A békéért nem harcolni kell, hanem megteremteni

Az elmúlt napok történései feketén-fehéren rávilágítanak arra, mennyire törékeny az élet. Emellett pedig nem sétálhatunk el fejcsóválva, mert az erőszak semmilyen okkal sem indokolható. Ráadásul mi is tehetünk azért, hogy béke legyen. Nem is keveset.

A nők gyakran még mindig olyannak vannak beállítva, akik a körmük színe felől sem tudnak döntést hozni hangulatingadozásaik miatt. Sőt, olyat is hallottunk már, hogy ha nők irányítanák a világot, akkor lenne csak igazán katasztrófa. Nos, ezt nem tudjuk, mert a politika a mai napig zömében megmaradt a férfiak játékterületének. S bár ahogy a férfiak, úgy a nők közül sem mindenki alkalmas vezetőnek, de egy biztos: a nők, és pláne azok, akiknek már van gyermekük, valahogy más szemmel tekintenek a világra.

Sokkal nagyobb bennük a megértés, gyermekeik és a szebb jövő érdekében gyorsan félre tudják tenni a különbözőségeik felett érzetteket. Szerencsére szerte a világban növekszik a női politikai jelenlét, és talán ezzel előremozdul a megértés és az egység felé törekvés is. Az évezredes DNS-be kódolt, belenevelt agresszióval, haraggal és bosszúvággyal persze nem lehet egy nap alatt leszámolni, de azt is tudjuk, hogy a küldetés nem lehetetlen. Ma már lehetőségek tárháza van a kezünkben (például a kundalíni jóga is), amellyel leküzdhetők a berögződések, és hát az edukáció sem hátrány, ha változást szeretnénk látni a világban.

Egységben az erő

A békekeresés csöndes hősnői kortól, politikai és vallási beállítottságtól függetlenül vonultak végig szerdán Jeruzsálem utcáin, hirdetve azt, hogy van egy pont, ahol a különbözőségeink már nem számítanak. Az izraeli és palesztin nők összefogása kiáll amellett, hogy végső soron mindannyian érző emberek vagyunk, akik hasonló gondokkal küzdenek. Féltik a gyermekeiket, féltik a jövőt. Ezeknek a nőknek elege van a borzalmakból, és ez felülír minden meggyőződést. Az ő szavuk, a szív szava.

Nincs akkora zászló, amely eltakarhatná az ártatlan áldozatokat

A több száz aktivista azonban nemcsak most hirdeti a békét az utcákon. Ezek a nők az elmúlt években fáradhatatlanul és láthatatlanul dolgoztak a színfalak mögött, hogy hidakat építsenek a kultúrák között és elősegítsék a megértést. Egy ponton, ha az emberek a lelkükkel összekapcsolódnak, észrevesszük, hogy sokkal több a hasonlóság bennünk, mint a különbség, és talán az a kevés is csak kondicionált.

Women of the Sun

Többé nem vonulunk a háttérbe. Mától kilépünk a napra és eltökélt szándékunk, hogy kitartóan fellépjünk a vérontás körforgásának megszűntetése, valamint a szabadság és a palesztin és izraeli gyermekek igazságos és tisztességes életének elérése érdekében.

Ezek a nők, akikhez az Izraelbe kiküldött diplomaták, és rendkívüli számban érkező külföldi politikusok is csatlakoztak – köztük Sonya McGuinness, ír nagykövet, Viviane Teitelbaum, a belga regionális parlament tagja és az Európai Női Lobbi alelnöke – most a békére szólítanak fel mindenkit. Arra hívják a vezetőket, hogy ne újabb és újabb borzalmakat idézzenek elő a világban, hanem teremtsenek számukra szebb, és legfőképp békés jövőt.

Én pedig emberként, anyaként és nőként ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni. Itt az ideje, hogy meghallják a nők hangját, és hozzásegítsék ahhoz az egyensúlyhoz a világot, amelyre most szüksége van.

Nyitókép: Alvaro Medina Jurado/GettyImages
Forrás: jpost

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: