A félelem 4 típusa és a módszer, amivel legyőzheted

Mindenki fél valamitől, de nem mindenki képes szembenézni a saját mumusaival. Te ne tartozz közéjük!

A félelem egy teljesen természetes emberi reakció. Ugyanakkor nem szabad hagynod, hogy a félelmeid megakadályozzanak abban, hogy elérd a céljaid! Ha megtanulod kezelni ezeket a kényes helyzeteket, akár inspirálódhatsz is belőlük. De pontosan, milyen félelmek léteznek, és azokat hogyan győzheted le? Koya Webb, holisztikus egészségügyi coach négy szuper módszert tanácsol a következő félelmek leküzdésére.

A kudarctól való félelem

Az emberek leggyakrabban konkrétan a kudarctól félnek, hogy nem lesznek képesek lépéseket tenni a vágyaik felé. Ez több formában is jelentkezhet, például az illető fél a visszautasítástól, vagy attól, hogy nem lesz elég másoknak. Ám arról nem szabad elfeledkezni, hogy úgy nem lehet elérni az álmokat, ha biztonságos távolságból tekintünk rájuk. Bízz magadban és tedd meg az első lépést. Ha pedig újra eluralkodna rajtad a félelem, tedd fel a következő kérdést: Mi rossz történhet, ha újra meg kell próbálnod?

Az ítélkezéstől való félelem

„Mi van, ha nem kedvelnek engem? Mit fognak rólam gondolni?” Ismerősen hangzik ez a két mondat? Az attól való félelem, hogy mások ítélkezni fognak feletted teljes mértékben megakadályozhat abban, hogy kiteljesedj. Míg a kudarctól való félelemtől nem mersz előrehaladni az utadon, addig az ítélkezéstől való félelem miatt elkezdesz függeni mások véleményétől. Ne feledd, amíg összhangban vagy magaddal, addig a környezeted rosszalló véleménye nem számít. Ideje elhinned, hogy te magad felelsz a saját életedért!

A változástól való félelem

Ha jobban belegondolsz, az élet változások sorozata, de a legtöbben makacsul kontrollálni akarják az események alakulását. Sajnos, az a rossz hír, hogy minden változik. Éppen ezért meg kell barátkoznod a változással, és ideje, hogy lehetőségként tekints rá. Nem hiába mondják: „Ha egy ajtó bezárul, akkor egy másik kinyílik.” Éppen ezért nem engedheted, hogy a változással járó esetleges kellemetlenségek hosszú távon hátráltassanak.

Félelem attól, hogy első legyél

Sokakat megrémít az, ha egyedül kell megoldaniuk vagy véghezvinniük valamit. De az az igazság, hogy sok esetben a cél, a vágyaid állomása csak előtted ismeretes. Más még nem járt ott, magadnak kell kitapasztalnod az oda vezető út minden egyes lépését. Légy önmagad vezetője, és vidd el magad olyan utakra, ahol korábban még senki sem járt. Legyél az, aki felszámolja a megszokottat és valami újat teremt a helyébe.

Nyitókép: Benjamin Davies/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: