A Fábián Juli életéről készült dokumentumfilm lett az év produkciója

Idén is átadták az Artisjus-díjakat.

A hazai kortárs zeneszerzőket és szövegírókat idén 20. alkalommal díjazta a pályatársakból álló döntőbizottság a Budapest Music Centerben. A kitüntetés célja, hogy a magyar könnyű-, és komolyzenei, valamint irodalmi produkcióit szélesebb körben is ismertté tegyék. Idén Könnyűzenei alkotói életműdíjat kapott Tátrai Tibor, a Hobo blues band legendás gitárosa, aki már kilencévesen zenekarban játszott. Az Év Könnyűzeneszerzőjének Oláh Kálmánt választották, aki a hazai jazz-szcéna kiemelkedő alakja. Az Év Könnyűzenei Szövegírójává Hujber Szabolcsot választotta meg a döntőbizottság, aki Pápai Jocitól kezdve a Magashegyi Undergroundon át már szinte mindenkinek írt számokat. A 2020-as Dal tehetségkutató legesélyesebb dala, Rácz Gergő és Orsovai ReniMostantól című száma is az ő nevéhez köthető.

Az év produkciójává Lévai Balázs: Like a Child című dokumentumfilmjét választották, amely a tragikus hirtelenséggel elhunyt jazzénekesnőről, Fábián Juliról szól. Az énekesnő két évvel ezelőtti halálhíre teljesen megrázta a hazai zenészközösséget. Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói díját többek között Hegyi Dóra „OHNODY” vehette át, aki a számaiban a szabadverset és a pophangzást modernül ötvözi. Díjazták még ebben a kategóriában Tálas Áron jazz-zongoristát, és a két éve alapult Antares szerzői közösség négy zenetanárát is.

Az Év Komolyzenei Műveivé pedig Virágh András Gábor: Gregorian Notes (Gregorián jegyzetek) és Sugár Miklós: L. v. B. alio modo című alkotásait választották. Az Év Junior Komolyzenei Alkotója Kecskés D. Balázs lett, aki már számos nemzetközi zenei fesztiválon képviseltette sikeresen hazánkat. Az Év Magyarnótaszerzője Niczky Géza sátoraljaújhelyi magyar költő és zeneszerző lett, aki 400 magyar nótát és több száz magyar popszám szövegét írta, valamint 6 verseskötet is a nevéhez fűzhető.

Idén 5 irodalmár vehette át az Artisjus Irodalmi Díjat. Közülük is Kovács András Ferenc Requiem Tzimbalomra című verseskötete kapta meg az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. Költészet kategóriában Cselényi Béla Órajáték Bronzapával című verseskötete került elismerésre, próza kategóriában pedig Kováts Judit Hazátlanok című regénye kapott díjat. Továbbá Szajbély Mihály tanulmánya, melynek címe Csáth Géza életet és munkái, valamint Mártonffy Marcell esszéje, a Biblikus hagyomány és történelmi tapasztalat Pilinszky esszéiben részesült még elismerésben.

Nyitókép: Facebook/Fábián Juli Emlékalapítvány

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: