A csúcsgasztronómia és a parfümgyártás kulcsösszetevője: a titokzatos tonkabab két arca

Az isteni aromájú fűszer eredetileg Venezuelából származik, de mára egész Dél-Amerikában termesztik. A világon emberek milliói rajonganak érte, nemcsak a gasztronómia, hanem a parfümök terén is.

Egyszerre hűvös, egyszerre édes – Tonkabab a parfümiparban

A tonkababból kinyert kumarin illata a vaníliára, a mandulára, a szegfűszegre, a dohányra és a szénára hasonlít, és nemcsak a csúcsgasztronómiában rajonganak érte, a tonkafa termése az évek alatt a szépségipart is meghódította. Illatát a szemecskékben lévő kumarin adja, amihez szárítás és rumban való pácolás után jutnak hozzá. A termésre az ősidőkben afrodiziákumként tekintettek, gyógyításra is használták, aromaterápiás hatásai kitűnőek. A tonkabab mély, hangsúlyos illata remek fegyver a depresszió ellen, de csökkenti a belső feszültséget és a szorongást is.

Houbigant parfüm
Fotó: Apic/Contributor/Getty Images

A modern parfümgyártás legelső parfümjében, az 1882-ben kreált, természetes anyagok felhasználásával készült Houbigant Fougère Royale férfi illatának összetevőjeként is szerepelt a tonkababból kivont kumarin.

Méreg vagy varázslatos fűszer?

Nagyon izgalmas, hogy a tonkababot, bár ősidők óta használják ételek ízesítésére Dél-Amerikában, az USA-ban a mai napig tilos a gasztronómiai alkalmazása. A rejtély kulcsa a tonkababban lévő, egyébként mérgező vegyület, a kumarin, amit – ahogy fentebb is említettük – a parfümipar használ fel. Miután a kumarint kivonják a tonkababból, egy tökéletesen veszélytelen, és egyben rendkívüli ízvilágú fűszert kapunk. Elsősorban a desszertekben, bonbonokban találkozhatunk ezzel a vaníliára, marcipánra, mandulára emlékeztető, helyenként a nyers dohány bukéját is hordozó finomsággal. De nagyszerűen passzol a kacsa és liba ételekhez is. Egyre azonban érdemes figyelni, a tonkabab rendkívül intenzív, elég csak egy keveset reszelni belőle, hogy mély ízeivel gazdagítsuk az ételt.

Fotó: chocome.hu

Kézműves magyar csokoládékban, többek között a chocoMe forró csokis italában, de akár cukrászdák újhullámos süteményeiben is találkozhatunk a tonkababbal, érdemes megismerkedni ezzel a testet-lelket üdítő különlegességgel!

Nyitókép: Tuned_In/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: