A férfiak számára tényleg nehezebb a szakítás?

Amíg egy szakítás után a nők zsepihalmok között sírják el a bánatukat, addig a pasik bulizással töltik a napjaikat? Bármi is legyen az igazság, a szívfájdalmat még a férfiak sem kerülhetik el.

Szinte mindegyik szakításom után hetekre bezárkóztam a szobámba, hogy jól kisírhassam magam. Ez idő alatt a volt lovagjaim már az új barátnőjük oldalán mutatkoztak. Mondanom sem kell, hogy a szakítás feldolgozását csak nehezítette az exeim gyors továbblépése. Őket tényleg nem viselte meg az elválás? Ursula Athenstaedt, osztrák pszichológus 2019-ben készített tanulmánya szerint korántsem erről van szó. Kiderült, hogy a férfiak ugyanúgy szenvednek egy kapcsolat végeztével, viszont egészen mást módszereket alkalmaznak a sebeik gyógyítására, mint a nők.

Ahány szakítás, annyi szívfájdalom

A kutatás során 376 fiatal férfiből és nőből álló csoportot vizsgáltak meg, akiknek a közelmúltban befejeződött a párkapcsolata. A szakemberek először a férfiak gondolkodásában találtak eltéréseket, ugyanis jóval pozitívabban álltak hozzá a szakításhoz. A legtöbb férfi még bőszen reménykedett a kapcsolat helyreállításában, ellenben a nőkkel, akik mindent megtettek a volt párjuk elfelejtése érdekében. Az utóbbit úgy sikerült elérniük, hogy igyekeztek az exek negatív tulajdonságaira összpontosítani, és a pozitív aspektusokat egy az egyben elutasították. Míg a férfiak akkor is ragaszkodnak a volt párjukhoz, amikor már a továbblépés reményében ismerkedésre adják a fejüket, addig a nők (mivel hosszútávon terveznek), igyekeznek az igényeiknek legmegfelelőbb párt megtalálni, amennyiben az aktuális partnerük nem ilyen, minél előbb pontot tesznek a kapcsolat végére. A különböző gondolkodásmódok azt eredményezhetik, hogy a férfiak nehezebben tudnak tovább lépni. Szóval annak ellenére, hogy minden jel arra mutat, az exed seperc túltette magát a szakításon, legbelül ő is szenved. A kutatás szerint a férfiak többségének fogalma sincsen, hogy miért ért a véget a kapcsolata. Annyit érzékelnek, hogy valami elromlott, de a bizonytalanság, illetve a remény állandó jelenléte megakadályozza őket a továbblépésben. A nők ennél sokkal találékonyabbnak bizonyultak, és egyértelműen a volt párjukat hibáztatták a kapcsolat romlásáért. 

A látszat néha csal

A kutatásra alapozva a férfiak nehezebben tesznek pontot a kapcsolat végére. A helyzeten csak még tovább ronthat, hogy szűkebb szociális hálóval rendelkeznek, és kevésbé nyílnak meg a környezetük felé, mint a nők. Hiába bulizik az exed nonstop a haverjaival, ezek a közösségi hálók ritkán nyújtanak érzelmi támogatást is. Arról nem is beszélve, hogy míg a nők erősebb érzelmi kapcsolatot alakítanak ki a szeretteikkel, többször átrágják a szakítást a legjobb barátnőikkel, addig a férfiak szociális és érzelmi támogatásban jobban függnek a párjuktól. Tehát, amikor a kapcsolatuk megszakad, elveszíthetik azt az embert, aki korábban az érzelmi biztonságot jelentette számukra.

Nyitókép: Marjan_Apostolovic/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: