A coachom neve: irodalom, avagy így fejlesztheted magad a tudatos olvasással

A Büszkeség és balítélet az elvekről és az érzelmekről tanít, míg a Kis herceg az emberi társadalomról mutat görbe tükröt az olvasónak. Ahány történet, annyi tanulságos gondolat, amelyeket némi odafigyeléssel a saját életünkbe is beépíthetünk.

Az olvasás az elmúlt években újra egyre népszerűbb, ami szuper, hiszen rengeteg pozitív hozadéka van annak, ha időről-időre elmerülsz egy-egy történetben. Egyrészt színesíti a szókincsed, fejleszti a koncentrációs képességed és bővíti a tudásod. Ráadásul, olvasás közben meditatív állapotba kerülhetsz, amivel eltereled a figyelmed a mindennapi nyűgökről. Viszont ahhoz, hogy ezt a meditatív állapotot elérd, tudatosan kell olvasnod, és érdemes olyan művet választani, ami fejleszti a személyiségedet.

Amikor a könyv egyik karaktere ad választ a problémádra

A mindennapokban te is hajlamos vagy arra, hogy felszínesen szemléld a közvetlen környezetedben élőket? Hiába hajtogatod például a legjobb barátnődnek, hogy mindig ott leszel mellette, beszélgetés közben van, hogy elveszíted a fonalat, és fogalmad sincs, éppen merre jár és, milyen érzések kavarognak benne? Ez azért van, mert sokszor még a saját lelki fejlődésed végigkövetni sincs időd. Az ilyen rohanós időszakban (is) a segítségedre lehet egy szuper olvasnivaló! Én például egy ilyen korszakomban találtam rá a kedvenc magyar kortárs írómra, akinek a karakterei minden esetben segítettek közelebb kerülni a problémáim megoldásához. Egy jól felépített karakter személyisége és sorsa ugyanis olyan gondolatokat ébreszthet benned, amelyeket később átültethetsz a saját életedbe.

De tovább megyek, az olvasás empatikussá is tesz. Ezt Emanuele Castano, szociálpszichológus is megerősítette egy korábbi tanulmányában, ahol az irodalom és az érzelmi intelligencia közötti összefüggéseket tanulmányozta. Castano végül arra jutott, hogy a klasszikus irodalmat olvasók empatikusabbak, mint a sablonos történeteket kedvelő társaik. A különbséget azzal magyarázta, hogy a klisés romantikus történetek kiszámíthatóak. Az ilyen típusú könyvek nem mozgatják meg a fantáziádat, és nem kényszerítenek gondolkodásra. Ugyanakkor egy érdekes regény inkább a karakterekre és a kapcsolatok pszichológiájára koncentrál. A szereplőket sokszor homályosan ábrázolják, nem „készen kapod” őket, velük együtt fejlődsz. Ebben az esetben elegendő időt és energiát kell fordítanod arra, hogy megismerd őket.

Egy gondolat második élete

Amennyiben lelkesen falod a könyveket, nagyokat sóhajtozol egy-egy frappáns mondaton, akkor egy jól felépített hasonlat bármikor levehet a lábadról. Voltaképpen egy jó hasonlat többet mond, ezer szónál. Eleanor Roosevelt szerint: „A nő olyan, mint a teafilter: csak akkor látod az erejét, ha forró vízbe teszed.” Mindenki érti és érzi, mire gondolt az Egyesült Államok egykori first ladyje, akinek a szavait ma is gyakran idézik. Hiszen egy jó hasonlít örökérvényű, segíthet azonosulni a helyzetekkel, személyekkel, érzésekkel, és közben színesíti a nyelvezetet. A metaforák alkalmazása is jó hatással lehet a szókincsedre, mert egyszerűen szemléltet emberekhez fűződő érzelmeket és sztereotípiákat. Szabó Magda, Régimódi történet című könyvében például egy szép metaforával emlékezik meg édesanyjáról: „Anyámnak nem gyújtottam gyertyát. A fényt nem lehet megvilágítani.” Az ehhez hasonló sorokat érdemes megjegyezni, hiszen a mögöttük rejlő gondolatok fejleszthetik a személyiséged és segíthetnek egy-egy nehéz pillanatban. 

Nyitókép: Luis Alvarez/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: