A gázlángolás 4 típusa a kapcsolatban

A gázlángolás több, mint párkapcsolati probléma. Érzelmi bántalmazás, aminek következtében az áldozat megkérdőjelezi saját magát: az önértékelését és ítélőképességét is. Ráadásul négy formában is tetten érhető a kapcsolatokban.

A „gaslighting” vagy gázlángolás az érzelmi manipuláció egyik formája. A kifejezés az 1944-es Gázláng című filmből származik, de eredetileg egy 1939-es, azonos című színdarabból eredeztethető. A filmben Paula életét követjük végig, ahogyan a férje, Gregory érzelmileg manipulálja. Gregory képeket távolít el a falakról, furcsa zajokat kelt a padlásról, és a házban lévő gázlámpákat hol tompítja, hol fényesebbé teszi. A férfi aztán tagadja, hogy ezek a dolgok egyáltalán megtörténtek, és olyannyira ragaszkodik ahhoz, hogy Paula megőrült vagy elvesztette a kapcsolatot a valósággal, hogy végül a nő elhiszi. A gázlángolás tehát általánosságban azt jelenti, hogy valakit szándékosan elbizonytalanítanak a saját igazságában. Ez egy kegyetlen játék, aminek egyetlen célja a hatalom és kontroll megszerzése. Ami viszont meglepő lehet, hogy a gázlángolásnak nemcsak egy, hanem rögtön 4 típusa is van, amik előfordulhatnak a romantikus kapcsolatokban.

1. Összeférhetetlen szavak és tettek

Amikor nem tudsz kiigazodni a partnereden, mert egyszerűen a szavai nincsenek összhangban a tetteivel, azt tekintsd piros zászlónak a kapcsolatban. Ez nem egyszerűen csak hazugság, hanem voltaképpen kihasználása a jóindulatodnak. Ha a párod folyamatosan ígér, de semmit nem tart be, sőt semmisé próbálja tenni a hibáit előtted, akkor az gyakran arra késztethet, hogy megkérdőjelezd magad és végül a kapcsolat iránti szeretetből vagy odaadásból elfogadd az ő valóságát a tiéddel szemben.

2. Felsőbbrendűség

Ez többféleképpen mutatkozhat meg a kapcsolatban, de mindegyik célja ugyanaz: lenyomni a másikat és megteremteni az egyoldalú felsőbbrendűséget. A gázlángoló igyekszik elbizonytalanítani és elhitetni azt, hogy a hibákért csak és kizárólag te vagy a felelős. Ugyanakkor általában ezt olyan módon teszi, hogy ne vedd észre a csalit. Például azt állítja, hogy ő csak aggódik érted vagy nyájasan kifejezi, hogy mennyire szeret, de közben ezzel pusztán eltereli a figyelmedet a bántalmazó viselkedéséről.

3. „Én tudom a legjobban”

„Te őrült vagy!” „Nem jól tudod, ez nem is így volt.”
Két olyan mondat, ami biztosan ismerősen cseng, ha gázlángolás áldozata lettél. Az elkövető mindig eléri és foggal körömmel ragaszkodik hozzá, hogy az ő valóságverziója a helyes a tiéddel szemben. Van, aki sérteget és alaptalan vádakat fogalmaz meg, de a legveszélyesebb, amikor egy olyan dolgot használ fel ellened, amiben egy cseppnyi igazság van, de azt felnagyítva és eltúlozva fegyvert kovácsol belőle.

4. Érzelmi elhanyagolás

Az érzelmi elhanyagolás is lehet szándékos és a gázlángolás eszköze. A másik egyszerűen vak az érzéseidre, legyenek azok pozitívak vagy negatívak és látszólag figyelmen kívül hagyja őket, mintha nem is léteznének. Sőt, sokszor még téged ér kritika, amiért túl drámai vagy érzelmes vagy, és kifejezi, hogy nem szabadna úgy érezned, ahogy. A saját érzelmi világodat kérdőjelezi meg és közben elbagatellizálja és invaliddá teszi a meglátásaidat.

Hogyan lehet megkülönböztetni a gázlángolást a normális kapcsolati problémáktól?

A fent leírt viselkedések közül sok előfordulhat bármelyik kapcsolatban, egy-egy kritikusabb időszakban. A következő pontok segítenek eldönteni, hogy gázlángolás áll-e a háttérben:

  • Nem egyszeri eset, hanem folyamatosan történik. A partnered megpróbál meggyengíteni vagy becsapni? Vagy egyszerűen csak a saját igazságát fejezi ki, ami eltér a tiédtől?
  • A kapcsolat több területén is előfordul. A legtöbb bántalmazó hajlamos arra, hogy a gázlángolást általában a problémákkal való megbirkózásra használja, így ez többféle módon történik a kapcsolatban.
  • A zsigereid figyelmeztetnek. Ismered a régi mondást: „Ahol füst van, ott tűz is van”. Hallgass a megérzéseidre, ha érzed, hogy valami nincs rendben, akkor ne engedd, hogy a másik elbizonytalanítson.
  • Nincs jele belső harcnak. Ha azt látod, hogy a partnered önmagában küzd azzal a problémával, amit te gázlángolásként élsz meg, akkor valószínűleg nem gázlángolásról van szó.
  • A szívből jövő erőfeszítés hiánya, hogy bevonjon vagy megértsen téged. A gázlángolók kijelentik a dolgokat, nem kíváncsiak és nem érdekli őket a te oldalad, csak a saját igazuk.

Nagyon fontos, hogy ne dobjuk ki azt a partnert, aki valóban küzd, különösen akkor, ha a viselkedés forrása a gyermekkori érzelmi elhanyagolás, vagy angolul CEN (Childhood Emotional Neglect). Azok, akik a CEN okozta érzelmi tudatosság hiánya miatt cselekszenek, nem rosszindulatból vagy hatalomvágyból teszik ezt. Ami pedig még fontosabb, hogy képesek érzelmi készségeket tanulni, amint megértik a problémát. Ezzel szemben a gázlángolás általában egy sokkal nagyobb probléma figyelmeztető jele a partneredben, amikor nincs megbánás vagy javulásra való hajlandóság. Ilyenkor a te dolgod, hogy megvédd a saját szívedet, a valóságodat, a tapasztalataidat, az érzéseidet és az önérzetedet. Ne hagyd, hogy ezt bárki elvegye tőled, bármennyire is szereted őt.

Forrás: Yourtango
Nyitókép: svetikd/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: