A 20 perces trükk, ami átsegít minden kudarcon

„Teljesen összetörünk, ha nem úgy potyog a barack a fáról, ahogy mi azt elképzeltük.”

Bárcsak létezne egy bevált módszer, amivel kezelhetnénk a kudarcainkat, igaz? Van egy jó hírem! A következő 20 perces módszer pontosan abban segít, hogy a baj beálltakor mosolyogva lendüljünk át a nehéz helyzeteken.

Talán nincs ember a földön, akit ne ért volna csalódás az életben. Csalódni egy emberben, szerelemben, munkában vagy önmagunkban mind fájdalmas felismerés lehet, amit ki könnyebben, ki nehezebben, de próbál feldolgozni. Mondanom sem kell, hogy a mostani fejemmel időpocsékolásnak tartom a hosszabb ideig tartó önostorozást, mivel csak hátráltat a céljaink megvalósításában. Fontos megérteni, hogy a kudarc a kemény munka velejárója, a folyamat része, de semmi esetre sem a végeredménye. Hiszen a legsikeresebb embereknek is akadnak nehézségeik az úton. Ezért nem tudunk mást tenni, mint elfogadjuk a kudarcot, megéljük azt, de utána megyünk tovább. Erre a gondolatmenetre épül a 20 perces szabály, ami megtiltja, hogy napokig emészd magad egy csalódáson. Mi a teendőd? Állíts be egy stoppert és húsz percen keresztül hemperegj az önmarcangolás mocsarában, de ne tovább. Adok pár tippet is arra, hogyan dolgozd fel ennyi idő alatt a csalódást, hogy másnap mosolyogva vágj bele az újabb kihívásokba.

Hívj fel egy barátot!

Amikor azt érzed, hogy összedőlt a világ és minden remény elveszett, akkor igazán jól jön egy megértő barát, akinek elmondhatod a bánatod. Ügyelj arra, hogy ne lépd túl az időkeretet a nagy lelkizésben. Egyrészt senki sem szereti órák hosszat hallgatni a panaszkodást, másrészt ennyi idő pont elég ahhoz, hogy kiöntsd a szívedet. Pár évvel ezelőtt, amikor nem vettek fel az egyetemre, egy közeli barátomat hívtam fel. Ő a lehető legjobb módot választotta a vigasztalásra, meghallgatott majd két perc alatt helyretett. Ráébresztett, hogy semmi katasztrofális nem történt és nem fog tönkremenni az életem, sőt biztosan megtalálom az utamat. Igaza lett.

Elemezd a veszteséget!

Az elemzések koronázatlan királynőjeként pontosan tudom, hogy egy probléma szétcincálása igazán hatékony tud lenni. Tegyük fel, hogy lecsúsztál álmaid állásáról, keményen dolgoztál, de a végén nem téged választottak a pozícióra. Hideg zuhanyként ér a felismerés, hogy „nem kellesz” és nem érted, hogy történhetett mindez. Mielőtt összeomlanál, inkább elemezd ki a helyzetet. Milyen embert kerestek valójában? Lehet, hogy egyszerűen nem passzolsz a céghez és nem is a képességeiddel volt probléma. A világ túl összetett ahhoz, hogy feketén-fehéren szemléld és ne vedd észre a téged körülvevő lehetőségeket.

Tarts önvizsgálatot!

Legyen szó szerelmi csalódásról vagy a munkahely elvesztéséről, önvizsgálatot tartani mindig hasznos dolog. Sajnos, az ember hajlamos rögtön másban keresni a hibát. Pedig ki tudja, lehet nem is volt annyira szemét a főnököd, amikor leszúrt a múltkori megbeszélésen, hanem inkább te reagáltad túl a helyzetet. Ha nem nézel mélyen magadba, akkor előfordulhat, hogy legközelebb is kudarc fog érni. Persze a problémákkal és önmagunkkal szembenézni nem mindig kellemes.

Szabadulj meg hangosan a fájdalomtól!

Ha feszült vagy szomorú vagyok én bevallom, gyakran hangosan beszélek, magamban. Legutóbb összevesztem az egyik ismerősömmel, nagyot csalódtam benne, de úgy döntöttem, hogy a csalódottságomat megtartom magamnak. A bennem munkálkodó feszültséget egy húszperces monológ formájában adtam ki magamból, miközben fel-alá járkáltam a szobában. Ilyenkor hangosan elmondom az érzéseimet, hogyan élem meg a helyzetet és mit fogok tenni. Ha valaki látna ilyenkor, biztos azt gondolná, hogy elment az eszem. De nálam ez a módszer abszolút bevált, így furcsaság ide vagy oda, bátran ajánlom mindenkinek.

Írd ki magadból!

Előfordulhat, hogy senkivel sem szeretnéd megosztani a gondolataidat, ilyenkor ragadj papírt, tollat, és zúdítsd rá a fehér lapra minden fájdalmadat. Az írás szuper módszer, hogy feldolgozd a történteket és rendet tegyél a fejedben. Én egy fájó szerelmi csalódást dolgoztam fel úgy, hogy az adott személynek írtam egy kétoldalas levelet. Ha drasztikus pontot tennél az utolsó mondat végére, akkor semmisítsd meg a papírt. Ezzel könnyedén el tudod engedni a csalódást, és új lappal indíthatsz.

Nyitókép: Dean Drobot/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: