A fjordok és a jéghegyek közt úszó klímavédelmi aktivista történelmet írt

Egy egész éltre szóló forró csoki bérlet sem venne rá minket arra, hogy kövessük a példáját

Jeges óceán, fagyos fjordok és forró csokoládé. Lewis Plugh kímaváltozás elleni kampánya nem mindennapi. Az aktivista félelmetes jéghegyek közt úszva sürgeti az embereket, hogy lépéseket tegyenek az éghajlati válság leküzdésére.

Az Illulisat-jégfjordból több mint ezer méter magas jéghegyek válnak le, köztük a legenda szerint az is, amelyik a Titanic vesztét okozta. De a grönlandi gleccser az utóbbi időben másról lett híres. A fagyos fjord torkolatán keresztül Lewis Pugh szeptemberben minden erejét felemésztő úszást végzett. De vajon miért vállalkozik bárki is ilyen őrültségre? A brit származású férfitól nem állnak távol a meghökkentő kihívások. Gyakran úszik sérülékeny környezetben, hogy felhívja a figyelmet az ökoszisztéma állapotára. Pugh hisz abban, hogy megmozdulásaival érdemi lépések elérésére ösztönözheti az embereket.

A sarkvidéki úszással történelmet írt

Az állóképességi sportoló, aki egyben az ENSZ óceánokért felelős védnöke is, szeptember 7-én teljesítette az úszást. A 7,8 km-es távot 12 nap alatt tette meg. És még mielőtt bárki azt gondolná róla, hogy lassú volt, fontos megjegyezni egy tényt. Lewis Pugh 0-3 fokos vízben úszott. Mindamellett, hogy a kegyetlen vízhőmérséklettel is dacolnia kellett, kísérletét jéghegyek és a fjord torkolatát eltömítő jég is nehezítette.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lewis Pugh (@lewis.pugh) által megosztott bejegyzés

„Olyan érzés, mint átszaladni egy autópályán. Kivéve, hogy az autók kikerülése helyett 0 fokos vízben vagyok, és a jéghegyek elől menekülök” – írta Twitterén. Mivel csak egy rövid fürdőnadrágot viselt, a hipotermia veszélye miatt folyamatosan figyelni kellett a testhőmérsékletét. A kockázatos kísérlettel a brit férfi beírta magát a történelembe, ő lett az első ember, aki több napig úszott a Sarkvidéken. A fagyos vízben töltött idő után meleg vizes palackokkal és forró csokoládéval melegedett fel, az aktivista utólag ezt az úszást pályafutása legnagyobb kihívásának nevezte.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lewis Pugh (@lewis.pugh) által megosztott bejegyzés

„A jégtől függ a túlélésünk” – mondta. „A jég tartja a bolygónkat elég hűvösen ahhoz, hogy élni tudjunk rajta. De gyorsan fogy. És ha nincs jég, nincs élet.” Lewis Pugh novemberben ellátogat az ENSZ Klímaváltozási Konferenciára (COP26), hogy felszólítsa a résztvevőket, hogy 2030-ra a világ óceánjainak 30 százalékát nyilvánítsák védett területté. Az aktivista egyszemélyes mozgalmai ’Speedo Diplomácia’ néven kerültek be a köztudatba.

Forrás: positive.news
Nyitókép: Fotó: Todd Quackenbush/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: