Így ápold és fiatalítsd a bőröd a korodnak megfelelően!

Előzd meg a narancsbőrt és a szarkalábakat

Ha előkerül rólad egy 10 évvel ezelőtti kép, mindig elcsodálkozol, vajon miért változott meg ennyi minden? Nos, a változás ellen nincs gyógyír, ez egy természetes folyamat. De ügyelj a saját korodnak megfelelő bőrápolásra!

A bőrápolás már egészen tinédzser kortól kezdve fontos, s egyáltalán nem érdemes elhanyagolni. Ugyan ilyenkor még inkább a problémás, azaz a pattanásos, mitesszeres bőr kezelése áll a középpontban, a megfelelő hidratálás viszont szinte kötelező. Ezt a nehéz időszakot követően egész életünk során végigkísér a bőr- és szépségápolás fontossága, viszont nem mindegy, hogy mikor, mit és hogyan használunk. Szerencsére rengeteg házi praktika és természetes alapanyag segít abban, hogy akár nagyobb befektetés nélkül is otthon legyél a szépítkezési rutinok világában.

Íme, a korosztályok szerinti szépségápolás rejtelmei:

A bőr öregedése elleni küzdelmet már a 20-as években el kell kezdeni
Húszévesen…

Ekkor még igazán nincs mitől tartani, ugyanis a húszas éveinkben működik a legeslegjobban bőrünk anyagcseréje. A hámsejtek megfelelő gyorsasággal képesek cserélődni, a bőr nem hámlik, és ha nem is problémás, akkor nem jellemző a gyulladás, betokosodás. A kötőszövetek kollagéntartalma teljesen optimális, ezért a bőr rugalmas, telített és feszes. Ezekben az években, főleg a húszas évek vége felé, egyetlen probléma jelentkezhet, mégpedig a korai ráncosodás, és a szabad gyökök elszaporodása miatti visszafordíthatatlan károsodás. A mértéktelen dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, sok stressz, éjszakázás és az egészségtelen életmód válthatja ki ezeket a tüneteket.

Mit tehetsz ellene?

Használj hidratálókrémet minden nap. Hetente legalább egyszer radírozd le az arcod és az egész tested. A krémet olykor egészítsd ki valamilyen természetes olajjal, és alaposan masszírozd be a bőrödbe. Figyelj oda a napfényvédő krémek használatra, és ha sminkelsz, akkor mindig ügyelj a teljes körű tisztításra. Az éjszakázást (csak mértékkel!) pedig társítsd megfelelő mennyiségű és minőségű alvással és kiegyensúlyozott folyadékbevitellel.

A megfelelő hidratálókrém használata életkortól függetlenül kötelező
A harmincas éveidben…

Általában a harmincadik életév betöltése után jelentkeznek az első komolyabb elégedetlenségek, ami a bőr állapotát illeti. Ilyenkor kezd észlelhetővé válni az apró szemráncok megjelenése, a mimikai ráncok mélyedése és erősödése, nem beszélve a narancsbőrről és a szarkalábakról

Bőrtípustól függetlenül a sejtek könnyebben veszítenek víztartalmukból. Ráadásul szülés után számolnod kell némi, a külsőt illető változással az idegrendszeri és hormonális következményeknek köszönhetően. Ezek a tények nem épp szívderítőek, de nem szabad keseregned, hiszen még több figyelemmel és még egészségesebb életmóddal, sportolással sokat tehetsz azért, hogy még nagyon sokáig megőrizd fiatalos kinézeted.

Fókuszálj a megelőzésre!

Gondold át a nyári napozási szokásaidat! Rendkívül öregít az erős napsugárzás, ezért mindig használj napszemüveget és naptejet. Maximum 20 percig tartózkodj egyhuzamban a napon. A másik kerülendő dolog megint csak a dohányzás, hiszen ennél semmi sem ráncosít jobban! A cigaretta méreganyagai töredékeire rövidítik a sejtek élettartamát. Természetesen rengeteget számít a genetika kérdése is, azaz, hogy ki mennyire hajlamos az öregedésre vagy az őszülésre. Érdemes azonban rendszeresen kozmetikushoz járnod, arcpakolásokat csinálnod otthon, valamint radírozz és olajozz ezerrel, és nem utolsó sorban figyelj az étrendre! Próbálj meg minél több, antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, és ne hanyagold el a vízivást!

WooHoo-tipp:
Csinálj méregtelenítőkúrát évente kétszer! A legjobb, ha ősszel és tavasszal vágsz bele a szervezetednek leginkább megfelelő kúrába.
Egy jó smink csodákat tehet
Negyven körül…

A női nemi hormon, az ösztrogén csökkenése miatt a ráncok gyorsabban mélyülnek, és a rugalmasság fokozatos visszaesése jelentkezhet. Szárazabbnak, fakóbbnak érezheted az arcbőröd az évekkel korábbi állapotához képest. Ennek oka, hogy a hormon segít egyensúlyban tartani a bőrt felépítő anyagokat – elsősorban a kollagénszerkezetet, továbbá a sejtek víz- és zsírtartalmát is szabályozza.

Így küzdhetsz ellene: 

A bőrtónusodnak megfelelő, speciális fiatalítókrémeket érdemes használnod, mellette pedig ugyanúgy jó, ha beveted az otthoni praktikákat, és ha teheted, a kozmetikusodat is látogasd meg kéthetente. Különös figyelmet igényel a nyak és a dekoltázs ápolása, ugyanis ezen a két területen látszik meg leginkább a valódi életkor, avagy az esetleges öregedés. A dekoltázson még plasztikai műtéttel sem lehet igazán korrigálni. Egy jó smink azonban csodákra képes!

Egy jó krém és elegendő folyadék fogyasztása az alapja mindennek
Túl az ötvenen…

50 évesen még inkább lassulnak az anyagcsere-folyamatok, és a hormonszint is tovább csökken, így a bőr veszít feszességéből és vastagságából. Ennél a korosztálynál a pigmentfoltok, illetve a száj- és orrkörnyéki ráncok is megjelenhetnek idővel.

Mi segíthet?

Hiába a sok demotiváló tényező, a ráncok szépek is lehetnek, hisz az élettapasztalatot, a bölcsességet és az érzelmek kifejezését mutatják. Egyéni kérdés, hogy kit mennyire zavarnak, és hogy hogyan veszik fel ellenük az esetleges harcot. Van, aki kizárólag a természetes bőrápolásra szavaz, mások műtéti beavatkozásokra is nyitottak. Utóbbiak választhatnak különböző „lifting” kezeléseket, hyaluronsavas ráncfeltöltést, vagy szükség esetén a villanófényes pigmentfolt-halványítást is kipróbálhatják.

Az igazi szépség nem kor kérdése
Hatvanévesen…

A kollagén a bőr szilárdítóvázát képezi, amely összetartja a bőrt, és alátámasztja az egyéb szöveteket. A klimaxot követő tíz évben az ösztrogénszint folyamatos csökkenése a kollagéntartalom 30 százalékos megfogyatkozását jelenti. Ennek következményeként a bőr megereszkedik, elvékonyodik, és erős pigmentfoltok jelentkezhetnek az egész testen. Emiatt az arc karaktere sokat változhat, de rengeteget számít, hogy korábban milyen gyakoriságú és minőségű bőr- és szépségápolást végeztünk.

Ügyelj a belső hidratálásra és a keringésre!

A vékony, száraz bőrre a lehető legzsírosabb krémeket érdemes kenni, mi több, fontos a masszázs is, hisz ez beindítja a vérkeringést. A hámlasztó kezelések ajánlottak, de vigyázni kell, mivel már valószínűleg sokat vékonyodott a bőrréteg. Tekintve, hogy ilyenkor a bőr már nehezen regenerálódik, fontos odafigyelni a belső hidratálásra. A keringést felpezsdítő pakolások, valamint a rendszeres nyak- és arctorna is sokat segít a fiatalosság megőrzésében.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: