9 megszívlelendő lecke az életről Jane Fondától

Az Oscar-díjas színésznő nem fél bevallani, hogy csupán a hetvenes éveiben kezdte el megtalálni a saját hangját, amit azóta is arra használ, hogy segíthessen másoknak és persze a Földnek is.

1937. december 21-én született Hollywood egyik legendás színésznője, Jane Fonda, ám ahelyett, hogy a nyolcadik X-et elhagyva lelassított volna, egyre többet hallhatunk az aktivista tevékenységeiről. Míg korábban többek között a háborúk ellen, vagy a nők jogaiért küzdött, az Oscar-díjas sztár mára a klímaválság elleni harc egyik kiemelkedő alakja lett. Jane-t borzasztóan inspirálta Greta Thunberg munkássága, ezért ő maga is számos tüntetést szervezett azért, hogy felhívja a figyelmet az emberiséget fenyegető óriási veszélyre (mely alkalmakon például Joaquin Phoenix is csatlakozott hozzá) és az sem zavarta, hogy emiatt többször is letartóztatták. Megfogadta azt is, hogy a fenntarthatóság jegyében nem vásárol több ruhát és 2020 őszén még egy könyvet is kiadott „What Can I Do?: The Truth About Climate Change and How to Fix It”, azaz „Mit tehetek?: Az igazság a klímaváltozásról és arról, hogyan oldhatjuk meg” címmel.

HQ

Egy biztos, Jane Fonda nem fél megosztani a tudását, amit az elmúlt 8 évtizedben szerzett az életről és összegyűjtött 9 olyan fontos leckét, amit mindenkinek érdemes lenne megtanulnia!

1. Inkább érdeklődő legyél, mintsem érdekes!

„A híres emberek leggyakrabban érdekesekké szeretnének válni. Pedig az tesz téged érdekessé, ha érdeklődő maradsz – és a szívedben fiatal. Otthagytam a színészetet 15 évre és 63 évesen tértem vissza, ami szokatlan volt. Ez volt az Anyád napja című film, amit Jennifer Lopezzel forgattam. Azt hiszem, a tény, hogy kíváncsi maradtam és mindig hajlandó voltam tanulni, életben tartotta a tehetségemet, ezért úgy léphettem újra a színészi pályára, mintha egy percet sem hagytam volna ki.”

2. Tudatosan keresd a saját hangodat!

„Vannak emberek, akik már egészen fiatalon megtalálják a saját hangjukat, ami nagyrészt a szüleinktől függ – attól, hogy tényleg meglátták-e az igazi énünket és bátorítottak-e minket. Sajnos sokunknak ez nem adatott meg, ezért dolgoznunk kell magunkon. Ha őszinte akarok lenni, én a hetvenes éveimig el sem kezdtem keresni a valódi hangomat. Ezt szándékosan akarnod kell, ami azt jelenti, hogy tanulj, olvass és beszélgess érdekes emberekkel. De azt is magába foglalja, hogy merd felemelni a hangod, még akkor is, ha egyelőre nem érzed magabiztosnak. A klímavészhelyzet az a dolog, ami minden mást felülír a fejemben és cunamiként eláraszt majd minket, ha nem értjük meg, mennyire sürgető probléma. Az, hogy ma már tekintélyt birtoklóan tudok róla beszélni a gyűléseken, kizárólag azért van, mert nagyon régóta csinálom, hozzátenném, rémesen. De sosem lehetsz kiváló semmiben sem, amíg nem vagy hajlandó borzalmasan is csinálni.”

3. Ismerd el a hibáidat!

„Mind a három házasságom megbukott, én pedig iszonyatosan sok időt töltöttem azzal, hogy rájöjjek, mi volt a szerepem abban, hogy kudarcot vallottunk. Ez mindig egy kétirányú utca. Ha úgy éled az életed, hogy folyamatosan másokat hibáztatsz és azt gondolod, hogy a világ tele van seggfejekkel, meg fogsz rekedni. Meg kell győződnünk arról, hogy képesek vagyunk birtokolni a hibáinkat, megérteni a gyengeségeinket és dolgoznunk kell azon, hogy megváltoztassuk vagy legyőzzük őket. Felelősséget kell vállalnunk az életünkért.”

4. Légy jelen a gyermekeiddel!

„Az egyik dolog, amit a legjobban bánok az életemben az az, hogy nem voltam ott a gyermekeimnek. Azt tettem, amit a szüleimtől láttam. Mindent biztosítottam számukra, szép ruhákat vettem nekik, mindig volt étel az asztalon és elvittem őket az orvosi időpontokra. De, amikor beléptem az ajtón egy hosszú munkanap után, nem ültem le melléjük a földre játszani. Nem néztem a szemükbe szeretettel. Nem tudtam, hogyan kell ezt csinálni. Az unokáimmal viszont már jól csinálom, ez az én második esélyem.”

5. Ha jól működő kapcsolatot szeretnél, intimitásra van szükséged!

„Nem a szexről beszélek, hanem arról a képességről, hogy igazán ott tudj lenni egy másik ember számára, teljesen és egészen. Jóban, rosszban és ugyanezt a partneredtől is elvárhatod. Nem hiszem, hogy én megtettem volna ezt valaha bárkiért, ezért köthettem ki mindig olyanok mellett, akik nem követelték meg ezt tőlem, mert ők maguk sem voltak képesek rá.”

6. Legyél hálás az útért, amit megtettél!

„Élvezem, hogy most szingli vagyok. Az apám ötször volt házas – nem hiszem, hogy én hosszú távú kapcsolatra születtem. De nem bánom, hogy megpróbálkoztam vele, mert minden kapcsolatom segített abban, hogy jobban megértsem magam. Például megtudtam, hogy nem vagyok gondviselő típus, szörnyű vagyok jó benne.”

7. Sose vedd magától értetődőnek az egészségedet!

Egészségesnek és fittnek maradni nagyon fontos, különösen idősebb korunkban. Egy fiatal test tele van megbocsájtással. De ha az évek múlásával egy kanapészörnnyé válsz, bajba kerülhetsz. Figyelj arra, hogy mozgásban maradj, sétálj, tartsd karban a rugalmasságodat és az erődet, ahogy öregszel. Én még mindig edzek. Lassan és óvatosan csinálom és mindezt magamért teszem. Amíg egészségesnek érzem magam addig jól is vagyok.”

8. Ápold a barátságaidat!

„Klisének tűnhet, de a barátságok olyanok, mint a kertek és valóban gondoznod kell őket. Oda kell figyelned rájuk. A barátaim okosabbak, bátrabbak és jobban tudnak stratégiákban gondolkozni, mint én, szóval sokat tanulok tőlük.”

9. Ne félj az idő múlásától, örülj neki!

„Lehet, hogy volt két térdprotézisem egy csípőprotézisem, és gond volt a hüvelykujjammal, de szerencsére az elmém, a szívem és a fő szerveim rendben vannak. Ha jó egészségben vagy, akkor az életed könnyebbé válik 50 felett. Kevesebb az ellenségeskedés, a szorongás, erősebb a jóllét érzése. Ki gondolta volna? A legtöbb embernek fogalma sincs erről. Egy hosszú út áll mögötted és már tudod, mit kell elkerülnöd. Megéltél gyászt és anyagi nehézségeket is és túlélted. Jártál már ott, túl lettél rajta. Amíg fiatalok vagyunk, olyan nehéz. Minden arról szól: Mit kellene tennem? Ki vagyok én? Ezek az alapvető egzisztenciális kérdések teljesen magukba szippanthatnak téged, nem sok fiatal veszi észre, valójában milyen nehéz is fiatalnak lenni. De ahogy öregszel, egyszerűbbek lesznek a dolgok. A látásom talán rosszabb, de a belső szemem egyre élesebb.”

Forrás: Red Online
Nyitókép: Caroline McCredie/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: