A férfiakkal szemben a nők sokkal több hasznot húzhatnak a testmozgásból

Egy tanulmány szerint a nők kevesebb erőfeszítéssel nagyobb eredményeket érhetnek el a sportban.

A fizikai aktivitás mindkét nem esetében csökkentheti a halálozás kockázatát, de a nők kevesebb erőfeszítéssel nagyobb eredményeket érnek el – mutat rá egy nemrég készült kutatás.

A sport és a mozgás megosztó téma, van, aki naponta jár edzeni, és van, aki csak teljesen véletlenszerűen köt ki egy mozgásos tevékenységnél. Például elmegy valakivel squasholni vagy kocogni, és nagyjából ezzel fél évre le is tudta a sportot. Sokan pedig csak nézik a TV sportközvetítéseit, de ők minden szempontból külön kategóriába tartoznak.

Fiatalkorban még nem olyan bonyolult a rendszeres sportot beiktatni az életünkbe, de ahogy haladunk előre a korban, úgy egyre nehezebb az élet számos területe mellett a mozgás frontján is helytállni. S mivel sokkal kevésbé esik jól egy bizonyos koron túl a mozgás, sőt a sok üléstől már nem ritkák a tartásból adódó problémák se, nagyon könnyű elengedni a rendszeres testmozgást.

Azonban számos kutatás és felmérés igazolta, hogy az egészségünk, fittségünk és vitalitásunk megőrzése érdekében legalább heti 150 perc mozgást kellene végeznünk. A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban nemrég publikált eredmények szerint a rendszeres fizikai aktivitás  (az inaktivitáshoz képest) a nőknél 24 százalékkal, a férfiaknál pedig 15 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát.

Woman power

Bár már egy kis mennyiségű testmozgás is hatással lehet a férfiak és a nők egészségére, kiderült, hogy van valami, amiben a nők eredményesebbek, ugyanis sokkal kevesebb befektetett munkával jobb eredményt és több életévet érhetnek el” – mondja Susan Cheng, az Egészséges Öregedés Kutató Intézet vezetője.

Azért is figyelemreméltó a kutatásuk, mert a nők folyamatosan lemaradásban voltak a fizikai aktivitás terén. Ez egyfajta nemek közötti szakadék volt, amely már gyermekkorban elkezdődik és felnőttkorig tart. A szakember a most napvilágra hozott információk alapján arra biztatja nőtársait, hogy már csak emiatt is van értelme nekiállni sportolni.

Az elemzés több mint 400 000 felnőtt életvitelét vizsgálta, akik egy egészségügyi felmérés keretében válaszoltak a szabadidős fizikai tevékenységükről. A résztvevők életkora 27 és 61 év között volt és 55 százalékuk volt nő.

fotó: BartekSzewczyk/GettyImages

A kutatók a fizikai aktivitást (például a gyakorlatok gyakoriságát, időtartamát, intenzitását és típusát) összehasonlították a bizonyos szív- és érrendszeri, valamint egyéb más okokból eredő halálozás kockázatával. Az 1997 és 2019 közötti több mint két évtizedes követési időszak során közel 40 000 halálesetet jegyeztek fel, köztük 11 670-at szívbetegség miatt. A halálozási kockázat általános csökkenése mellett a fizikai aktivitás hasonló előnyökkel járt a szívinfarktus, a szélütés vagy más szívbetegség miatti halálozások esetén. Ezekben az esetekben a rendszeres testmozgás a férfiaknál 14 százalékkal csökkentette a kockázatot, míg a nőknél 36 százalékkal.

A férfiak ezt az előnyt heti öt óra mérsékelt vagy erőteljes fizikai tevékenység, például tempós séta vagy kerékpározás mellett érték el, míg a nők körülbelül feleannyi idő alatt (2 óra 20 perc). Azok pedig, akik a 150 perces heti testmozgást túlteljesítették, vagy erőteljesebb aerob-gyakorlatokat végeztek, még jobb eredményeket értek el.

Az izomerősítő tevékenységek esetében is hasonló eredmények születtek. A férfiak a heti három edzéssel érték el a legjobb eredményt, a nők pedig ugyanennyi előnyre tettek szert, körülbelül heti egy alkalom elvégzésével.

A férfiak és a nők fiziológiai különbségeket mutatnak a testmozgás terén, de a gyakorlati irányelveink és protokolljaink többsége a férfiak gyakorlati reakcióin alapul” – mondja Dr. Nieca Goldberg, kardiológus, aki hálás a kutatóknak, amiért felismerték, hogy a testmozgásnak nemtől függően eltérő hatással van. A doktornő is bízik abban, hogy ez a tanulmány mindenkinek, de különösen a nőknek segít megérteni, hogy óriási előnyökre tehetnek szert a testmozgásnak köszönhetően, és komolyan befolyásolhatják vele az életminőségüket.

Forrás: everydayhealth.com

Nyitókép: andreswd/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: