A Bridgerton-stílus az otthonunkban is helyet kaphat

Újabb jó hírrel szolgálhatunk a Legdrágább, nyájas olvasóinknak, hiszen a a Bridgerton-stílust 2024-ben nemcsak a ruházatunkban, hanem otthununkban is bátran megidézhetjük.

Az 1800-as évek régenskorszaka sosem volt még olyan népszerű, mint napjainkban. Nagyban köszönhető ez a Netflix óriási sikerű, A Bridgerton család című sorozatának. A Julia Quinn regényei alapján készült széria hatalmas rajongótáborra tett szert és bizony a legnagyobb fanok nem csak a könyvespolcaikon és a keresési előzményeikkel bizonyítják elhivatottságukat. A TikTok felhasználói ugyanis életre hívták a „regencycore” kifejezést, mely hashtag már közel 400 millió megtekintést tudhat magáénak a platformon. A posztolók a régenskorszak által inspirált outfitjeik mellett pedig még otthonukban is megidézik a hangulatot. Lágy színpalettát használva, krémszínekkel, zöldekkel, halvány rózsaszínekkel és világoskékekkel berendezett lakásaik telis-tele vannak aranyozottnak ható bútorokkal és virágmintákkal. A korszakot ugyanis pompás gazdagság, díszes ragyogás, kifinomult kézművesség és az ékes részletek jellemezték, ami azt jelenti, hogy akár egy kis Bridgerton inpsirációval máris drámai átalakulást érhetünk el a terekben. Ennek apropóján pedig mutatunk is néhány ötletet, hogy miként érzékeltethetjük rajongásunkat a lakásunkban is.

Játék a textilekkel

A vaskos sötítétőfüggönyöket, a mintás szőnyegeket, a mesés anyagokkal kárpitozott bútorokat és a csipkéket már egy ideje elfelejtettük, azonban most jobb ha felelevenítjük az emléküket, hiszen mind tökéletesen passzolnak A Bridgerton család ihlette enteriőrökbe. A mintás szőnyegek, például egy világoskék virágos design nagyszerűen megidézik a hangulatot, ahogy a gyapjú vagy a selyem is drámaibb hatást kölcsönöznek a belső tereknek. Ha kicsiben kezdenénk fontoljuk meg a lámpaernyők, a sötétítők, az ágyneműk és a díszpárnahuzatok cseréjét, melyek máris költséghatékonyabbá teszik rajongásunkat. Azonban mindenképp ragaszkodjunk a lágy pasztellárnyalatokhoz vagy a mutatós, de nem túl látványos virágos printekhez.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aristot (@aristotofficial) által megosztott bejegyzés

Kötelező minta

Kislányként mindig tátott szájjal csodáltam az idős rokonok falait, melyek „retrohengerrel” festve csodálatos és számomra akkor még teljesen lenyűgöző látványt nyújtottak. Az ún. damask minta viszont most ismét reflektorfénybe kerül, és szinte semmi nem írja le jobban a régenskorszak hangulatát, mint az. A selyemre, lenre, brokát- és pamutszövetekre szőtt minta bonyolult, egymásba fonódó virágos, geometrikus vagy absztrakt motívumokból áll, amelyek kellő eleganciát és kifinomultságot adnak hozzá a térhez. Persze, már a régen divatos hengerekre sem feltétlen van szükség, hiszen napjainkban a damask mintákat szőnyegeken, tapétákon, bútorokon, például kanapékon, és a kiegészítőkön is megtaláljuk. A különböző printeket pedig bátran keverhetjük is egymással, hiszen ez esetben a kevesebb sosem több.

Fantáziadús kiegészítők

A damask mellett a kínai ihletésű printek hatalmas népszerűségre tettek szert a régenskorszakban. Ezek pagodákból, sárkányokból, madarakból, cseresznyevirágokból, bambuszból és hagyományos kínai művészet által ihletett tájakból álló minták is sok helyen szerephez jutottak. A bútorokon, a textíliákon és az olyan kiegészítőkön, mint például porcelánvázákon, a lakkozott tárgyakon és paravánokon is alkalmazott Chinoiserie (kínai és más szinoszféra művészeti hagyományainak európai értelmezése) motívumok ma is széles körben elérhetők azok számára, akik a régenskorszak eleganciájára vágynak otthonukban. Azonban még azt is megfontolhatjuk, hogy az antik bútorboltokban és bolhapiacokon kezdjünk keresgélni a felújítás előtt, hiszen ezeken a helyeken igazi kincsekre is bukkanhatunk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Greg Penn (@manwithahammer) által megosztott bejegyzés

Elveszni a részletekben

A vintage darabok közötti böngészés azért is lehet kifejezetten jó ötlet, mert sokkal könnyebben akadunk rá egy-egy aprólékos részletességgel megmunkált fa bútorra. Az elmúlt években ugyan a minimalista irány hódított, azonban úgy tűnik, az az őrület kezd lecsengeni – viszont ez nem jelenti az, hogy az IKEA és a Jysk kínálatában a Bridgerton-stílusba illő bútorokat találunk majd. A faragott asztalok, polcok, székek és szekrények mellett képkereteink, tükreinken és óráinkon is megidézhetjük a korszakot.

Átgondolt színpaletta

A régenskorszak ihlette belső terek szépségének megidézéséhez válasszunk erős zöld és kék árnyalatokat vagy romantikus pasztell rózsaszíneket, lilákat és sárgákat. A citromhab, a vintage rózsa, a tojáshéj és a francia mályva mind különösen jól mutatnak a falakon, a lambérián vagy faelemeken egyaránt. Ezeket a színeket egészítsük ki hozzájuk passzoló tapétákkal és lakástextilekkel és ha nem bánjuk a túlzást, még néhány stukkó is elférhet az enteriőrbe.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

T U F T & T R l M (@tuftandtrim) által megosztott bejegyzés

Aranyozzuk be a mindennapokat

Az 1800-as években az otthoni kiegészítők extravagánsak voltak, gyakran pompás, fémes felületekkel vagy csillogó díszítésekkel, amelyek a gazdagságot sugallták. A „regencycore” megjelenés elsajátításához építsünk tehát be az enteriőrünkbe erősen díszített lakberendezési tárgyakat, például arany lámpákat, antik stílusú szőnyegeket, díszes tükröket és mintás kerámia vázákat, melyeket kombináljunk sötét fa bútorokkal.

Nyitókép: Liam Daniel/ Netflix/ IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: