A diszkógömbökön túl: ikonikus találmányok a ’70-es évekből

Az 1970-es évek vitathatatlanul ikonikus korszakot jelentett a történelemben. A évtized hozta el nekünk a trapéznadrágokat, a diszkóforradalmat és számos olyan terméket, amelyek nyomot hagytak maguk után.

Több tárgy, mint például a Rubik-kocka és a post-it is 2024-ben ünneplik 50. évfordulójukat. A Volkswagen Bogarát a Golf váltotta a garázsokban, a Baileys egészen új irányt adott a whiskeynek, míg a gyerekek egész évben a húsvéti csokitojásokat bontogathatták. Lássuk, mik debütáltak 1974-ben.

Post it

1968-ban egy Spencer Silver nevű tudós véletlenül kifejlesztett egy ragasztót, amely éppen elég gyenge volt ahhoz, hogy ne tépje szét a papírokat, de elég erős, hogy más felületekre tapadjon. Silver és a 3M azonban nem tudták kitalálni, hogyan lehetne ezt az anyagot hasznosan piacra dobni, így az ötlet és a ragasztó egy ideig a „fiókban” maradtak. Egészen 1974-ig, akkor ugyanis színre lépett kollégája, Art Fry, aki azt kérte, hogy a ragasztóanyagot az énekeskönyve könyvjelzőinek tapadóssá tételére használják fel. Fry kérése természetesen teljesült, sőt a 3M hamarosan piacra is dobta azt.

Rubik-kocka

A Rubik-kockát senkinek sem kell bemutatni, hiszen egy azon magyar találmányok közül, melyet a világon mindenhol ismernek. Rubik Ernő logikai játékát eredetileg „Bűvös kocka” néven ismerték, és úgy reklámozták, mint egy eszközt, amely segít a gyerekeknek megtanulni a háromdimenziós tárgyak fogalmát. Azonban valójában nem erre a célra készült. Rubikot valóban lenyűgözte a geometria, és a kockát azért találta fel, hogy saját magát kihívás elé állítsa. Ezzel egyúttal létrehozott egy rajongótábort, az úgynevezett „kockázókat”, és egy olyan örökséget, amely a mai napig fennáll.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rubik’s (@rubiks_official) által megosztott bejegyzés

Baileys

Szintén 1974-re datálható a leghíresebb ír krémlikőr debütálása is. A fejlesztése 1971-ben kezdődött, David Gluckman, Hugh Seymour-Davies és Mac Macpherson álltak elő egy ír whiskeyből és tejszínből készült alkoholos itallal, mely az elmúlt 50 évben óriási sikereket könyvelhetett el. A Baileys piacra kerülését követően rögtön népszerűvé vált, hiszen akkoriban még nem voltak divatosak a krémes italok, a Bailey’s-ben pedig tökéletesen eltalálták a tejszín gazdagságának és a whiskey erőteljességének kombinációját.

Skittles

A Skittles cukorkát eredetileg az Egyesült Királyságban találták fel 1974-ben, de csak 1979-ben került be az észak-amerikai édességpiacra. Nem sok megerősített információ áll rendelkezésre ennek a cukorkának az eredetéről – ehelyett a Skittles weboldala egy vad történetet tartalmaz arról, hogy ezek a szivárványos finomságok az űrből származnak. Jobb híján tehát kénytelenek vagyunk azzal beérni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SKITTLES (@skittles) által megosztott bejegyzés

Kinder Meglepetés

A Kinder egyik legnépszerűbb terméke a csokitojás, mely belül apró kis ajándékot rejt. Ez a mindenki által Kinder tojásként ismert édesség eredetileg 1974-ben jelent meg, Kinder Sopresa néven, melyet a Ferrero azután talált ki, hogy elkezdtek azon gondolkodni, hogyan tudnák hasznosítani az év nagy részében tétlenül álló, a húsvéti csokitojás előállításához használt gyártósort. Ekkor jött az ötlet, hogy a csokitojásba meglepetést rejtve, egész évben piaca lehet a terméknek. Az ötlet bevált, és 1974-ben Németországban megkezdődött annak forgalmazása, majd szinte az egész világot meghódította. Meglepő módon csak az Amerikai Egyesült Államokban nem rajongtak érte, hiszen ott egy törvény értelmében nem lehet forgalomba hozni olyan élelmiszereket, amikben játék vagy bármilyen más, fogyasztásra alkalmatlan dolog van. Ott 1997-ben be is tiltották.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kinder (@kinderglobal) által megosztott bejegyzés

People magazin

A People magazin közel 2600 számot tudhat a háta mögött és máig az egyik legikonikusabb popkultúra-hírforrás az Egyesült Államokban. A magazin borítóján már szinte minden híresség szerepelt Cindy Crawfordtól Leonardo DiCaprióig. Az első szám 1974 márciusában került a hírlapárusok polcaira. Na, és ki más lehetett volna a borítón, mint a mesés Mia Farrow színésznő, aki abban az évben Daisy Buchananként nyűgözte le a közönséget A nagy Gatsby adaptációjában.

Vokswagen Golf

A Volkswagen 1974-ben dobta piacra népszerű Golf modelljét, mely számos fontos fázison ment keresztül. Hét generációt élt meg, és világszerte több mint 35 millió darabot adtak el belőle. A Golf megjelenése előtt megfizethetősége és hozzáférhetősége miatt a Bogár uralkodott a Volkswagennél, de ’74-ben előbbi letaszította azt a trónról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

HYPEBEAST (@hypebeast) által megosztott bejegyzés

Modern zsírleszívás

Az első dokumentált eset, amikor valaki kozmetikai célú zsírszobrászattal próbálkozott, 1921-ben történt, bár az a módszer igen fájdalmas volt és borzalmas eredményekkel járt. 1974-ben viszont egy apa-fia páros már egy továbbfejlesztett változatot alkalmazott, amely a modern zsírleszívási technikák alapját képezi. Arpad és Giorgio Fischer keresztirányú szívási módszert használtak, amely sokkal jobb eredményeket hozott, mint a korábbi próbálkozások. Bár ezt a technikát csak a külső combokon alkalmazták, ez az alapja ennek a ma már gyakori esztétikai beavatkozásnak.

Nyitókép: Rubik’s Facebook
Forrás: Mental Floss

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: