A 8 leggyakoribb ok, amiért a nők megcsalják a párjukat

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a nők csak akkor lépnek félre a kapcsolatban, ha beleszeretnek egy harmadik félbe, a hűtlenség tekintetében valójában egyáltalán nincs is olyan nagy különbség a nemek között.

Hosszú éveken át szilárdan tartotta magát az a megállapítás, hogy míg a férfiak hűtlensége leginkább abból fakad, hogy változatosságra vágynak a szexuális életükben, addig a nők főként a kapcsolati problémáik miatt lépnek félre. Ez az elmélet azonban mára megdőlni látszik, és a nemek közötti különbségek – legalábbis ezen a téren – úgy tűnik, hamarosan meg is szűnhetnek: a szakemberek szerint ugyanis a férfiak és a nők manapság hasonló okokból csalják meg a párjukat. Íme a 8 leggyakoribb indíték, amiért a nők hűtlenek lesznek a kapcsolatukban:

1. Csak szex és más semmi

Az általános tévhittel ellentétben, nemcsak a férfiak, hanem a nők is félreléphetnek akkor, ha találkoznak valakivel, aki iránt szexuálisan vonzódnak: tehát nemcsak akkor kerülhet be a képbe egy harmadik fél, ha érzelmileg is kötődnek hozzá. Bár a szexuális élet változatlansága miatti hűtlenség valóban jellemzőbb a férfiaknál, a nők esetében is a top 3 ok közé tartozik.

2. Boldogság, gyere haza!

Azok a nők, akik boldogtalanok a partnerük mellett, bármennyire is szeretik még őket, hajlamosak lehetnek a hűtlenségre. Mindegy, mi áll a dolog hátterében (például harag, esetleg kommunikációs problémák), az indok mindig ugyanaz: úgy gondolják, hogy a szeretőjük megadhatja nekik azt, amit a párjuk nem. Annak, aki otthon folyamatos feszültségben él vagy azt érzi, hogy kihűlt a kapcsolata, ellenállhatatlanul nagy csábítást jelenthet egy izgalmas légyott.

3. Hibázni emberi dolog

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, senki sem tökéletes: a nők hűtlenségének harmadik leggyakoribb oka éppen ezt igazolja. A megcsalásnak néha egyáltalán nem lehet mélyebb jelentést tulajdonítani, mert az tulajdonképpen mindössze a pillanat hevében történik meg. „Részeg voltam, nem tudtam tisztán gondolkodni” – ez a magyarázat ugyanúgy érvényes lehet a nőkre, mint a férfiakra.

4. Intimitás nélkül nincs kapcsolat

A fizikai és az érzelmi intimitás elengedhetetlen része egy jól működő kapcsolatnak, így, ha egy nő azt érzi, a partnere nem elégíti ki ezt a szükségletét, könnyen elkezdhet vonzódni az iránt, aki viszont megteszi azt. A kutatások azt bizonyítják, hogy a nők érzelmileg sokkal jobban kötődnek ahhoz, akivel megcsalják a párjukat, mint a férfiak: azaz a románc a pasik esetében kevésbé része a félrelépés egyenletének.

5. Különlegesnek érezni magad bármi áron!

Sok hűtlen nő számol be arról, hogy a szeretőjének hála különlegesnek vagy szexinek érzi magát – ezt a vonzalmat pedig nehéz figyelmen kívül hagyni, még akkor is, ha egyébként továbbra is szeretik a partnerüket.

6. Az önértékelés hiányának veszélye

Az alacsony önértékelésű nők jó eséllyel egy másik fél megerősítése után vágyakoznak – azonban, ha ezt nem találják meg a kapcsolatukban, akkor az önbecslésük hiánya egy szerető karjaiba sodorhatja őket. A szakértők szerint az emberek ilyenkor elhanyagolják magukat és az érzéseiket, ráadásul nem állnak ki a partnerükkel szemben azért, amire szükségük van – ennek következtében pedig egy kívülálló érdeklődése elcsábíthatja őket. Ám fontos kiemelni, hogy ilyenkor sosem azon a figyelmen van a hangsúly, amit valaki más ad nekik, hanem azon, amit saját maguktól vonnak meg.

7. A függőség egy formája

A megcsalást akár az alkohol-, vagy a kábítószer-függőséghez is hasonlíthatjuk: az ember sokszor azért esik bele ezekbe a csapdába, mert ahelyett, hogy megbirkózna bizonyos problémákkal vagy érzésekkel, inkább el akar menekülni előlük. A hűtlenség pedig éppen olyan figyelemelterelő függőség lehet, mint bármilyen más káros szenvedély.

8. Szakíts, ha bírsz!

A félrelépések hátterében az is állhat, hogy a nő már szeretne véget vetni a kapcsolatának – a megcsalás pedig egyfajta egérutat jelenthet neki a szakításban, hiszen nem kell közvetlenül konfrontálódnia a párjával. Ellenben az is előfordulhat, hogy éppen azért hűtlen, mert változásra van szüksége ahhoz, hogy helyrehozhassa a dolgokat a partnerével.

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: Igor Ustynskyy/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: