A finn szauna 9 jótékony hatása a szervezetre

Nemcsak a bőrre és a testre, hanem a lélekre és a stressz-szintre is pozitív hatással van a szauna, sőt, az immunrendszert is erősíti és ellazulni is segít.

A forró levegőnek és a hőnek köztudottan rendkívül erős gyógyító ereje van. Elég, ha csak ara gondolunk, hogy egy fájó, sajgó testrésznek milyen jót tesz a meleg borogatás. Vagy ha ellazulni, kikapcsolni vágyunk, egy jó meleg fürdő biztos, hogy segít relaxálni. Mert a melegen tartás nem csak a testnek tesz jót, hanem az elmének is.

A különböző termoterápiás lehetőségek közül, a testre gyakorolt jótékony hatásai miatt, a finn szauna a legelterjedtebb. A lapp és általában az összes északi országban a szaunázás mindennapi szokás, a napi, heti rutin legtermészetesebb része.

A finn szauna a száraz, vagy hagyományosnak is hívott szauna eredeti változatának elnevezése, az a környezetet, ahol száraz hő keletkezik, nagyon alacsony páratartalom mellett. A tökéletes finn szauna teljes egészében kezeletlen fával van borítva, hogy a hő ne engedjen festéket vagy más vegyi anyagokat a levegőbe, és van benne egy tűzhely, amelyre lávaköveket helyeznek, ezek fokozatosan felmelegednek, és ezáltal hőt bocsátanak ki. Hőmérséklete 65 és 80 °C között van, előtte pedig ajánlott egy gyors meleg zuhany. A folyamatos és megfelelő páratartalom érdekében, a forró kövekre kell bizonyos időközönként a vizet önteni, majd ülve vagy fekve kikapcsolódni. A szaunázás időtartama egyénenként változhat, az ideálisnak tartott minimum időtartam a 10 perc, ami után elengedhetetlen a hideg zuhany. Ez a hősokk valóságos csodaszer a vérkeringés újraaktiválására.

A finn szauna 9 jótékony hatása a szervezetre:

1. Bőrmegújító hatás

A forró levegőtől a bőr nagyon puha lesz, hiszen a hámlási folyamat felgyorsul. Emiatt a sejtcsere turbó fokozatra kapcsol és a bőr megújul. A hőnek és az értágulatnak köszönhetően több oxigén áramlik a szövetekbe, a bőr világosabbá, és ragyogóbbá válik.

2. Javítja a vérkeringést

A több vér több oxigént és több tápanyagot is jelent az egész szervezet számára.

3. Értágulat

A hő növeli az erek szélességét, aminek következtében a szív több vért pumpál.

4. Segít a méreganyagok eltávolításában

Az izzadással könnyebben szabadulunk meg a méreganyagoktól, ami javíthatja a narancsbőrös területet és hadat üzen a zsírlerakódásnak is.

5. Erősíti az immunrendszert

A nyirokrendszer aktiválásával erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a fertőzéseket, influenzát, megfázást és arcüreggyulladást, de bizonyos típusú allergiákon is segíthet, mint például a pollenallergia és a szénanátha.

6. Támogatja a légutakat

Légúti megbetegedések és hörghurut esetén is ideális, mert a forró levegő megnyugtatja, lazítja a hörgőket, míg a magas hőmérséklet még a tüdőn belül is fokozza a vérkeringést. Egyes esetekben az asztmán is segíthet.

7. Fájdalomcsillapító hatású

Reumás megbetegedések esetén relaxáló hatásának köszönhetően segíthet a fájdalom csillapításában.

8. Csökkenti a stresszt

Egy 10 perces ellazulás, miközben hő éri az egész testet, tökéletes lecsendesedéshez vezethet, amely segít csökkenteni a felgyülemlett feszültséget is.

9. Támogatja a fogyást

A meleg hatására megemelt pulzusszám nagyobb kalóriafogyasztást eredményez, egy 15-20 perces kezeléssel akár 250-300 kilokalóriát is el lehet égetni. Ez nem azt jelenti, hogy a szauna önmagában fogyaszt, de a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás mellett a nagyobb energiafelhasználás miatt támogatja és felerősíti azt.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: PeopleImages/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: