A csodás ghee: az egészséges konyha új kedvence

A ghee egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos háziasszonyok körében. De mi is pontosan a ghee, és miért érdemes beépíteni a mindennapi életünkbe?

Az egészséges életmód iránti igény és érdeklődés jelenleg fénykorát éli. Az emberek egyre tudatosabban válogatják meg, mit tesznek a tányérjukra, és keresik az olyan ételeket, amelyek nemcsak finomak, hanem hozzájárulnak egészségük megőrzéséhez is. Az egyik ilyen „újra felfedezett” csodaszer a ghee, amelyet már évezredek óta használnak az indiai és a közel-keleti konyhában. De mi is az a ghee, és hogyan segíthet nekünk abban, hogy egészségesebbek legyünk?

Mi az a ghee?

A ghee, vagy más néven tisztított vaj, tehéntejből készül, amiből előbb vajat, majd zsírt állítanak elő. Az elkészítési folyamat során a vajat lassú tűzön megolvasztják, hogy elváljon egymástól a víz, a tejfehérje és a tejcukor. Az így nyert aranysárga zsiradék, amelyből eltávolították a szilárd részeket, a ghee. Egy tiszta, gazdag ízű vaj, amely nemcsak rendkívül finom, de egészségügyi szempontból is számos előnnyel jár.

Az egyik legkiválóbb zsírsavforrás

A ghee egyik fő tulajdonsága, hogy gazdag egészséges zsírsavakban, például omega-3 és omega-9 zsírsavakban, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. Ezen kívül konjugált linolsavat (CLA) is tartalmaz, amelynek bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatása van, valamint a testsúly szabályozásában is segíthet. Mindemellett pedig a számos antioxidánsnak köszönhetően (pl. A-, E- és K-vitamin) az immunrendszert is támogatja.

Magas füstölési pont

Mivel a ghee magasabb hőmérsékleten ég meg, mint a vaj, ideális választás sütéshez és főzéshez. A magas füstölési pont annyit tesz, hogy a hagyományos olajokkal szemben kevesebb káros vegyület keletkezik a főzés során, így egészségesebb ételeket készíthetünk vele.

Tejfehérje- és tejcukormentes

A ghee előállítási folyamata során eltávolítják a tejfehérjét és a tejcukrot, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek ezekre az összetevőkre. Ezáltal a laktózérzékenyek és a tejfehérje-allergiások is élvezhetik a ghee jótékony hatásait.

A ghee az ájurvédában

Ugyanakkor a ghee jóval több, mint még egy összetevő az egészséges táplálkozás listáján. Az ájurvéda és alternatív gyógyászat különös figyelmet fordít a ghee-re, mint gyógyító és tápláló anyagra.

Az ájurvéda szerint a ghee tápláló hatással van a test szöveteire, különösen az idegrendszerre és az agyra, így bőrön át felszívódva stresszcsökkentő szerepe is van. Szellemi frissességet és erőt ad, valamint segít fenntartani a testi és lelki egyensúlyt. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt pedig gyakran használják különböző bőrproblémák kezelésére is. Ráadásul a ghee segíti a méreganyagok feloldását és eltávolítását a szervezetből, támogatva a test természetes méregtelenítő folyamatait.

Hogyan használjuk a ghee-t a konyhában?

A ghee sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely szinte minden ételbe becsempészhető. Kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez és pirításhoz, mivel gazdag, diós íze különleges zamatot kölcsönöz az ételeknek. Egészségesebb alternatívaként szolgálhat különböző receptekben, ahol vajra vagy olajra van szükség, de akár egyszerűen kenyérre kenve is ízletes.

A ghee a legtöbb boltban, drogériában készen is kapható, viszont otthon is könnyűszerrel elkészíthető.

Sótlan, lehetőleg bio vajra lesz szükségünk. A vajat fedetlenül, közepes lángon melegítsük, míg fel nem olvad. Főzzük további 10-15 percig alacsony vagy közepes lángon, miközben finoman forr és felhabzik. Idővel a tejszárazanyag elkezd leválni, és narancssárga vagy világosbarna színűvé válik, ahogy a lábas aljára süllyed. Nagyon figyeljünk, hogy ne égjen meg. Amint a pattogó hang megszűnik, és az olvasztott vaj szép aranyszínűre habzik, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A ghee-t ezután sajtkendőn keresztül átszűrjük egy légmentesen záródó, üvegedénybe és hűvös, száraz helyen tároljuk.

Nyitókép: (csak ezt a képet találtam hozzá, de ez szuperrégi és nincs forrása)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)