ezeket a filmeket valós bűnügyi esetek ihlették és egy csipet hollywoodi varázslattal tették tökéletessé.

Az élet a legjobb forgatókönyvíró – ezt a klisét valószínűleg ezerszer hallottad már, de mi most az ezeregyedik alkalommal is elismételjük. Hiszen a sors újra és újra bebizonyítja, hogy az emberi képzelőerő sokszor a valóság nyomába sem ér. A filmiparban is jól bevált szokás, hogy igaz történeteket dolgozzanak fel, amelyeket ugyan itt-ott megmásítanak, de csak azért, hogy még drámaibb legyen a végeredmény. A következő 9 krimi sztorija nagyon különbözik, de mindegyikre igaz, hogy a történelem ismert bűnügyi eseteit elevenítik fel, amelyekből a rettegés, a rejtélyek és az izgalom sem hiányozhat. Hidegrázós élményre felkészülni, hiszen most nem nyugtathatod magad azzal, hogy ‚‚ez csak egy film’’!

A Zodiákus (2007)

David Fincher elképesztően részletes, szinte dokumentarista megközelítésű filmje az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb kriminalisztikai rejtélyét dolgozza fel. A Zodiákus gyilkos legkevesebb öt – de a feltételezések szerint majdnem negyven – embert haláláért lehet felelős, de még máig számos ismeretlen tényezője van az esetnek. Amit biztosan tudunk, hogy a sajtónak írt kódolt leveleivel és fejtörőivel az őrületbe kergette a rendőrségi nyomozókat. A Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal és Mark Ruffalo főszereplésével készült alkotás az utolsó percig odaszegez a képernyő elé, hiszen a remek alakítások mellett egy autentikus forgatókönyvvel is büszkélkedhet. A rendező a szakértők, a nyomozók, a szemtanúk és a túlélők vallomásai alapján arra is tesz utalást, ki lehet a Zodiákus gyilkos – akinek kiléte máig ismeretlen, hiszen sosem kapták el.

A Keresztapa

Mario Puzo kiváló gengszterregénye, illetve az ebből készült izgalmas filmadaptáció is kultikus jelenséggé nőtte ki magát. Minden idők legsikeresebb bűnügyi trilógiájának első részéről 38 év távlatában is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: az a három Oscar-díj és a három Golden Globe-díj csak nem hazudik… A rendező, Francis Ford Coppola bravúros munkájának köszönhetően egy percig sem érezzük, hogy a karakterek negatív hősök lennének, hiába billen ki már az első fél órában a morális iránytű. Persze a fantasztikus végeredményhez egyedül Puzo és Coppola kevés lett volna, a kiemelkedő színészi alkotások sem maradhatnak említés nélkül. Marlon Brando és Al Pacino is remek választásnak bizonyult a gengszter szerephez – elkötelezettségükről pedig sokat elárul, hogy például Brando minden nap 3 órát töltött a sminkszobában, hogy Don Vito Corleone-vé maszkírozzák.

A martfűi rém (2016)

Magyarország egyik legemlékezetesebb bűnügyi nyomozását dolgozza fel a 2016-ban megjelent pszicho-thriller. Az ötvenes-hatvanas évekre jellemző politikai és emberi ellentéteket, valamint a magyar igazságszolgáltatás egyik sötét fejezetét Sopsits Árpád hollywoodi rendezőket megszégyenítő módon mutatja be. A korszakról sokat elárul a filmben elhangzó ‚‚ebben az országban nincsenek sorozatgyilkosok’’ mondat, amivel valójában sürgetik a nyomozókat, hogy megnevezzék a tettest – nem számít milyen áron. A nyomozásban elkövetett hibákra és nemtörődömségre egy fiatal ügyész figyel fel, aki egyre biztosabb abban, hogy évekkel korábban egy ártatlan embert ítéltek el. Miközben ezt szeretné bebizonyítani nincs könnyű dolga, hiszen nem mindenki nézi jó szemmel, hogy megkérdőjelezi a magyar igazságszolgáltatás hatalmát.

Foxcatcher (2014)

A hollywoodi filmrendezők is hajlamosak közhelyes túlzásokba esni, amikor a hősiességet, a bátorságot és az egyenjogúságot mutatják be egy-egy alkotásban. Bennett Miller, a Foxcatcher rendezője szerencsére nem így tett, amikor Mark és Dave Schultz, olimpiai bajok birkózók drámai történetét filmesítette meg. A testvérpár fiatalabb tagjában, a már szebb napokat is megélt Markban egy milliomos meglátja a lehetőséget és finanszírozza a szegény családból származó fiú felkészülését. A valós eseményeken alapuló film remek látványvilággal és kitűnő színészi játékkal ragadja magával a nézőt (Steve Carell, Mark Ruffalo és Channing Tatum is remek alakítást nyújt), miközben a történet nagyon lassan, de izgalmasan bontakozik ki: hogyan vezet tragédiához a toxikus férfiasság, az állandó manipuláció és az emberi hiúság?

A rém (2003)

Charlize Theron élete alakítását nyújtotta Patty Jenkins filmjében és senkinek sem okozott meglepetést, hogy a szerepért Oscar-díjjal jutalmazták. A filmben a színésznő a hányattatott sorsú Aileen Wuornos bőrébe bújik, aki az USA első női sorozatgyilkosaként vonult be a történelembe. A nehéz gyerekkora miatt (apja börtönben ült, anyja elhagyta, nagyapja rendszeresen megerőszakolta és teherbe is ejtette, mielőtt 15 éves korában kidobta volna) Wuornos már tinédzserként prostituáltnak áll. Amikor egyik kuncsaftjával elfajulnak a dolgok, önvédelemből lelövi a férfit és a következmények innentől megállíthatatlanná válnak: a megaláztatások miatt rengeteg düh gyülemlett fel benne, amik az incidens után felszínre törnek. Ezután szinte várja, hogy a férfiak indokot adjanak a gyilkolásra.

Fekete mise (2015)

Johnny Depp és Benedict Cumberbatch egy gengszterfilmben – nekünk már ez elég indok ahhoz, hogy a Fekete mise rajongói legyünk. De ennél jóval többet kínál Scott Cooper alkotása. A Fekete mise akár egy középszerű krimi is lehetne, hiszen több száz hasonló történettel találkozhattunk már: korrupt zsaruk, beépített ügynökök és ravasz gengszterek próbálnak hasznot húzni másokból, miközben gúnyt űznek a hatóságokból. A filmet a különböző nézőpontok váltakozása teszi igazán különlegessé: a legendás bostoni maffiafőnökként és FBI-informátorként ismert Whitey Bulgert néha példaképként, máskor szörnyetegként mutatja be a rendező. Ez a kettősség, illetve a színészi alakítások emelik ki a Fekete misét az átlagos gengszterfilmek sokaságából.

A Viszkis (2017)

Makónak a hagyma, Kalocsának a paprika, Budapestnek a Viszkis rabló jutott – Ambrus Attila története ugyanúgy hozzátartozik az ország történetéhez, mint a legtöbb hungarikum. Antal Nimród a Kontroll és a Predators után 2017-ben újra bebizonyította, hogy a magyar filmipar képes Hollywood legnagyobbjaival is harcba szállni. A filmvásznon remekül elevenedik fel a 90-es évek magyar valósága, amit egy jól ismert sztorin keresztül, a viszkis rabló szemszögéből mutat be a rendező. Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán és Klem Viktor alakítására nem lehet panaszunk, és az már csak a hab a tortán, hogy a filmzenét Yonderboi-nak köszönhetjük.

Bonnie és Clyde (1967)

Az 1930-as évek hírhedt bűnöző szerelmespárja, Bonnie Parker és Clyde Barrow pont ugyanolyan egyedi, meghatározó alakjai Amerika történelmének, mint a róluk készült akciófilm. A ’60-as évek klasszikusa egy időre elfeledteti velünk, hogy a gengsztervilágban és a bűn árnyékában nem létezik igazi szerelem, de a film szerencsére nem csap át csöpögős love story-ba. Ez annak is betudható, hogy Bonnie és Clyde gyorsan vérbeli, kegyetlen bűnözővé válik. Ennek ellenére a néző valamiért mégis szimpatizál velük és az utolsó pillanatig azért szurkol, hogy ép bőrrel megússzanak minden bűncselekményt. A végkifejletet természetesen mindenki ismeri, de a film értékéből ez egy cseppet sem von le: Arthur Penn olyan drámai módon mutatja be a tragikus sorsú pár történetét, illetve a korabeli Amerikát, hogy több mint 50 évvel később is ámulatba ejti az embereket.

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019)

Tavaly hatalmas várakozás övezte az egyik legismertebb amerikai sorozatgyilkos, Ted Bundy életét feldolgozó mozifilmet. Az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című filmben nem brutális bűnözőként, hanem egy sármos férfiként ismerhetjük meg Bundy-t: pont, ahogyan a környezete tekintett rá, és ahogy ő maga, illetve a közvélemény állította be a személyét. Zac Efronnak a sok Zs-kategóriás film után kifejezetten jól jött a hazug, magát utolsó pillanatig ártatlannak valló gyilkos szerepe és remekül belebújt a karakter bőrébe. A rendező, Joe Berlinger csak a film utolsó negyedében mutatja meg igazán a főszereplő valódi énjét, a hidegvérű gyilkost, aki végül 30 fiatal nő meggyilkolását ismerte be.

Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: