A fotós, aki újraértelmezett néhány szörnyen szexista retró reklámot

Egy libanoni képzőművésznek elege lett abból, hogy a nőket sokan még mindig a „gyengébbik nemként” azonosítják. Erre a sztereotípiára akart reflektálni az „Egy paralel univerzumban” című fotósorozatával.

A II. világháborút követően az amerikai társadalom családmodellje végtelenül egyszerűvé vált: a macsó, kenyérkereső férjből és az őt teljes mértékben, szinte szolgaként kiszolgáló feleségből állt. Ezt az „idilli” felállást a kor szexista hirdetései is hűen tükrözték. A 20. század közepén a sztereotipizált, a nőket sokszor megalázó reklámokat teljesen normálisnak, sőt mulatságosnak tartották. Az emancipációnak köszönhetően ma már nem ilyen szörnyű a helyzet, de még mindig gyakran fültanúi lehetünk olyan megjegyzéseknek, amelyek hasonló hozzáállásról tanúskodnak. Pontosan egy ilyen esetre reagált Eli Rezkallah, libanoni képzőművész az „Egy paralel univerzumban” című sorozatával.

„Ne aggódj drágám, a sört nem égetted oda!”

Fotó: Eli Rezkallah

A 34 éves férfi egy családi beszélgetés alatt döbbent rá, hogy a szexizmus a 21. században is erőteljesen jelen van. Ezért úgy döntött, hogy a szexizmusra szexizmussal hívja fel a figyelmet. Felkutatta a legbotrányosabb retró hirdetéseket és újra elkészítette őket, de úgy, hogy felcserélte benne a szerepeket. Rezkallah fotóin a nők építik saját karrierjüket, majd a munkából hazaérve ledőlnek a kanapéra, hogy a férjük felszolgálja nekik a meleg vacsorát. Közben a férfiak arra is képtelenek, hogy egy ketchupos üveget egyedül kinyissanak és minden vágyuk egy új porszívó.

„A nőnek a konyhában a helye” / „A férfinak a konyhában a helye”

Fotó: Eli Rezkallah

Az újragondolt fotósorozat sokaknál kiverte a biztosítékot, de pontosan ez volt a művész célja. „Még mindig vannak, akik azt gondolják, a nőknek a konyhában a helyük. Ezért elképzeltem egy párhuzamos világegyetemet, ahol megfordulnak a szerepek és a férfiak ízelítőt kapnak a saját szexista mérgükből.”mondta a művész a BuzzFeed-nek. „Remélem, hogy ez a sorozat segít megcáfolni a patriarchális társadalom sztereotip nemi szerepeit. És azok is képesek lesznek elgondolkodni ezen, akik így gondolkodnak.”

„Mutasd meg neki, ez a férfiak világa” / „Mutasd meg neki, ez a nők világa”

Fotó: Eli Rezkallah

„Ha a férjed rájön, nem nézted meg az áruházban, elég friss-e a kávé” / „Ha a feleséged rájön, nem nézted meg az áruházban, elég friss-e a kávé”

Fotó: Eli Rezkallah

„Jól jön a nő a háznál” / „Jól jön a férfi a háznál”

Fotó: Eli Rezkallah

„Úgy érted, egy nő is ki tudja nyitni?” / „Úgy érted, egy férfi is ki tudja nyitni?”

Fotó: Eli Rezkallah

„Karácsony reggelén boldogabb lesz egy Hoover porszívóval”

Fotó: Eli Rezkallah

„A jó hír, hogy megőrizte a józan eszét.”

Fotó: Eli Rezkallah

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: Eli Rezkallah

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: