Köztes étkezésnek, nassnak és vendégváró finomságnak is nagyszerű! Egyszerű, gyorsan elkészíthető fogásokat készíthetünk, ha társítjuk ezt a két alapanyagot: a cékla és a sajt házassága.
Első emlékeim a cékláról nem túl pozitívak. Ha jól emlékszem, volt olyan epizód is a család életében, amikor még csecsemőként a friss falfestést gazdagítottam vele, kortárs absztrakt színkompozíciókkal. Aztán ez az emlék elhalványult, de a családi étkezések alkalmával továbbra is mérsékelt rajongással figyeltem ezt a gyökérzöldséget, a savanyú változata tormával szintén nem dobogtatta meg a szívemet. Aztán egyszer egy baráti látogatás alkalmával megkóstoltam nyersen, salátaként, és annyira finomnak találtam, hogy azóta végérvényesen helyet kapott az étkezésemben, ráadásul megszerettem a főtt és sült változatot is.
Objektív okok miatt is ajánlom a céklát a télutó- és tavaszi diéta gyakori elemeként, mert rengeteg hasznos mikrotápanyagot és antioxidánst tartalmaz, ráadásul márciusban is szezonális. A céklához nagyon jól passzolnak a különböző sajtok, éppen ezért három különleges verziót választottam. Esztétikum és színpárosítás szempontjából sem utolsó a két alapanyag kombinációja. Apropó szín, vigyázz a cékla fog! Nagyon. A nyers pedig különösen.
Kéksajtos céklakrém
Kéksajtok közé tartozik többek között a márványsajt, roquefort, gorgonzola és a stilton is, bármelyik jó lehet ehhez. A karakteres, egyszerre édeskés és kesernyés íz kiemeli a cékla jellegzetességeit. Pirítósokhoz és zöldségmártogatósként is remek lehet.
Hozzávalók:
- 20 dkg cékla
- 1 dl jó minőségű nem zsírszegény joghurt
- 10 dkg kéksajt
- fűszerek
Hámozd meg a céklát, és vágd fel kisebb kockákra. A felét, 10 dekát főzd meg sós vízben, csak annyira hogy puha legyen. Ezután szűrd le és botmixerrel turmixold össze a nyers céklakockákkal, majd tedd hozzá a joghurtot és a kéksajtot.
Ezután pürésítsd tovább a keveréket, és adj hozzá sót és borsot. Fűszernek mehet bele egy csipet római kömény.
Céklás fetasajt
A gyökérzöldség enyhén édeskés íze nagyon jól illeszkedik a fetasajt vagy más krémes juh- vagy kecskesajt friss, mégis karakteres ízével. Érdemes roppanósabb textúrájú zöldségeket és egy kis olajos magot is tenni hozzá, vacsorára isteni!
Hozzávalók a salátához:
- 4 közepes méretű cékla
- 100 gramm fetasajt
- 2 evőkanál durvára aprított petrezselyem
- egy marék friss menta
- 1 közepes vagy nagyobb körte
- egy maréknyi dió
- egy nagy marék rukkola (körülbelül negyed csomag – 20-25 gramm kiszerelés függvényében)
A dresszinghez
- 3 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma aprítva
- fél evőkanál fekete bors
- só ízlés szerint
Főzd a céklát közepes hőfokon körülbelül 45 percig (vagy, amíg már könnyen átszalad rajta a kés). Ezután könnyen meg tudod hámozni. De használhatsz természetesen előfőzött céklát is. Ezután kockázd fel a gyökérzöldséget a körtét és a sajtot is. Vágd fel a petrezselymet, de ne túl apróra. Pirítsd meg a diót olaj nélkül, épp csak, hogy kicsit megváltozzon a színe, majd aprítsd fel. A vinaigrette-hez öntsd össze a hozzávalókat egy tálkába, és keverd el simára. Tálaláshoz vegyítsd a céklát, a feta kockákat, a körtét, a petrezselymet, add hozzá a rukkolát is, és öntsd rá a dresszinget, szórd a tetejére a diót!
Sült cékla gouda sajttal
Végül egy olyan változatot hoztam, amiben a sajt kevésbé domináns, a sült cékla pedig más állagot kap. A goudát helyettesítheted edámi vagy más lágy ízű kemény sajttal, akár jó minőségű trappistával is.
Hozzávalók négy személyre:
- 8 közepes cékla
- 45 ml (körülbelül 3 evőkanál) olívaolaj
- 15 ml (körülbelül 1 evőkanál) balzsamecet
- 50 gramm fenyőmag vagy más olajos mag
- 150 gramm vegyes mediterrán kerti saláta, ami nem jégsaláta alapú, hanem vegyesen tartalmaz például rukkolát, bébispenótot, madársalátát
- 10 ml (2 teáskanál) méz
- 200 gramm gouda
Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Pucold meg a céklát, és vágd kockákra, majd helyezd a tepsibe, és öntözd meg 1 evőkanál olívaolajjal, sózd meg, majd őrölj rá borsot. Körülbelül 30-40 percig süsd, amíg puha nem lesz, az idő felénél kicsit forgasd meg a kockákat. Ezt követően hagyd kihűlni. Pirítsd meg a fenyőmagot, olaj nélkül. Tedd a sült céklát és az olajos magvakat egy tálkába, add hozzá a maradék olívaolajat, a balzsamecetet és a mézet, enyhén sózd és borsozd. Ezután keverd hozzá a salátamixet is.
Nyitókép: Anna Shepulova /Shutterstock
(scrambledchefs.com, secretsauce.co.uk)
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Smoothie inzulinrezisztencia esetén? Ezekre figyelj a szakértő szerint
- A brunchok főfogása, a tojásételek királynéja: a quinoa frittata
- Így nevelj fűszernövényeket az otthonodban