Csomagolj okosan! Így termelhetsz otthon kevesebb szemetet

Körkép a csomagolásmentes vásárlásról

Számít, hogy mit dobsz ki. Szeretnél tenni valamit a környezetvédelemért? Összeszedtünk néhány ötletet arra, hogy hogyan járulhatsz hozzá a hulladéktermelés csökkentéséhez.

A növekvő környezetszennyezés következményei és a Föld környezeti állapotának romlása közismert: a helyzet nem valami fényes. Ami viszont reménykeltő, hogy úgy tűnik, egyre többeket késztet cselekvésre. Sok nemzetközi, szakmai és civilszervezet igyekszik a lakosság környezetvédelmi tudatosságát növelni, mert az élet számos területén „egyszerű halandóként” is sokat tehetünk azért, hogy mérsékeljük a környezetterhelést. Ennek egyik módja a háztartási hulladék mennyiségének csökkentése.

Te is tehetsz a szeméttornyok felhalmozódása ellen!

Ha szeretnél elmerülni a hulladékmentes háztartás témájában, akkor jó szívvel ajánljuk Tóth Andi Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című kézikönyvét, amely a teljes életmódváltáshoz nyújt praktikus segítséget kezdőtől a szuperhaladó szintig, és mindezt a jelenlegi, magyarországi viszonyokra és realitásra szabva. Emellett nagyon sok tanácsadó csoportot is találsz a közösségi média különböző felületein (elsősorban a Facebookon), ahol személyes tapasztalatokat, praktikákat ismerhetsz meg, és az esetleges kérdéseidre is választ kaphatsz – sőt, te is adhatsz tanácsokat másoknak –, ha a zöldebb, fenntartható jövő megteremtése a célod.

Egyik lépés a másik után

A hulladékmentes életmódra átállni nem könnyű és nem gyors. Ez egy hosszú folyamat, de a célt szolgáló összes lépés számít, még az egészen aprók is. Az egyik ilyen – amiről szerencsére egyre több szó esik – a csomagolásokkal keletkező hulladékmennyiség csökkentésének kérdése, ezen belül is elsősorban a műanyaghulladéké. Az élelmiszerek és háztartási eszközök műanyagból készült csomagolásai ugyanis még csak nem is minden esetben újrahasznosíthatók, előfordulhat, hogy az elmosogatásuk ellenére sem lehet tökéletesen szennyeződésmentessé tenni őket. Számos olyan csomagolóanyag is van, amely nem lebomló, így a szelektív gyűjtőkbe sem szabad őket beledobni. Ilyenek a polisztirol tálcák, a hungarocell, a nylonharisnya, a CD vagy bármi egyéb műanyagnak ítélt hulladék, amelyet a hulladékgyűjtő vállalatok nem tudnak feldolgozni. A szelektív gyűjtőbe dobható hulladékokról és a gyűjtés szabályairól egyébként a környékeden hulladékelszállítást végző vállalatok portáljain tudsz részletes tájékoztatást kapni.

Jó, ha tudod, hogy mi és hogyan kerülhet pontosan a szelektív gyűjtőbe

Az újrahasznosítás egyébként csak egy nagyon kis szelete annak, amire szükség van ahhoz, hogy a Föld hulladékterhelését csökkentsük. Jóval hatékonyabb, ha eleve minimálisra szorítjuk a műanyag zacskók és csomagolások használatát, lehetőleg azzal, hogy meg sem vesszük azokat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a felesleges csomagolóeszközök gyártása, valamint a későbbi újrahasznosítás folyamata is rengeteg erőforrást és energiát igényel.

Tudtad?
Amennyiben a műanyagtárgyat nem hasznosítják újra, gyakran még 500 év sem elég ahhoz, hogy lebomoljon, így veszélyeztetheti az élővilágot is.

Milyen alternatívákat használhatsz?

Vászonszatyor

Műanyag szatyor helyett használj vászonszatyrot vagy összehajtható bevásárlótáskát! A legtöbb üzletben a kimérésre kapható árukat is bátran pakolhatod ilyenbe. Ragaszd a szatyrodra a vonalkódot – ez később egy mozdulattal leszedhető –, így a kasszánál egyszerűen le tudják olvasni a termékeket. Számtalan dizájnban kaphatóak ezek a táskák, sőt, akár egyedi darabokat is rendelhetsz vagy készíthetsz.

Saját stílusodra szabhatod a vászonszatyrodat, akár magad is megfestheted

Zsák

Használhatsz hálós vagy tüllből készült zsákokat is, ezek főleg a zöldségek és gyümölcsök tárolására vannak kitalálva. Praktikusak, átlátszók, és az anyaguknak köszönhetően megfelelően szellőzik bennük a megvásárolt áru. Plusz a hipermarketekben is jól jöhet, ha a kasszánál egyértelműen látszik, hogy melyik termékből hány darab van a csomagban. Ezek a zsákok általában 40 fokon moshatók, a tetejük pedig összehúzható vagy cipzáras.

Nem fülled bele a zsákba a megvásárolt termék!

Frissen tartás

A méhviasszal bevont szalvétákkal és az úgynevezett „hűtősapkákkal” az alumíniumfóliákat és a celofáncsomagolást helyettesítheted, miközben megőrizheted általuk az élelmiszerek frissességét is.

Így néz ki egy hűtősapka. Alumíniumfólia helyett adj inkább csinos fejfedőt a hűtőbe kerülő ételeknek!

Tárolóeszközök

A maradékok tárolásához hasznosítsd újra a befőttesüvegeket! Újra reneszánszukat élik a csatos üvegek is: lekvárok, magvak, müzlik, tészták tárolására nagyon csinos darabokat lehet kapni. De mi jellemző még a magyarok tárolási szokásaira? Ismerős a kelet-európai sajátosság, miszerint az elmosott fagylaltos dobozba csirkepörkölt kerül a mélyhűtőben kutató személy nagy bánatára vagy épp örömére? Ezt a szokást, még ha vicces is, érdemes megtartanod. Ne dobd azonnal a szemetesbe az üres fagyis dobozokat, ha még hasznukat veheted. Ha pedig már nem alkalmasak használatra, elmosva helyezd őket a szelektívbe. Mivel nem tart sokáig egy ilyen doboz, hosszú távon érdemes inkább a kimérős fagyit választanod, tárolásra pedig tartósabb eszközöket beszerezned.

WooHoo-tipp:
Az uzsonnád tárolásához szerezz mosható, vízálló, mégis szellőző, cipzáras tasakokat, így nem kerül kóbor ételmaradék a táskádba.
Érdemes tartós, átlátszó tárolókat használnod a kamrában és a hűtőben is

Friss, minőségi áru – csomagolás nélkül

Minél több friss, feldolgozatlan élelmiszert vásárolsz, annál több jót teszel környezetünkért és saját egészségedért. Ennek kapcsán újdonságnak számítanak az úgynevezett csomagolásmentes boltok, ahol nincsenek előrecsomagolva az áruk. Saját tárolóban viheted el őket, vagy a helyszínen is vehetsz tartós, környezetbarát hordozókat, és sok minden mást is, ami egy kevésbé környezetterhelő háztartáshoz szükséges. Egy ilyen üzlet további előnye, hogy nem csak a bolti kiszerelésnek megfelelő mennyiségeket vehetsz. Igaz, a piacok már régóta hasonlóképpen működnek, de ezek az üzleteket általában az általános munkaidő után is nyitva találod, ráadásul a legtöbb ilyen boltban bankkártyával is fizethetsz. A hipermarketek átlagos árukészletével összehasonlítva pedig garantáltan magasabb minőséget kapsz, sok helyen pedig arra is figyelnek, hogy a közelből, közvetlenül a termelőtől érkezzen az áru.

Szabadon dönthetsz a megvásárolt mennyiségről

Takarítás

A takarítóeszközeid között is érdemes körülnézned. Törekedj arra, hogy környezetbarát, lebomló vagy tartósabb eszközökre cseréld őket. Az eldobható, csomagolt mosogatószivacsok és rongyok helyett válassz fanyelű mosogatókeféket vagy lebomló, lufa- vagy más természetes szivacsokat!

Ezek a környezetbarát eszközök tovább bírják a gyűrődést, mint műanyag társaik

Lebomló szatyrok

Egyre jobban fejlődik a lebomló csomagolóanyagok technikája és kínálata is – ezek főleg kukoricakeményítő alapú termékek. A lebomló szatyroktól az eldobható evőeszközökön át a tányérok és poharak kínálatáig találhatunk lebomló alternatívákat. Azt viszont fontos tudnod, hogy a legtöbb ilyen csomagolóeszköz csak ipari körülmények között, és nem önmagától bomlik le. Az is kérdéses, hogy az alapanyagként szolgáló kukoricát milyen körülmények között termelik, ugyanis az extenzív módon termesztett, GMO-s kukorica nem sokkal jobb alternatíva.

GMO-k (Genetically Modified Organisms)
Genetikailag módosított szervezetek, amelyekben a genetikai örökítőanyagot (DNS-t) mesterségesen átalakították úgy, ahogy az a természetben nem fordul elő. A GMO-s élelmiszerek egészségre és környezetre gyakorolt hatásai vitatottak, mivel nehéz bizonyítani káros és kártékony mivoltukat. A GMO-s termékek vásárlását tehát azért célszerű mellőzni, mert még nem tudjuk pontosan, hogy milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, illetve az egyes ökoszisztémákra (természeti rendszerekre, növényi és állati társulásokra).
A nagyipari kukoricatermelés, amely nagyon sok vegyszeres növényvédőszert használ, nem csak a talaj szempontjából káros

Komposztálás

Ha van rá lehetőséged, komposztáld a lebomló hulladékot! Néhány helyen vannak közösségi komposztpontok is, időnként pedig az önkormányzatok szerveznek ilyen gyűjtést. Budapest zöldövezeti részén például márciustól novemberig az FKF (Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság) ingyen elszállítja a zöldhulladékot, ha az az erre a célra rendszeresített, biológiailag lebomló zsákban van kihelyezve.

Próbáltad már a komposztálást?

PET-palackok és eldobható poharak helyett

Sok szeméttől kíméled meg a környezetet, ha ásványvíz helyett csapvizet iszol. Persze vannak helyek, ahol rossz ízű a víz, vagy más okból kifolyólag merülnek fel kétségek a minőséget illetően. Ezt ITT könnyedén ellenőrizheted. Ha pedig szükséges, használj szűrőkancsót az ivóvíz megtisztítására!

Válaszd a csapvizet, ha megfelelő a minősége!

Használj tartós, mosható flakonokat vagy termoszt. Ha mindenképpen műanyagot szeretnél, válassz BPA-menteset! A leghigiénikusabb megoldás egy szép és könnyű üveg- vagy fémpalack, ezt ugyanis könnyebb elmosni.

Az eldobható teás és kávés poharakat lehetőleg mellőzd. Jó alternatívák lehetnek a bambuszpoharak és -csészék: szépek, könnyűek és mosogatógépben is moshatók. Utóbbi esetben arra figyelj, hogy a mosás idejére vedd le róluk a szilikonból készült alkatrészeket.

Beszerzési listára veheted még a „kanálgépeket”, azaz a – lehetőleg természetes anyagból készült – kombinált evőeszközöket is. Ezekkel kiválthatod a gyorséttermekben használatos műanyag evőeszközöket, mi több, utazáshoz is praktikusak.

BPA (biszfenol-A)
Vegyi anyag, amely elég sok termék alapanyaga. Műanyag PET-palackok gyártásához is használják, de műanyag dobozok és még sok más háztartási eszköz is készül BPA felhasználásával. A BPA befolyásolhatja a hormonális működést – nők és férfiak hormonrendszerére egyaránt hatással lehet. Csecsemők esetében pedig módosíthatja az érzelmi fejlődést, ezért számos országban csak korlátozottan engedélyezett a használata.
Tartós megoldásokra törekedj a kávéd tárolása kapcsán is

Beszerzési tippek – néhány ötlet a sok közül

A csomagolásmentesség korlátai:

  • Az élelmiszerüzleteknek szigorúan be kell tartaniuk az élelmiszerbiztonsági előírásokat, ezért nem minden esetben adhatnak ki árut csomagolásmentesen, még akkor sem, ha így kéred. Lezárható tárolóban viszont szerencsére egyre több hentesnél vagy frissárupultnál kérhetsz húsféléket és más termékeket.
  • Ha élelmiszerallergiával küzdesz, akkor sokkal nehezebb lesz a csomagolásmentességre törekedned, ugyanis fennáll a keresztszennyeződés veszélye, ha a termék nincs külön tárolva, hermetikusan elzárva. Különösen fontos ez, ha cöliákiás gluténérzékenységed van, vagy allergiás vagy a mogyoró- és diófélékre, ugyanis ilyenkor nagyon kis mennyiség is komoly egészségkárosodást okozhat. A mentességhez nem elég, ha magából a termékből hiányzik az adott allergén: a gyártás, feldolgozás, szállítás, tárolás során sem szabad érintkeznie az allergén anyaggal.
  • A tisztítószerekre az az előírás vonatkozik, hogy nem árulhatják csomagolás nélkül, de már egyre több helyen tudsz tisztítószert és kozmetikumokat (főleg samponokat és tusfürdőket) utántölteni otthonról hozott, kimosott flakonokba. Ez a megoldás ráadásul olcsóbb is, mintha megvennéd az új árut – egy újabb flakonnal.

Sok kutatás irányul az újabb és újabb megoldások keresésére, ilyen például a tengeri hínárból készült, vízben oldódó, steril csomagolás is, ami reméljük hamarosan elérhető lesz. Bízzunk benne, hogy addig is egyre több jó alternatíva születik a csomagolóanyagok terén.

Te milyen praktikákkal igyekszel környezetbarátabb háztartást vezetni, kevesebb szemetet termelni? Írd meg praktikáidat a woohoo@woohoo.hu-ra!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: