A gendersemleges „ő”-t választottak az évtized szavának

Amerikai nyelvészek az elmúlt évtized szavának a „they", azaz „ő" szót szavazták meg.

Az American Dialect Society 350 tagja az éves találkozóján kézfeltartással megszavazta az évtized szavát, ami a gendersemleges „they” vagyis „ő” lett. Azért esett erre az egyszerű szóra a választás, mivel a nyelvészek felismerték, hogy manapság a többesszám, harmadik személyre vonatkozó szóval tudnak utalni önmagukra azok, akik saját magukat sem nőként, sem férfiként nem azonosítják.  Az angol nyelvben ugyanis az egyesszám harmadik személy vagy női (she) nemre, vagy férfi (he) nemre utal. Az évtized szavának címéért esélyes volt még a „BlackLivesMatter” kifejezés is, amit a feketék elleni rendőri túlkapások ellen használnak, és azt jelenti, hogy „a fekete életek számítanak”, valamint a „climate” vagyis „klíma”szó, és a „Metoo”, vagyis a nők szexuális zaklatása elleni mozgalom szava is.

A társaság tagjai nemcsak az évtized, hanem az év szavát is megválasztották, ami pedig a „(my) pronouns” vagyis „névmás” lett, ez a szó pedig arra szolgál, hogy bemutathassuk magunkat egy beszélgetésben, vagy egy levelezésben.

Az amerikai nyelvésztársaságot 1889-ben alapították, de csak 1991 óta szokták kiválasztani az év szavát. Az évtized szava a kilencvenes években a „web”, az elmúlt évtizedben pedig a „Google” volt.

Nyitókép: Mitshu/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: