A ’90-es évek legnagyobb divatikonjai, akiknek stílusa a mai napig inspiráló

A '90-es évek stílusikonjaitól még ma is sokat tanulhatunk. Íme 12 olyan nő, aki inspirációt nyújthat a következő szettedhez.

Ha a divattörténet legmeghatározóbb korszakait kellene listába szednünk, a 90-es évek biztosan előkelő helyen szerepelne. A korszakkal a grunge stílus, a szupermodellek, illetve a ‚‚girl power’’ szlogen is összeforrt. Olyan hírességek váltak milliók példaképévé és stílusikonjaivá, mint például Kate Moss, Diana hercegnő és a Spice Girls. Ők voltak azok, akik ruhaválasztásukkal nemcsak a saját koruk, hanem az elkövetkező évtizedek viseletét is befolyásolták. A kortárs tervezők ma is előszeretettel merítenek ihletet a ’90-es évek trendjeiből, így váltak újra felkapottá a spagettipántos midi ruhák, a flanel anyagból készült ingek, a platformos cipők, az övtáskák, a bandanák vagy a denim on denim szettek is. Néhány héttel ezelőtt a 2000-es évek borzalmas szettjein mosolyogtunk, de talán csak azért, mert a ’90-es évek divatja túl magasra tette a lécet. Utazzunk egy kicsit vissza az időben és elevenítsük fel, kik azok a hírességeket, akik akkor a kor stílusikonjaivá váltak és a mai napig inspirálnak egy-egy szettjükkel.

Winona Ryder

Képek: Time&Life Pictures, Barry King/Getty Images

Winona Ryder divatikon szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen az ő nevéhez köthetők a 90-es évek legmenőbb szettjei. A színésznő legtöbbször vagány darabokat választott, kedvelte a tetőtől talpig fekete összeállításokat és lazaság jellemezte a stílusát. Természetesen, ha az alkalom úgy kívánta, akkor az elegáns oldalát is megmutatta. A képen látható ezüst ruhát, illetve az oversized blézerrel kiegészített szettet még ma is bátran magára ölthetné. Ez arra a bőrdzseki, póló és farmer összeállításra is igaz, amit az ír-angol-amerikai filmdráma, a The Commitments premierjén viselt.

Madonna

Képek: Time Life Pictures, Frank Micelotta Archive/Getty Images

Madonna a 80-as években is előrukkolt néhány említésre méltó szettel, amivel örökre belopta magát az emberek szívbe, valamint, amikkel a divatbibliákban is méltó helyet bérelt magának. Ezt a jó szokását a 90-es években is megőrizte, hiszen a legendás, tölcsér alakú melltartóval kiegészített Jean Paul Gaultier body, illetve az MTV Video Music Awards-on viselt Marie Antoinette kosztüm is ebben az évtizedben került elő a gardróbjából. Hasonlóan nagy visszhangot keltett a Marilyn Monroe stílusát idéző ruha, amit Michael Jackson oldalán viselt a 63. Oscar-díjátadón.

Diana hercegnő

Képek: Anwar Hussein, Princess Diana Archive/Getty Images

Lady Diana azonnal a figyelem központjába került, miután Károly herceggel bejelentették az eljegyzésüket. Mindenki kíváncsi volt arra mi történik vele – a magazinoknak 40%-kal megnőtt az eladási aránya, ha ő volt a címlapon, és azokat a ruhákat, amelyeket viselt azonnal elkapkodták az üzletekből. A fiatal hercegné hamar elsajátította a királyi öltözködés szabályait, de egy idő után kicsit szembefordult a protokollal – az emberek emiatt csak még jobban megkedvelték. Szerette az egyedi, kissé szokatlan megoldásokat is – volt, hogy fordítva viselte a nyakláncát, máskor két különböző színű kesztyűben jelent meg, vagy sokszor hordott feketét is. A stílusa nagyot változott, miután a herceggel megromlott a házasságuk. Ezután szívesen viselt hétköznapi, sportos ruhákat és sokkal merészebbé vált. A leghíresebb példa a képen látható ‚‚revenge dress”, azaz ‚‚bosszú ruha’’, amelyet Diana 1994 júliusában választott. Azon a napon, amikor Károly herceg hivatalosan is bejelentette viszonyát Kamillával.

Spice Girls

Képek: @spicegirls/Instagram

Ha a ’90-es években megkérdezték, ki a kedvencünk a brit lánybandából, egyszerűen nem tudtunk egy valakit választani, ugyanis habár a különböző karakterek teljesen más értékeket adtak az együtteshez, abban viszont nagyon hasonlítottak egymásra, hogy a ruhaválasztásukkal mások stílusát is befolyásolták. Elég csak a legendás ‚‚holdjáró cipőkre’’ gondolni, amelyek Emma Bunton védjegyévé váltak. Geri Halliwell gyakran öltötte magára a Union Jack színeit, Victoria Beckham pedig egy kicsit kilógott a sorból elegáns és sikkes stílusával. Mel B az állatminták királynője volt, Mel C a szabadidőruhákért és a crop topokért rajongott. A legtöbb darabról elmondható, hogy napjainkban reneszánszukat élik.

Kate Moss

Képek: Dave Benett, Kevin Mazur/Getty Images

A ’90-es évek egyik legnagyobb szupermodelljének gardróbja tele volt spagettipántos mini ruhákkal, szőrmebundákkal és hanyag, grunge stílusú darabokkal. Kate Moss annyira meghatározó szereplője lett a ’90-es években a divatszcénának, hogy az általa képviselt stílus még saját nevet is kapott, és ‚‚heroin chic’’-ként vonult be a történelembe. A szupermodell által viselt ruhák 30 évvel később is ugyanolyan trendinek számítanak, ami igazolja, hogy a hírességet nemcsak gyönyörű arccal, hanem kifogástalan stílusérzékkel is megáldotta a sors.

Jennifer Aniston

Képek: Ronald Siemoneit, NBC/Getty Images

A Jóbarátok-őrület miatt akkoriban rengeteg nő indult el a fodrászához azért, hogy ‚‚Rachel-fazonú” hajat vágasson magának. Ez a melírozott francia bob ma már nem biztos, hogy olyan nagy sikert aratna, mint a ’90-es években, de 30 évvel ezelőtt ennél stílusosabb frizurát el sem tudtunk képzelni! A színésznő által alakított karakter nemcsak a hajával hódított, a divattrendekre is hatással volt megjelenése. Neki köszönhetően a póló felett viselt spagettipántos topok, a mom jeans és a farmer overálok is virágkorukat élték.

Naomi Campbell

Képek: George Rose, Dave Benett/Getty Images

A ’90-es évek másik meghatározó szupermodellje, Naomi Campbell a Versace divatház múzsájává vált. Ez a stílusát is nagyban befolyásolta, hiszen az olasz márkára jellemző merész, kihívó ruhák a gardróbjának kulcsdarabjaivá váltak. És valljuk be, fantasztikusan mutattak gyönyörű alakján! A brit modell kedvelte a színes, feltűnő darabokat, a csillogást és stílusa sosem okozott csalódást, ha valahol meg kellett jelennie.

Drew Barrymore

Képek: mikel roberts, Time Life Pictures/Getty Images

A ’90-es évek divatikonjai között méltatlanul kevés alkalommal említik meg Drew Barrymore nevét, pedig a fiatal színésznő mutatta be a korszak legmenőbb szettjeit. Nagyon ügyesen játszott a különböző stílusok keverésével, olyannyira, hogy még ma is sokat tanulhatunk tőle. Egy szetten belül gyakran viselt nőies és maszkulin darabokat, illetve az elegánsabb ruhákhoz gyakran társított olyan kiegészítőket, amelyek a grunge stílusra voltak jellemzőek. A fehér póló volt a kedvenc alapdarabja, amit néha vagány bőrdzsekivel, máskor pedig laza farmerdzsekivel viselt, de a férfias, kissé túlméretezett ingekből is említésre méltó mennyiséget gyűjtött össze.

Nyitókép: Dave Benett/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: