9 versenyszám, amiben a bazsalikommag legalább olyan jól teljesít, mint a közismert chia mag

Fűszernövényeink titkos élete

Tudtad, hogy a bazsalikommag legalább annyi mindenre jó és olyan egészséges, mint a chia mag? Az ájurvédikus és kínai orvoslásban régóta használják, és az utóbbi időben tudományos kutatások is foglalkoznak élettani előnyeivel.

Bazsalikomot nevelni nem könnyű, kell ismerni néhány trükköt, ahhoz, hogy életben tartsuk őket, és mivel évelő növényről van szó, ezért igen rövid ideig élvezhetjük a társaságát. Ám ezen rövid időszak alatt is varázslatos ételekkel (például ízletes pestokkal) tudnak megajándékozni minket a gondoskodásért cserébe. A bazsalikommagokat azonban meg is ehetjük, még mielőtt kikelnének. Bizarrul hangzik, igaz? Pedig érdemes kipróbálni. A leginkább használt és fogyasztásra javasolt fajta az édes bazsalikom (Ocimum basilicum) magja. Ha kipróbálnád, ne az ültetésre szánt fajtákat válaszd, mert az jó eséllyel növényvédőszerrel kezelt. Az ehető változatokra főleg ázsiai boltokban találhatsz rá. 

A bazsalikommag nagyjából úgy néz ki, mint a szezámmag, csak fekete. Igazából rettenetesen hasonlít az azték zsályára, vagy közkedveltebb nevén a chia magra, sőt igazából erős versenytársa minden tekintetben, el is mondjuk, hogy miért:

1. Magas a tápanyagtartalma

Egyetlen teáskanál (kb. 13 gramm) bazsalikommag fedezi a napi szükséges kálciumbevitel 15%-át, míg a magnézium- és vasbevitel 10%-át. Míg a kálcium és a magnézium alapvető a csontok és izmok megfelelő működéséhez, addig a vas a vérképzéshez szükséges. A bazsalikommag fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy ezeket a tápanyagokat természetes forrásból pótoljuk. A vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak különösen hasznos lehet.

2. Íztelen zselésítő- és sűrítőanyag

Az élelmiszeriparban is kedvelt összetevő, mivel rostszálai pektinben gazdagok, ugyanakkor ízetlen és segít sűríteni az ételt. Például fagylaltok készítésénél is jól jön, segít megszilárdítani a keveréket, miközben csökkenti a nem kívánt jégkristályok kialakulását, így sokkal szebb, homogénebb keveréket kapunk. Salátaöntetekben, alacsony zsírtartalmú tejszínekben is előszeretettel alkalmazzák zselésítőanyagként, de joghurtokban és majonézekben zsírpótlásra is használják. Mindezek miatt otthon is jó szolgálatot tehet édességek, levesek, szószok elkészítésénél.

3. A rostok királynője

Mindössze egyetlen teáskanál bazsalikommag 7 gramm rostot tartalmaz, ami 25%-a a napi szükséges mennyiségnek. A rostszegény táplálkozás sajnos sokak életét megkeseríti, hazánkban is jelenlévő probléma, hogy nem fogyasztunk elég rostot. A vízben oldódó rostok (amilyen a pektin is) a szénhidrát- és a zsíranyagcseréhez is szükségesek. A pektin továbbá a prebiotikus hatása miatt is egészséges, táplálja és segíti a jó és hasznos baktériumok megtelepedését a bélrendszerben, ezáltal gyulladáscsökkentőként is funkcionál. Megköti az epesavat és koleszterincsökkentőként is hatékony, késlelteti a gyomor kiürítését és megnöveli azt a hormonszintet, ami azért felelős, hogy úgy érezzük, eleget ettünk.

4. Segít a cukorbetegség kezelésében

Egy kutatás szerint, amely során 2-es típusú diabéteszben szenvedőket vizsgáltak, már napi 10 gramm bazsalikommag fogyasztása 17%-kal csökkentheti az étkezés után mért vércukorszintet. (A vizsgálatban résztvevők egy hónapon keresztül rendszeresen fogyasztották a magokat.) 

5. Csökkenti a koleszterinszintet

A vérzsírszintet is mérsékelheti, ha rendszeresen beiktatod a bazsalikommagot az étrendedbe. Ugyanis elősegíti a koleszterin bélben történő felszívódását. Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, napi szinten kb. 30 gramm (7 evőkanál) elfogyasztása szükséges, legalább egy hónapon keresztül.

6. Gazdag bioaktív anyagokban

A szemek polifenolokban és flavonoidokban egyaránt gazdagok. A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek megvédik a sejteket a szabadgyököktől. Ezeknek a növényi hatóanyagoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, és jelentős szerepet töltenek be a rákgyógyításban és a megelőzésében, illetve a betegséget követő felépülésben. A flavonoidok továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is mérséklik. A bazsalikommag kivonata a káros baktériumok ellen is véd.

7. Növényi Omega-3 forrás

Mint az olajos magvak általában, a bazsalikommag is kiváló Omega-3 forrás, már napi 1 evőkanál mennyiséggel fedezheted a teljes napi szükségletedet. A benne lévő alfa-linolén sav (amely az Omega-3 zsírsavak egyik fajtája), segít energetizálni a szervezetünket. Emellett gyulladáscsökkentő hatású, egyben segít a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a 2-es típusú diabétesz megelőzésében.

8. Népszerű italt lehet belőle készíteni

Indiában és Dél-Kelet Ázsiában italok alapanyagaként is használják. A falooda egy hideg indiai üditőital, amelyben a bazsalikommag mellett rózsaszirup és tej található, ezt időnként jégkrémmel vagy gyümölccsel is feldobják. Vannak olyan európai, illetve amerikai gyártók is, akik az üveges üdítőiket bazsalikommaggal dúsítják, a rugalmas magok rágásának élményéért, illetve, hogy legyen rosttartalma a terméknek.

9. Egyszerű felhasználni

A leggyakoribb fogyasztási módja, hogy beáztatjuk a magokat, ugyanis nyersen nehéz őket szétrágni. Az áztatáshoz egy nagyobb bögre (230 ml) vízbe keverjünk 1 teáskanál (13 gramm) bazsalikommagot. Előfordulhat, hogy az italhoz később adni kell még egy kis folyadékot, mert a magok hamar magukba szívják a nedvességet. Nagyjából 15 perc szükséges ahhoz, hogy az emésztőenzimek felszabaduljanak benne. Ekkor az eredeti méretük háromszorosára dagadnak, és a körülölelő zselés anyag kicsit szürkésre színeződik, de a magok feketék maradnak. Az ízük és állaguk hasonló lesz a tápiókagyöngyhöz. Ha teljesen biztosra akarunk menni enzimek tekintetében, akkor hagyjuk néhány órát állni.

Milyen ételeket és italokat tehetünk izgalmasabbá a magokkal?

  • smoothie, turmix, limonádé
  • leves
  • salátaöntet
  • joghurt, zabkása, puding
  • teljes kiőrlésű palacsinta
  • kenyérbe és süteménybe is süthetjük (sütéskor azonban ne az áztatott változatot használjuk, hanem őröljük meg a magokat)
  • tojáshelyettesítőként is alkalmazhatjuk: 1 tojás kiváltásához, 1 teáskanál magot áztassuk 3 teáskanál vízbe.

 Összességében nyeri a versenyt a chia maggal szemben!

A két növénynek nagyon hasonló a tápanyagtartalma. Az egyetlen jelentős különbség, hogy a chia mag fajlagosan kétszer annyi Omega-3 zsírsavat tartalmaz, viszont jóval kevesebb rostot, mint a bazsalikommag. Utóbbi egyébként sokkal gyorsabban megdagad a vízben, mint a chia.

Lehetséges mellékhatások:
A nagyon magas rosttartalma miatt egyeseknél puffadást okozhat. A legjobb, ha fokozatosan próbálod emelni az adagot, hogy a bélrendszered hozzászokjon. Nagyon magas K-vitamin tartalma miatt a véralvadást segíti elő, éppen ezért ne fogyaszd véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett!

Nyitókép: Backgroundy/Shutterstock
(healthline.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: