A barátnőm a főnököm – 8 tipp, hogyan kezeld a helyzetet

Találjátok meg az arany középutat!

Ha a főnököd egyben a barátnőd is, akkor nem árt pár íratlan szabályt betartanod, hogy a jó kapcsolat ne sérüljön. A következő okos tippek könnyedén átsegítenek majd ezen az élethelyzeten!

Mindig irigyeltem azokat, akik szinte baráti kapcsolatban állnak a főnökükkel. Hiszen ez egy szuper felállás is tud lenni, ha az ember betart néhány íratlan szabályt. Nem lehet mindig egyértelmű, hogy egyes szituációkban hol kell meghúznotok a határokat. Ha te is jó viszonyt ápolsz a főnököddel, sőt munkán kívül is szoktatok találkozni, akkor érdemes megfogadnod a következő 8 tanácsot, hogy a barátságotok és a munkaviszony is hosszú életű legyen:

Beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés

Tudom, mindenkinek a könyökén jön ki, hogy a kommunikáció mindennek az alapja. Viszont ez nem kamu, tényleg így van! Képzeld el, hogy a barátnődet, aki egyben a kollégád is, előléptetik. A felettesed lesz és ezzel a főnököd. Mivel a teljesen új felállás a barátságotokra is hatással lesz, nagyon fontos, hogy leüljetek, és átbeszéljétek a határokat. Ezentúl is beszélgettek a munkáról az irodán kívül? Miután megírtad neki, hogy a pasiddal szünetet tartotok a céges kérdéseket is chat-en bonyolítjátok le?  Mivel nincsen bevált recept, emiatt nektek kell átgondolnotok, hogyan viszonyultok ezentúl a másikhoz. Lehet, hogy elsőre kellemetlennek tűnhet a helyzet, de egy beszélgetés folyamán sok minden a helyére kerülhet. Jobb, ha az elején lefektettek pár szabályt, így elkerülhetitek a kellemetlen szituációkat.

Nincs több pletyi a HR-es Katiról

A pletykálkodás, olyan szabadidős tevékenység, amit hivatalosan senki sem csinál, de közben mindenki műveli. Egy női barátság fontos esszenciája, hogy kidumáljátok, kivel, mi, mikor és hogyan történt. Ha a főnököd egyben a barátnőd, akkor ez egy érzékeny terület. Lehet, hogy szoros kapcsolatban álltok, és szíved szerint jól elhordanád neki valamelyik munkatársatokat, de nem biztos, hogy jól sülne el a dolog. Felelősséggel tartozol a tetteidért, nem panaszkodhatsz csak úgy a barátnődnek. A közös kollégák magánélete tabu, próbálj meg felülemelkedni a hasonló helyzeteken. Ez nem jelenti azt, hogy soha többé nem dumálhattok egy üveg bor társaságában, de kerüld a kollégák kibeszélését.

Első a tisztelet

Lehet, hogy a barátnőddel a hétvégén nagyot buliztatok, de hétfő reggeltől ő ugyanúgy a főnököd. A munkahelyen nem etikus arra célozgatni, hogy szombat este hány darab vodkanarancsot küldött le. Az iroda négy fala egy egészen más világ és más szabályok vonatkoznak a barátságotokra. Továbbra is követned kell az utasításait, és tiszteletet kell mutatnod iránta. Nem hozhatod kínos helyzetbe mások előtt, hiába ő a legnagyobb partykirálynő. Ez természetesen fordítva is igaz. Ha egy ilyen szituációt jól tudtok kezelni, akkor még sok közös átmulatott éjszaka vár rátok.

A magánélet vékony jegén

Szerintem te is jó tudod, hogy a magánéletünket csak azzal osztjuk meg szívesen, akiben feltétel nélkül bízunk. A bizalom, viszont könnyen elpárologhat, mint a nyári zápor a betonról. Lehet, hogy bízol a barátnődben, nem ismersz nála támogatóbb főnököt, de magánéleted történéseit szelektálnod kell felé. Nem baj, ha a beszélgetéseitek nemcsak a munkáról szólnak az irodán belül, de érezned kell mit helyénvaló megosztani vele és mit nem. Előfordulhat, hogy egy ártatlan elszólással befolyásolod a jó hírneved és a pozíciódat.

Hallgasd meg a szakmai véleményét

Egy jó vezető dolga, hogy odafigyeljen a beosztottjaira, és támogassa őket a szakmai fejlődésükben. Ha a barátnőd, mint a főnököd építő kritikával lát el, ne sértődj meg rajta. Nem azért kritizál, mert nem szeret téged vagy ki akar veled szúrni. Vezetőként segítenie kell, amibe az építőkritika is beletartozik. Fordulj felé a szakmai kérdésekben bizalommal, és szívleld meg a tanácsait. Hidd el, ő csak jót szeretne neked.

Ne féltékenykedj

Emlékszem, amikor az általános iskolában egy féltékenységi hullám söpört végig az osztályban. Mindenki Sári barátnője akart lenni, és azt akarta, hogy Sári csak vele játsszon a szünetben. Ahogy Sári, úgy a te barátnőd sem szakadhat öt felé. Meg kell értened, hogy főnökként más kollégákkal is jó kapcsolatot szeretne ápolni. Nem bánhat veled másként csak azért, mert a barátnője vagy. Neki sem lehet könnyű, hogy a kettőtök közötti szoros köteléket félretegye, és ne kivételezzen veled. Szerintem ez az egyik legnehezebb a főnök-beosztott kapcsolatokban, de ezen a ponton túllendülve sokat tanulhattok egymásról.

Nincs felvágás

Szerencsés vagy, hogy a felettesed egyben a barátod is, de ezt nem kell az Óperenciás irodán is túl világgá kürtölni. Megeshet, hogy a kollégáidnak nem fog tetszeni a jó viszonyotok. Könnyen elterjedhetnek pletykák, miszerint csak a fizetésed emelése miatt lógsz sokat a főnökkel. Ez nem túl szép, igaz? Mindig lesz valaki, aki félreértelmezheti a barátságotokat, hiába áll őszinte alapokon. Amikor a barátnőddel ebédelnél, hívj el másokat is. A munkahelyen kívül eleget lehettek együtt, éppen ezért a munkahelyen fókuszálj másokra is. Az Instagramot sem kell elárasztanod a közös képeitekkel. A barátságotok nem másokra, hanem kettőtökre tartozik.

Ne félj a főnökkel jóban lenni

A párom unokahúga (5 éves) nemrég megkérdezte tőlem: – A dolgozóban vannak barátaid? A kérdés teljesen jogos volt. Ha neki az oviban vannak barátai, akkor nekem miért ne lehetne a munkahelyemen?! Éppen ezért te se félj barátságokat kialakítani a kollégákkal, esetleg a vezetőddel. Igaz, nem a legegyszerűbb egy ilyen kapcsolat fenntartása, de megéri. Hogyha elegendő energiát fektetsz bele, és megpróbálod kihozni belőle a maximumot, kellemes meglepetések érhetnek. Jó érzés lesz olyan helyen dolgozni, ahová szívesebben mész be, mert jó társaság vesz körül.

Nyitókép: Solis Images/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: