A februári kedvenc: mutatunk 6 isteni fánkreceptet

Soha máskor nincs annyira szezonja a fánknak, mint februárban, hiszen a múltban ez a kettő szorosan összefonódott.

Régen a farsangi időszak egybeesett a párkereséssel és egyes mende-mondák szerint a lányok fánkot adtak annak a fiúnak, aki felkeltette az érdeklődésüket, az pedig később fánkocskának is szólította őket. Ez a hagyomány azt is tartja, ha egy pár megosztozott egy fánkon, nem volt messze az esküvő sem, hiszen az édesség szélén húzódó szalag a gyűrűt jelképezte. Persze olyan történetek is fent maradtak, hogy Beatrix honosította meg a szokást, amikor Mátyás király udvarában rendezett lakomák során szolgáltatta fel, de azt is sokan állítják, hogy Marie Antoinette egy utcán tett kirándulása során szeretett bele annyira ebbe az édességbe, hogy még a királyi cukrásznak is meg kellett tanulnia elkészítenie. Akárhogy is volt, mára a fánk tényleg a farsang egyik legjellegzetesebb velejárója, így ennek apropóján össze is gyűjtöttünk néhány szuper receptet!

Vaníliás képviselőfánk

A klasszikus képviselőfánk régóta óriási népszerűségnek örvend, ami nem is lep meg senkit, hiszen a ropogós tésztát tökéletesen lágyítja a könnyed tejszínhab, egy jól elkészített vaníliás krém pedig az egészet megkoronázza. Azonban valljuk be őszintén, nem sokszor fűlik a fogunk ahhoz, hogy ennek az édességnek az elkészítésével töltsünk órákat, így most mutatunk egy valamivel egyszerűbb verziót.

Hozzávalók a tésztához: 2 deciliter víz, 10 dekagramm zsír, 20 dekagramm liszt, 2 tojás, 3 tojásfehérje, 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez: 2 deciliter tej, 4 evőkanál vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 3 deciliter cukrászhab, illetve vaníliás porcukor a szóráshoz

Így készítsd: A vizet a zsírral és egy csipet sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a lisztet és lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, ha már elválik az edény falától, ötperces hűtést követően egyesével belekeverjük az egész tojásokat, azt követően pedig a tojásfehérjéket is. A tésztát egy csillagcsöves habzsákba szedjük és sütőpapírral bélelt tepsibe 7-8 centiméter átmérőjű köröket nyomunk, előmelegített sütőben 180 fokon, huszonöt perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, lapjával félbevágjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és a kevés forró tejjel elvegyített tojássárgájával besűrítjük, majd hűlni hagyjuk. A cukrászhabot kemény habbá verjük és elkeverjük benne a vaníliás krémet, csillagcsöves habzsákba töltve körbenyomjuk vele a fánkok alsó felét, a másikkal pedig lefedjük és hűtőben lehűtjük.

(Fotó: Anna Makarenkova/Getty Images)

Csokoládés töltött fánk

Töltve minden jobb, nincs ez másként a fánkkal sem. Felturbózhatjuk lekvárral, krémekkel, de akár egy kocka csokival is!

Hozzávalók: 50 dekagramm liszt, 1 csomag szárított élesztő, 12 dekagramm cukor, 3 tojássárgája, 4 dekagramm vaj, 10 dekagramm jó minőségű, 60%-os étcsokoládé, 1 csipet só, meleg tej, illetve olaj a sütéshez és porcukor a tálaláshoz

Így készítsd: A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, élesztő, só) elkeverjük, majd a meleg tej és a vaj segítségével hólyagosra dagasztjuk. Miután meleg helyen duplájára kelesztjük, egy lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval (vagy egy vizespohár segítségével) kiszaggatjuk. Egy-egy korong közepébe egy kocka csokit teszünk és ezt egy másik koronggal lefedjük, az így kapott fánk széleit alaposan összenyomkodjuk és újrakelsztjük. A fánkokat bő olajban, mindkét oldalán alaposan megsütjük, lecsepegtetjük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Cukormázas minifánkok

Vendégvárónak, az iskolai farsangra vagy csak esti nasinak is tökéletes választás lehet, ha minifánkokat készítünk. Mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók a tésztához: 30 dekagramm liszt, 2 tojássárgája, fél csomag szárított élesztő, 6 dekagramm cukor, 3 dekagramm vaj, 1 csipet só, meleg tej
Hozzávalók a mázhoz: 15 dekagramm porcukor, 3 kanál citromlé

Így készítsd: A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgájákat,  a szárított élesztőt és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezt meglocsoljuk az olvasztott vajjal és összegyúrjuk, majd meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen fél centi vastagságúra nyújtjuk, egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a közepüket ujjunkkal benyomkodjuk. A fánkocskákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, huszonöt percig sütjük, mad kihűtjük. A porcukrot átszitáljuk és a citromlével sűrűre keverjük, ebbe egyesével megmártjuk a fánkok tetejét és mielőtt a massza megszilárdulna, megszórjuk apró cukorgyönggyel.

(Fotó: Lauri Pattenson/Getty Images)

Gyors joghurtos fánk

Egy hosszú nap után már nem biztos, hogy van kedvünk és energiánk tésztát gyúrni és keleszteni, azonban a fánkról még így sem kell lemondanunk, hiszen ez a joghurtus variáció percek alatt összeállítható.

Hozzávalók: 2 tojás, 10 dekagramm cukor, 12 dekagramm liszt, 15 dekagramm porcukor, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál örölt fahéj, 1,5 pohár natúr joghurt

Így készítsd: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, ehhez jöhet az előzetesen a liszttel elkevert sütőpor, a masszánkat sűrűn folyó tésztává dolgozzuk. Olajba mártott evőkanállal adagolva kis mennyiségű forró olajba tesszük és mindkét oldalát pirosra sütjük. A fánkokat lecsepegtetjük és forrón megforgatjuk a fahéjjal összekevert porcukorban.

Amerikai fánk, sütőben sütve

Az amerikai mozik és sorozatok egyik szinte elengedhetetlen kelléke a fánk, így nem is csoda, hogy egy-egy ilyen film után mi is megkívánjuk a kalóriában gazdag, cukorsokkot okozó édességet.

Hozzávalók a tésztához: 40 dekagramm liszt, 2 tojássárgája, 8 dekagrammcukor, 1 csomag szárított élesztő, 4 dekagramm vaj, meleg tej, 1 csipet só
Hozzávalók a mázhoz: 10 dekagramm étcsoki, 5 dekagramm fehér csoki, 12 dekagramm porcukor, tetszés szerinti színű pár csepp ételfesték, 2 kanál ciromlé, tortadara

Így készítsd: A lisztet a tojássárgájával, a cukorral, a szárított élesztővel, a vajjal és szükség szerinti mennyiségű tejjel összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetve, duplájára dagasztjuk. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 12 darabra vágjuk, ujjainkkal kisodorjuk és kört formázunk belőle, melyet az illesztésnél alaposan összenyomkodunk. Ismételt kelesztés után, egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 25 percig sütjük. Miután a fánkok megsültek és kihűltek, nekiláthatunk a máznak. A csokoládékat vízgőz felett megolvasztjuk, a porcukrot, a citromlevet pedig pár csepp ételfestékkel sűrű, de folyékony állagúra keverjük, ezekbe mártjuk bele a fánkok tetejét, ízlés szerint megszórjuk tortadarával.

(Fotó: Thanasis/Getty Images)

Fonatos fánk

A klasszikus fánknak sem kell unalmasnak lennie, ha nem szeretnénk a töltött variációkkal bajlódni, elég, ha (szó szerint) a formán csavarunk egyet-kettőt és máris mutatósabb desszert kerül az asztalra.

Hozzávalók: 40 dekagramm liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 8 dekagramm cukor, 4 dekagramm vaj 1 csipet só, illetve olaj a sütéshez és vaníliás porcukor a találaláshoz

Így készítsd: A liszthez hozzáadjuk a szárított élesztőt, a sót, a cukrot, a tojást és a plusz tojássárgáját és annyi meleg tejet, amennyivel tésztánk könnyen gyúrhatóvá válik, meglocsoljuk az olvasztott vajjal és dagasztjuk. Ezt követően az elkészült tésztát letakarjuk vagy kelesztő tálba tesszük és meleg helyen a duplájára kelesztjük. A már megkelt tésztát egy liszttel megszórt felületre borítjuk, 12 darabra vágjuk és egyesével kisujjnyi vastagságúra sodorjuk. Ezt félbehajtjuk, csavarunk rajta néhányat és a végéig összenyomjuk. Ha az előző műveletsorral készen vagyunk, ismét kelesztjük kicsit, majd forró olajban, közepes lángon megsütjük, a lecsepegtetést követően vaníliás porcukorral találjuk.

Nyitókép: Flavia Morlachetti/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)