Eláruljuk, hogy miért és mikor érdemes fogyasztani az angolok első számú kedvencét, a fekete teát.
Ha teáról van szó, legtöbbször a zöld, vagy a gyümölcstea az, amelyik elsőre eszünkbe jut. Én ipari mennyiségű teafogyasztó vagyok, kávé helyett is ettől várom a felfrissülést, ezért azt gondoltam, nem nagyon tudok újat olvasni a témában. Fekete teát konkrétan évtizedek óta nem ittam, mióta a fogorvosom elültette bennem, hogy a fogak elszíneződében ez az elsőszámú főbűnős. Bármilyen meglepő, a cigaretta és a kávé csak utána jön a sorban.
De számos kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy a fekete tea hatásai tekintetében is elmarad-e, a népszerűbb teafajtáktól, vagy csak megszokás, esetleg rossz beidegződés, hogy nem fogyasztjuk olyan gyakran. És arra jutottak, hogy nem érdemes teljesen száműzni a mindennapjainkból, ugyanis magas antioxidáns tartalmánál (amiről köztudott, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő) fogva számos egészségügyi problémán is segíthet.
Amiért érdemes fekete teát fogyasztani:
1. Segíti a fogyást
Figyelem, figyelem! Az egyik, ha nem a legfontosabb ok a nők számára, amiért hasznos a fekete teafogyasztás, hogy segíti a fogyást. Bizony, bizony, nem csak a zöld teát érdemes bevetni, ha súlyunk csökkentése a célunk. Mivel a fekete tea alacsony kalóriatartalmú és megtalálható benne a katechin (a teában található anyag, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól), ami fokozza a zsírégetést.
2. Védi a szemet
A fekete tea nagy mennyiségű tannint is tartalmaz, amely a koffein mellett ellazítja a szem hajszálereit, és megakadályozza a látást is károsító vérnyomás emelkedést. Több nemzetközi kutatás is arra az eredményre jutott, hogy napi három csésze fekete tea fogyasztása akár 75 százalékkal is csökkentheti a zöld hályog kialakulásának kockázatát. A közelgő látás hónapja kapcsán érdemes a fekete tea fogyasztást is felvenni a szokásaink közé.
3. Stabilizálja a vércukorszintet
A teákat gyakran éhgyomorra vagy étkezés előtt javasolják. Ezzel szemben a fekete tea hatásosabb, ha evés után isszuk. Egy egészségügyi lapban megjelent tanulmányok szerint, a fekete teában található polifenol, lassítja a szénhidrátok felszívódását a vércukorszint stabilizálása érdekében. Aki nincsen hozzászokva a fekete teához, annak elsőre szokatlan és kevésbé finom lehet az íze, a zöld vagy gyümölcsteáéhoz képest. Ha nehezen barátkozol meg vele, és nem tejjel innád, ahogy az angolok, akkor próbáld ki ezeket a variációkat:
Epres fekete tea
Egy nagy kancsóban főzzük meg tíz perc alatt a fekete teát, majd adjunk hozzá 2 evőkanál cukormentes eperlekvárt, ha van, pár szem epret (mirelit is kiváló), és alaposan keverjük össze.
Almás-fahéjas koktél
Ennél a koktélnál is érdemes nagyobb mennyiséget készíteni. A kancsót csak ¾-éig öntsük fel a kész teával, majd öntsünk hozzá almalevet és keverjük hozzá az őrölt fahéjat. Majd almaszeletekkel díszített üvegpohárban tálaljuk.
Fekete tea mentával, őszibarackkal
A teát főzzük szokásosan, tíz percig, de az utolsó két percben a mentaleveleket is tegyük hozzá. Tegyünk a kancsóba őszibarack szeleteket, majd frissen facsart lime vagy citromlével ízesíthetjük, ami nagyon pikáns ízt ad neki.
Forrás: firstforwoman.com
Nyitókép: Anna Makarenkova/GettyImages