9 tipikus horvát fogás, amit kötelező megkóstolni, ha déli szomszédainknál jársz

A következő horvát ételek hallatán legszívesebben a horvát határ felé vennéd az irányt, hogy saját magad ízlelhesd meg a kuriózumokat, ha eddig még nem kóstoltad őket.

Az Adriai-tenger Horvátország teljes nyugati oldalát behálózza, és jelentős hatást gyakorolt az ország konyhájára. A tenger gyümölcseiből készült ételek, mint a friss osztriga, a kagyló, a grillezett hal, a scampi és a polipsaláta, bőségesen megtalálhatók minden étteremben, de mindenképpen ki kell próbálni az olyan különlegesebb helyi ételeket is, mint a fekete rizottó, a kotlovina és a Pašticada. Lássuk, milyen gasztrokülönlegességeket tartogat nekünk Horvátország!

1. Fekete rizottó

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sous Chef (@souschefuk) által megosztott bejegyzés

Ha úgy szereted a tintahal tintát, mint én, akkor imádni fogod a crni rižot másnéven a fekete rizottót. Dalmáciában ez egy alapétel, amely tintahallal vagy csak a tintahal tintájában főzött rizottóból áll. A spanyol konyha paella negrájához hasonló finomság az egész horvát tengerparton népszerű étel. Vigyázz, mert feketévé varázsolja a szájat és a fogakat – de megéri.

2. Grillezett tintahal 

A grillezett adriai tintahal egy tipikus bár korántsem hétköznapi horvát étel, amely apró, nagyon enyhén grillezett tintahalból áll. Készülhet tintával vagy anélkül. Általában rozmaringgal, petrezselyemmel, olívaolajjal pácolják. A köret nincs kőbe vésve, azzal kérjük, amivel szeretnénk. Bár javaslom az extra fokhagymát és citromot rá. 

3. Fiš Paprikaš

A Horvátországban, Magyarországon és Szerbiában népszerű fiš paprikaš egyfajta horvát halpörkölt, amelyet nyílt tűzön, üstben főznek. Általában különféle édesvízi halakból, például harcsából, pontyból és csukából készül, amelyet bőségesen ízesítenek a régió alapfűszerével, az őrölt piros paprikával. A Fiš paprikaš különösen népszerű a horvátországi Szlavónia és Baranja régiókban, ahol gyakran tojásos tésztával tálalják.

4. Dagnje na buzaru

Fotó: Woohoo

Lényegében fekete kagyló, a Buzaru jelentése pörkölt”, de a buzara-stílusú főzés egyszerűen azt jelenti, hogy valamilyen fajta kagylót vagy rákot olívaolajjal, borral, fokhagymával, zsemlemorzsával és friss fűszerekkel főznek készre. Mindenképp megéri megkóstolni, mivel otthon is gyorsan elkészíthető, sőt, a halpiacon pár száz forintért hozzájutunk egy kiló kagylóhoz. 

5. Osztriga

A horvát osztrigának intenzívebb íze van, mint az atlanti megfelelőjének. A legismertebb fajták a dalmáciai Ston on Pelješacból és az isztriai Limski öbölből származnak. Az osztriga fogyasztható nyersen is, a begyűjtés után rögtön kibontva egy kis citromlével meglocsolva tökéletes választás lehet. Ám kérhetjük grillezve és sütve is, általában tésztával vagy rizottóval tálalják. 

6. Brodetto

Ez a brudet-nek is nevezett halászpörkölt eredetileg Olaszország Marche régiójából származik, de a földrajzi közelség és a történelem, illetve a kulturális összefonódás miatt Horvátországban is roppant népszerű. Hagyományosan a halászok nyílt tűzön főzték a nap fogásából. Bő ecetet adnak hozzá, hogy a pörköltet pár napig tartósítsák. Az olaszokhoz hasonlóan a tengerparti horvátok is paradicsomos alapot használnak ebben az ételben.

7. Pašticada

Fotó: Woohoo

Horvátország egyik leghíresebb regionális étele. Ez egy hagyományos dalmát étel, amely vörösborban párolt marhahúsból, szalonnával, paradicsommal, aszalt gyümölcsökkel és gyökérzöldségekkel készül. Az elkészítéshez egy egész körömbélszínt felszúrnak, és megtöltik fokhagymával, szegfűszeggel, szalonnával és sárgarépával, majd ecetben és fűszerekben pácolják akár két napig is. Ezután megpirítják, majd több órán át vörösborban vagy proszekben párolják hagymával, paradicsompürével, petrezselyemgyökérrel, zellergyökérrel, aszalt szilvával, aszalt fügével, fűszernövényekkel és fűszerekkel.

A pašticada elkészítése általában két-három napot vesz igénybe, ezért időigényes étel, amelyet általában olyan fontos ünnepi lakomákra készítenek, mint az esküvők és a keresztelők. Gyakran tálalják gnocci és házi tészta mellé.

8. Kotlovina

A kotao horvátul üstöt jelent, így a kotlovina kifejezés az ételre és az elkészítéséhez használt főzőedényre egyaránt utalhat. A kotlovina nem annyira üst, mint inkább egyfajta szabadtéri tűzhely, a kotlovina egy nagy fémedényből áll, amelynek közepén mélyedés van, és egy talapzaton áll, ahol egy rekesz van a fa vagy a faszén számára. Az elkészítéshez a zsíros sertéshús különböző darabjait felszeletelt hagymával megpirítják, majd vízzel és borral felöntve alaplevet készítenek belőle. Miután megfőttek, a serpenyő szélére kerülnek, hogy a többi hús, kolbász, burgonya, zöldség, bab és gomba a közepén párolódhasson. A hozzávalókat lassan főzik, hogy minél puhábbak és ízletesebbek legyenek.

Mivel tetszőleges számú hozzávalóból készíthető, gyakran nincs szükség köretre, bár a horvát kenyérgombócok minden kotlovinához szívesen látott kísérő ételek.

9. Zagrebački Odrezak

Ahogy a neve is mutatja, a zagrebački odrezak egy Zágrábban népszerű horvát étel. A zágrábi szeletként is ismert étel sonkával és olvasztott sajttal töltött, serpenyőben sült borjúhúsból készült szeletet jelent. Lényegében az osztrák bécsi szelet vagy a svájci cordon bleu horvát megfelelője. A Zagrebački odrezakot általában borjúhúsból készítik, bár készülhet sertés-, csirke- vagy pulykahússal is. Az elkészítéshez egy szelet borjúhúst puhára és vékonyra klopfolnak majd megtöltik főtt sonkával és sajttal. A töltött borjúhúst lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatják, majd serpenyőben ropogós aranybarnára sütik.

Nyitókép: Santorines/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: