A 2000-es évek diktálják az idei szemüveg trendeket

A nemrégiben diktátor státuszba lépett Sabrina Carpenter a legújabb híresség, aki kipróbálta a 2000-es évek által ihletett szemüvegeket, bár Doja Cat és Julia Fox már tavaly megágyaztak ennek a trendnek.

Nem gyakran hallani, hogy visszavágyunk a 2000-es évek egyes furcsaságai közé, de ebben az esetben talán kivételt tehetünk. A hírességek és trendszetterek ugyanis most az ezredfordulót követő évtizedhez nyúlnak vissza, ha a kiegészítőikről van szó, ezt a nosztalgiát pedig mind támogatjuk. Igen, szemüvegekről beszélünk, de nem akármilyenekről! Bella Hadidtól kezdve, a pop jelenleg egyik legfényesebben ragyogó csillagán, Sabrina Carpenteren át, Julia Foxig mindenki olyan kereteket hord, mely A csaj nem jár egyedül Laney Baggs karaktere is szívesen elfogadna. Néhányan „librarian-core” (könyvtáros core) néven emlegetik a minden elsöprő hullámot, míg mások „Lens Crafter’s special”-nak nevezik, melynek egyetlen szabálya, hogy olyan „kocka” szemüvegeket viseljünk, amelyek diáklányos kinézetet kölcsönöznek nekünk.

A divat állandó körforgása

Ha valakit meglepett, hogy ez a fajta keret visszatért a millennial és a Z generáció tagjainak körében, gondoljunk kicsit bele abba, hogy igazából várható volt a reneszánsz, hiszen a Y2K már évek óta jelen van a vezető trendek között. A könyvtáros sikkbe is tökéletesen beillő szemüvegek népszerűsége pedig 2021 óta egyre csak növekszik. Bár nehéz pontosan megállapítani, hogy mikor váltak a korai 2000-es évek szemüvegei tragikusból sikkessé, de nem nehéz észrevenni hogy ezekkel a szemüvegekkel sokan a 2006-os, Az ördög Pradát visel című film Gisele Bündchen által megformált Serena karakterét idézik meg szettjeikkel. A trend tehát nem újkeletű, olyannyira nem, hogy a 2000-es években a „Bayonetta” szemüvegeket olyan sztárok is hordták, mint Megan Fox és Angelina Jolie. A kiegészítő egyébként egy japán videojáték karakterről kapta a nevét, aki hasonló darabot viselt. Egy kihagyás után a trend azt tette, amit minden trend tesz: visszatért.

Az új kedvenc kiegészítő

2023-ban már a legmenőbb hírességek is szinte kötelező kiegészítőjükké tették ezt a geek hatást keltő darabot. Billie Eilish, Bella Hadid és Gabbriette a vörös szőnyegen és a közösségi médiában is mind különböző stílusaikkal prezentálták sokszínűségét. Persze, ezt követően az influenszerek is felfedezték a keret átváltoztató erejét, Emma Chamberlain például gyakran utcai szettjei részeként is beveti. A kocka alakú, gyakran fekete keretes darab ugyanis minden outfitnek ad egy kis egyediséget. Legyen szó egészen az elegáns mellényes kosztümökről, sportos mezekről vagy egy tornacipő és maxiszoknya párosáról, biztos, hogy ezzel új irányba vihetjük el kedvenc darabjainkat. A trend újjáéledésére, persze, nemcsak a legmenőbb sztárok és a közösségi média trendszetterei, hanem a világ vezető divatházai is rögtön reflektáltak. A Miu Miu például már teknőspáncél mintájú szemüvegekben küldte kifutóra modelljeit a 2023-as őszi-téli kollekciójának bemutatásakor.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@reneerapp által megosztott bejegyzés

A trend pedig, úgy tűnik, nem is csillapodik. Ez pedig annak köszönhető, hogy a legújabb „it girl”, Sabrina Carpenter is lelkes rajongójává vált. Az elmúlt hónapokban ugyanis nem egyszer kapták lencsevégre próbákon és utazás közben a 2000-es évek ihlette fekete keretes szemüvegében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

curators of pop culture (@deuxmoi) által megosztott bejegyzés

Egyensúly a geek és chic között

A trend vonzereje pontosan abban rejlik, amiért annyian beszélnek róla, azaz a divat és egy olyan dolog közti ellentétben, ami sokáig inkább cikinek, mintsem menőnek számított. A könyvtáros core trend térnyerése és a nemrégiben létrejött „office siren” aesthetic hatására arra késztet minket, hogy a Y2K ihlette szemüvegekkel egyensúlyzzunk a geek és a chic között. Azaz a megjelenésünk legyen kicsit kocka, de mégis sikkes. Pont úgy, mint Serena Az ördög Pradat viselben. Bella Hadid és Emma Chamberlain alacsony derekú farmerekkel és szoknyákkal párosítják a kiegészítőt, míg a Miu Miu pöttyös ruhákat és magassarkúkat viselő, szemüveges modelleket küldött a kifutóra. Doja Cat énekesnő, az „office siren” trend egyik új képviselője például tökéletesen elsajátította a formulát. Szemüvegét gyakran olyan szexi darabokkal párosítja, mint az áttetsző felsők, a fűzők és a bundák. Bár utóbbival jobb, ha várunk a tél beköszöntéig.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Doja Cat (@dojacat) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: