Ha ez a 7 dolog igaz rád, bölcs ember vagy

A kutatók úgy döntöttek, megalkotják a bölcsesség képletét, melynek segítségével egészen pontosan meghatározható, kire is igaz ez a kicsit misztikus fogalom.

Nem véletlenül a magyar az egyik legnehezebb és legkülönlegesebb nyelv a világon: elég, ha csak a bölcs szóra gondolunk. Ha felütöd a szinonimaszótárt, megtalálhatod mellette az okos, illetve az intelligens kifejezéseket is, ám hiába hasonlítanak egymáshoz, valójában egészen más jelentés húzódik meg mögöttük. Müller Péter például azt mondja, „Az okos és a bölcs ember között a döntő különbség ott van, hogy az okos emberből hiányzik az áldozat. A bölcsesség ott kezdődik, hogy az ember a csodálat állapotába kerül. Elámul, gyönyörködik, tátva marad a szája – és sír. A megrendüléstől és a gyönyörűségtől.”

De nemcsak a művészek, hanem a kutatók is megpróbálták megfejteni, mit is jelent pontosan a bölcsesség. Az International Psychogeriatrics folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint például egy hét tételből álló skála segítségével lehet meghatározni, mennyire bölcs valaki. Egyszóval: arra törekedtek, hogy a fogalmat számszerűvé, kikalkulálhatóvá tegyék. Ehhez pedig hét olyan kérdést tettek fel a projekt résztvevőinek, melyek kapcsolódtak azokhoz a dolgokhoz, amiket a bölcsesség „alkotóelemeinek” tartunk.

Mi teheti tehát bölccsé az embert?

  1. Az önreflexió,
  2. A proszociális viselkedés (azaz a mások javát szolgáló megnyilvánulások, mint például az empátia és együttérzés tanúsítása),
  3. Az érzelmek szabályozása,
  4. A különféle nézőpontok elfogadása,
  5. A határozottság,
  6. A szociális tanácsadás (azaz hasznos tanácsok adása másoknak) és
  7. A spiritualitás

A kutatók közel 2000 embert faggattak ki arról, mennyire jellemzi őket a fenti lista hét összetevője. A résztvevőknek például értékelniük kellett egy 1-5-ig terjedő skálán, mennyire igaz rájuk, hogy nyugodtak maradnak még akkor is, ha nagy nyomás alatt állnak. Az eredmények alapján pedig megállapították, hogy bátran támaszkodhatunk ezekre a tételekre, ha fel akarjuk mérni akár a saját, vagy mások bölcsességét.

A lustaság bölcsesség fél egészség

Sőt, azt is bebizonyították, hogy a bölcsesség szorosan összefügg a boldogsággal, a rugalmassággal és a mentális jólléttel. De hatékony fegyver lehet a magány elleni küzdelemben is, ami összességében azt jelenti, hogy komoly hatással van általában is az egészségünkre. A legjobb hírt viszont a legvégére hagytuk: a felsorolt hét tényező, mely hozzásegíthet minket a bölcsesség áldott állapotához, valójában bárki számára fejleszthető és művelhető. Vagyis a pozitív változás mindenki életében bekövezhet. Mindössze annyi a dolgod, hogy egyfajta bakancslistaként fogod fel a cikkünkben szereplő hét tényezőt és ügyelsz arra, hogy idővel mind igaz legyen rád! Haladj szép sorban és pipáld ki mindet!

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: George Milton/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: