A férfiak képesek kiszagolni, ha egy nő vonzódik hozzájuk

Vajon a kiszemelted észrevette az apró gesztusokat, amikkel azt jelezted, felkeltette az érdeklődésedet? Valójában a jelekre nincs is szükség, hiszen az illatod elárulja, ha nyitott vagy az ismerkedésre.

Korábban már több tanulmányból is kiderült, hogy egyes érzelmek hatására, mint például a bánat vagy a félelem, olyan jellegzetes illatanyagot bocsát ki magából a szervezet, ami tudat alatt befolyásolja a viselkedésünket. A kutatók most bebizonyították, hogy a szexuális vonzalomnak ugyanúgy megvan a maga sajátos illata. Bár elsőre hihetetlenül hangzik, a férfiak valóban képesek megállapítani, melyik nő vonzódik hozzájuk csupán a szaglásuk segítségével – ez derült ki a Kent Egyetem legújabb kutatásából.

Mi ennek a magyarázata?

A kutatást dr. Arnaud Wisman pszichológus vezette le, akinek az volt a hipotézise, hogy a férfi tesztalanyok képesek lesznek különbséget tenni az illatminták között. A felmérés végére dr. Wisman feltételezése beigazolódott – azokat a verejtékmintákat találták csábítónak a résztvevők, amiket izgatott állapotban lévő nőktől vettek. Az eredmények alapján tehát nem kizárt, hogy a vonzalomnak is van egy sajátos kemosziglálja, azaz kémiai jelző funkciója. A verejtékben lévő kémiai anyagok olyan jeleket közvetíthetnek, amelyek növelik a férfiak szexuális vágyát – ezért ők is automatikusan nagyobb érdeklődést mutatnak a nők iránt.

Nemcsak vágykeltő illatok léteznek

Dr. Wisman szerint a legújabb tanulmány remekül bizonyítja, hogy a szexuális vonzalom bonyolultabb, mint gondolnánk. Valamint reméli, hogy a kutatás eredménye arra ösztönzi a szakembereket, hogy felfedjék a szaglásnak milyen fontos szerepe van az emberi kapcsolatokban és a szexuális életben. Hiszen ez nem az első olyan felmérés volt, ami ezt bizonyította. A korábbi kutatásokból arra jöttek rá, hogy tudat alatt ‚‚kiszagolható’’ mások fizikális jóléte, termékenysége vagy félelme is. Sőt, a szaglás és a szexuális vonzalom közötti kapcsolat terén sem ez volt az első felfedezés: 2011-ben a kutatók megállapították, hogy a könnyekben lévő kémiai anyagok ‚‚szaga’’ csökkenti a férfiak libidóját.

Tehát a különböző érzelmi állapotban kibocsátott kemoszignálok nemcsak kimutathatók, hanem nagyban befolyásolják mások viselkedését, reakcióit. Ezeket nem feltétlenül érzékelik illatokként, de az orron keresztül együttérzést, undort, szexuális vágyat és még számos más érzelmet ébreszthetnek bennünk. A szaglásunk sokkal több mindenben segít, mint gondolnánk – azaz nemcsak a szívével, hanem az orrával is jól lát az ember.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: