„Ha a cipő passzol” – a Disney 73 év után felújította animációs klasszikusát

A Walt Disney Animációs Stúdió százéves jubileuma alkalmából elkészült az 1950-ben bemutatott Hamupipőke rajzfilm lenyűgözően felújított változata.

A klasszikus animációs film felújítására a folyamatban lévő Disney 100 ünnepség alkalmából került sor, és a film augusztus 25-én, a Hercegnők Világhete keretében debütál a Disney+-on. Ez a világszerte kedvelt Hamupipőke (Cinderella) film első teljes restaurálása, ami után 4K-ban is elérhető lesz.

Ez egy többéves munka csúcspontja, amelyben a Walt Disney Studios restaurációs és megőrzési csapata vett részt, szorosan együttműködve a Walt Disney Animation Studios kulcsfontosságú kollégáival. Az eredmény pedig a film eredeti pompájában helyreállított, a stúdió alkotócsapatának művészi ambícióit hitelesen tükröző változata, amely szebben mutat és jobban hangzik, mint valaha. A restaurált változat fesztiválpremierje az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film egykor Arany Medve-díjat nyert.

Egy egész szakértői csapat dolgozott a felújításon

Kevin Schaeffer, a Walt Disney Studios restaurációs igazgatója így nyilatkozott a restaurálásról: „A folyamatot azzal kezdtük, hogy elővettük az eredeti nitrócellulóz filmeket a Kongresszusi Könyvtárból, és 4K-ban beszkenneltük az egymást követő expozíciós színes felvételeket. Ezután elvégeztünk egy tisztítási műveletet, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és kijavítsuk a lehető legtöbb hibát. A jelenleg rendelkezésre álló restaurálási eszközök lehetővé tették számunkra, hogy a korábbi erőfeszítéseknél élesebb és jobb minőségű képet készítsünk. Azért, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem veszítettünk el semmit az eredeti filmkészítők alkotta részletekből vagy művészi döntéseiből, a Disney Animation legendáihoz és szaktekintélyeihez fordultunk, köztük Michael Giaimóhoz és Eric Goldberghez.”

A tapasztalt Disney-művészek és az animációs szakértők hozzájárulása nyerő kombinációnak bizonyult, és a csapat képes volt helyreállítani és megőrizni az eredeti filmkockák és rajzok gazdag színvilágát, kontrasztját és pontosságát. Az eredetileg 1950-ben bemutatott Hamupipőkét stílusos és kísérletező megjelenése, kifinomult és kifejező animációja, valamint elragadó története miatt méltatták, amikor először vászonra került. Premierjekor nagy sikert aratott, három Oscar-jelölést szerzett, és megmentette a stúdiót a háborús évek kihívásai miatt kialakult súlyos pénzügyi helyzettől is.

A felújított változat augusztus 25-től elérhető a Disney+ kínálatában.

Forrás: Disney+ sajtóközlemény
Nyitókép: Imdb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: