A békülő szex biológiája: ezért kívánjuk meg a partnerünket egy heves vita után (18+)

Megvan rá az észszerű magyarázat!

Ki ne hallott volna már a békülő szexről, amikor a párok egy veszekedést követően szinte egymásnak esnek az ágyban. Ez nem csupán egy filmes klisé, tényleg létező jelenség, a kutatók pedig rá is jöttek, mi indokolja a hirtelen feltörő vágyat!

Egy heves párkapcsolati vita során természetes, hogy az érzelmek felfokozódnak. Ha úgy érezzük civakodás közben, hogy akár el is veszíthetjük a párunkat, az egész konfliktust fenyegetésként éljük meg. Ilyenkor a félelmünk aktiválja a kötődési iránti vágyat, ami valójában azért lép működésbe, hogy segítsen megóvni a szociális kapcsolatainkat. Ha a rendszer aktiválódott, ösztönösen arra törekszünk, hogy minél közelebb érezzük magunkat a párunkhoz, és, hogy ő minél nagyobb biztonságérzetet nyújtson számunkra. Nem nehéz kitalálni, hogy egy ilyen szituációban miért a szexet választjuk: ugyanis a szex megélése különbözteti meg a romantikus kapcsolatot a barátságtól. (Most hagyjuk a barátság extrákkal kérdéskört!)

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a szexet időként ösztönösen a kötődés megerősítésére használjuk, akkor mi a helyzet az érzelemmentes aktussal, mondjuk egy egyéjszakás kaland esetében? Nos, a nemi vágyat és a kötődést különböző rendszerek szabályozzák, de ezek persze összhangba tudnak kerülni, például, ha beleszeretünk valakibe.

Félelem -> szexuális vágy

Míg a vita érzelmi távolságot generál a felek között, a szex fokozza az intimitást és a közelségérzetet. Nem véletlen tehát, hogy sokan a konfliktusok feloldása után ezzel vezetik le a feszültséget. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy biológiailag is megalapozott a békülő szex: egy vizsgálat során arra kérték az alanyokat, képzeljék el, hogy a párjuk beleszeret valaki másba. A résztvevők többsége az érzelmi fenyegetettség hatására fokozott szexuális vágyat érzett a szerelme iránt.

Ezek szerint jó ötlet szexszel orvosolni a konfliktusokat?

Természetesen a békülő szex vizsgálata során is találtak kivételeket a kutatók. Úgy tűnik, nem mindannyian reagálunk egyformán a fenyegetettségre, azaz nem mindenkiből tör elő a vágy egy kiadós veszekedés után. Ám, ha mégis, a konfliktusok elbagatellizálása a szex segítségével mindenképp hatalmas hiba! Ha szexuális alapon működtetünk egy kapcsolatot, az hosszútávon nem lesz életképes. Másrészt pedig a kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a békülő szex akkor működik a legjobban, ha az azt megelőző vitát a párok sikeresen lezárták. Tehát, csak szép sorjában, előbb a békülés, aztán dobjuk csak le a ruhát. Ez azért is lényeges, mert bár a partnerünk elvesztésétől való félelmünk fokozhatja a vágyat, az állandó fenyegetettségérzet és bizonytalanság idővel könnyen tönkreteheti a kapcsolatot.

Nyitókép: South_agency/Getty Images
(psychologytoday.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: