A 3 leggyakoribb ok, ami miatt a párok szakítanak

És érvek, amelyek a folytatás mellett szólnak

Nehéz időszakot éltek át a pároddal a kapcsolatotokban? Elbizonytalanodtál, hogy van-e értelme a folytatásnak? Hidd el, ez teljesen normális! A pro és kontra érvek kereszttüzében nem könnyű jó döntéseket hozni, főleg ha a szakítást fontolgatod!

„Ezt már nem érdemes helyrehozni, szakítanod kellene vele” – mondanánk egy közeli barátnőnknek, ha már hosszú ideje azt látjuk rajta, hogy boldogtalan. De ha mi érezzük ugyanezt, rögtön elbizonytalanodunk, félünk megfogadni a saját tanácsunkat. Mérlegeljük a kapcsolatunk mellett és ellen szóló érveket, de az érzéseinknek „hála” sokszor még ez sem elég ahhoz, hogy meghozzuk a jó döntést. Már sok kutató futott neki annak, hogy megjósolja, milyen helyzetek és sérelmek vezetnek általában a szakításhoz. A Social Psychology and Personality Science szaklapban megjelent, 2017-es kutatás viszont a válás vagy a szakítás szélén állók kétségeit vizsgálta.

A Utah Egyetem kutatói egy anonim kérőív kitöltésére kérték a résztvevőket. Fel kellett sorolniuk, hogy mi tartja őket a párjuk mellett és mi az, ami miatt már elgondolkodtak a szakításon. 27 pro és 23 kontra érv gyűlt össze, amikből egy kérdőívet készítettek. Ezután olyan embereket kerestek, akik épp a szakítást vagy válást fontolgatták, velük folytatták a kutatást. A házas alanyok több mint 9 évet töltöttek a párjukkal, a kapcsolatban élők pedig átlagosan 2 éve jöttek össze a kedvesükkel.

Ez a 3 leggyakoribb válóok

A házas és a kapcsolatban élő alanyok hasonlóan gondolkodtak a szétválás okairól:

  • a lista első helyére a partner személyisége került, ami valóban nem orvosolható probléma
  • a második szempont a bizalomvesztés
  • ami akarva akaratlanul a harmadik fő válóokhoz, a másik fél elhidegüléséhez vezet. 

És mi szól a közös élet mellett?

Szomorú, de a házasságban élők főként olyan gyakorlati szempontok miatt maradtak együtt a párjukkal, mint a közös vagyon, a családi kötelességek, a bizonytalanságtól való félelem és a szakítással járó bonyodalmak. Ezzel szemben a nem házas, párkapcsolatban élőket a kedvesük személyisége, az érzelmek és a közös, boldog pillanatok ösztönözték arra, hogy megoldják a problémáikat.

Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: