A 16 leggyakoribb ok, amiért a párok szexterapeutához fordulnak

Sokszor hisszük azt, hogy kizárólag azoknak kell szakember segítségét kérniük, akik komoly gondokkal küzdenek a hálószobában, holott egy szexuálpszichológus felkeresése mindenkinek csak az előnyére válhat.

A szexterápiával kapcsolatban a mai napig az az elképzelés él a köztudatban, hogy azoknak van szüksége szakember bevonására, akik éppen a szakítás szélén állnak, megkérdőjelezik az identitásukat, fel kell dolgozniuk egy traumát vagy egy intimitás nélküli kapcsolatban élnek. Pedig valójában senkinek sem ártana néhány szakmai tanács a hálószobában egy szexuálpszichológustól! A terápia ezen formája ugyanis segíthet a pároknak legyőzni azokat a fizikai, pszichés, személyes vagy interperszonális akadályokat, amelyek negatívan hatnak a szexuális életükre. Természetesen a sikernek elengedhetetlen része az, hogy a felek nyitottak és őszinték legyenek a problémáikkal és az érzéseikkel kapcsolatban. Ám azt sem szabad sosem elfelejteni, hogy a partnered és te ugyanannak a csapatnak a tagjai vagytok és közös a célotok – tehát az egymás iránti tisztelet is fontos eleme ezeknek a beszélgetésnek.

Íme a 16 leggyakoribb probléma, amit a szexterápia megoldhat:

1. Elhalványult vagy akár teljesen ki is hűlt a szexuális vágy köztetek
A szexterapeuták szerint a párok egyik leggyakoribb panasza az, hogy a kapcsolatuk lángja szinte csak pislákol: ez akár már a kezdetektől igaz lehet, de az is megtörténhet, hogy egy bizonyos esemény (mint például a gyermekvállalás) váltotta ki ezt az életetekben.

2. Sosem kommunikáltok a szexről…
Sokak számára annyira kínos, hogy őszintén megnyíljanak arról a partnerüknek, pontosan mire is vágynak a hálószobában, hogy inkább feladják a kísérletezést. Pedig a folyamatos elutasítást és a kellemetlen helyzeteket még nehezebb feldolgozni, mint egy-két beszélgetést…

3. …vagy nem tudtok vita nélkül beszélni róla
Ha már attól ingerültek lesztek, hogy egyáltalán szóba jön köztetek a szexuális életetek (esetleg az egyikőtök megalázva érzi magát emiatt), akkor beleragadtok egy olyan mókuskerékbe, amiből nem találjátok meg a kiutat és így változtatni sem tudtok a gondokon.

4. Már rengeteg dolgot megpróbáltatok, de még mindig nem jutottatok közelebb a problémátok megoldásához
Terápiára járni nem szégyen, hiszen egy objektív harmadik fél bevonásával és vezetésével lehetőség van olyan dolgok felfedezésére vagy elfogadására, amire önmagunkban nem voltunk képesek.

5. Nem tudod, mit akarsz…
Hiába kérdezi meg tőled a párod újra és újra, hogy mire is vágysz igazán a hálószobában, ha még te magad sem tudod biztosan…

6. …vagy azt, hogyan kérd meg rá a partneredet
Jó pont, ha rájöttél, mit szeretnél, de mindez önmagában még nem elég, mivel ezt ki is kell tudnod mondani a másik félnek. Ha aggódsz amiatt, hogy a társad kinevethet a vágyaid miatt, vagy nem találod a megfelelő pillanatot a beszélgetésre, előfordulhat, hogy végül inkább meg sem szólalsz. Pedig azért igazán nem neheztelhetsz rá, hogy nem tud olvasni a gondolataidban…

7. Rutinossá vált a szexuális életetek
Ha nincs komolyabb gondotok a hálószobában, de túlságosan a szokásaitok rabjai lettetek, az könnyedén azt eredményezheti, hogy egyre ritkábban bújtok majd ágyba egymással.

8. Ritkán jutsz el a csúcsra, vagy nem annyiszor, mint korábban
Bár nem az orgazmus elérése a szex egyetlen célja, mégis ez a hab a tortán és természetesen fontos számunkra. Ha változást tapasztalsz a gyakoriságában vagy az intenzitásában, érdemes utánajárnod, mi is történhetett.

9. Ha egymással teljesen összeegyeztethetetlen az életviteletek…
Amennyiben annyira ellentétes a napirendetek, akkor sajnos megeshet, hogy mire együtt lehettek, teljesen ki vagytok facsarva. Ugyanígy felmerülhet az a probléma is, hogy amíg görcsösen próbáltok időt szánni egymásra, a vágy teljesen eltűnik a képletből.

10. …vagy hirtelen átalakult a beosztásotok
Ha egy váratlan esemény felborította az addig megszokott napjaitokat, akkor gondot okozhat a szexuális életetek priorizálása.

11. Hatalmas változás állt be az életetekben
A gyermekek születésétől kezdve, a műtéteken, az előléptetéseken és a költözésen át egészen egy szeretett személy elvesztéséig számos esemény befolyásolhatja a nemi életet – legyen szó akár pozitív vagy negatív történésről. A szexterápia hasznos mankó lehet abban, hogy úgy dolgozd fel ezeket, hogy ne kelljen feláldoznod miatta az élvezetet sem..

12. Egyáltalán nem szexeltek…
A hosszú távú kapcsolatokban az is gyakran előfordulhat, hogy a felek az évek során barátokká, szobatársakká, szülőtársakká válnak és teljesen kilépnek a szeretői szerepből. Azonban egy szakember közreműködésével ez is megoldható és visszatalálhattok egymáshoz.

13. …vagy nem annyiszor, amennyiszer szeretnéd
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, ha zavar, hogy kevesebbszer szeretkeztek, mint amilyen gyakran vágysz rá (vagy ritkábban, mint régen).

14. Megkérdőjelezed az identitásodat, legyen szó akár a szexualitásról
Elveszettnek érzed magad a kapcsolatodban és külső támogatásra van szükséged ahhoz, hogy megválaszolhasd a benned felmerülő kérdéseket. A tanácsadás egy biztonságos teret adhat neked arra, hogy bátran felfedezhesd önmagadat és a vágyaidat.

15. Gond nélkül belevágsz alkalmi szexuális kalandokba, de küszködsz az elkötelezettséggel
Érthetetlennek tűnhet, hogy miért okoz számodra gondot az, hogy lehorgonyozz amellett, akit szeretsz, ám egy terapeuta felkeresése ebben is a hasznodra válhat.

16. Szeretnéd kihozni a maximumot a szexuális életedből
A vágy legfontosabb tényezője a kíváncsiság, így az egyik legnagyobb lépés, amit a kielégítő szexuális élet felé tehetsz, az az, ha nyitott vagy az újdonságokra és a felfedezésre – ebben pedig a szexterapeuta is adhat neked tippeket!

Forrás: Blood & Milk
Nyitókép: RoxiRosita/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: