A gesztenye nem csupán finom őszi csemege, hanem igazi szuperélelmiszer, ami könnyen beilleszthető bármilyen étrendbe.
A gesztenye igazi őszi klasszikus, amit legtöbben sütve vagy tejszínhabbal tálalt desszertként ismerünk. Ám ez a finomság ennél jóval sokoldalúbb! Nemcsak édeskés íze és krémes textúrája, hanem vitaminokban gazdag beltartalma miatt is érdemes kísérletezni vele a konyhában. Magas rost- és B-vitamin-tartalma jótékonyan hat az emésztésre és az idegrendszer működésére. Ha szívesen kipróbálnál valami újat, hoztunk két sós és két édes, egyszerű, de ízletes receptet, ami biztosan őszi hangulatot varázsol az asztalra!
Őszi ízkalandok:
Gesztenyés-sütőtökös krémleves
Ez a leves krémes, melengető és a gesztenyétől különlegesen telt ízt kap. A sütőtök és a gesztenye párosa egy igazán harmonikus, őszi fogást eredményez.
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök (meghámozva, felkockázva)
- 150 g főtt gesztenye
- 1 kis fej vöröshagyma (aprítva)
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 ml zöldségalaplé
- 100 ml tejszín
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Egy csipet szerecsendió
Elkészítés:
- Olívaolajon pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a sütőtököt és a gesztenyét.
- Öntsük fel az alaplével, és főzzük addig, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.
- Botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a tejszínt és a szerecsendiót. Forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Tálaláskor megszórhatjuk egy kis pirított gesztenyével vagy egy csipet friss petrezselyemmel.
Gesztenyés-gombás töltött csirkemell
Hozzávalók:
- 4 csirkemell filé
- 200 g gesztenye (főtt, aprítva)
- 100 g gomba (aprítva)
- 1 kis fej vöröshagyma (aprítva)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál friss rozmaring (aprítva)
- Só és bors ízlés szerint
- 1 dl fehérbor (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben és pároljuk meg a hagymát és a gombát, majd adjuk hozzá az aprított gesztenyét és a rozmaringot. Sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről.
- Vágjunk a csirkemellekbe egy kis zsebet, és töltsük meg a gesztenyés-gombás keverékkel.
- Tegyük a megtöltött csirkemelleket egy tepsibe, öntsük rá a fehérbort, és süssük 25-30 percig.
- Tálalás előtt frissen vágott petrezselyemmel szórhatjuk meg. Kiválóan illik hozzá egy könnyű zöldséges köret.
Édes kényeztetés:
Gesztenyés-pisztáciás brownie
Hozzávalók:
- 150 g gesztenyemassza
- 100 g étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 100 g cukor (vagy nyírfacukor)
- 50 g pisztácia (durvára vágva)
- 50 g liszt
- Egy csipet só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral.
- Olvasszuk fel az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett, majd keverjük hozzá a cukrot és a tojásokat.
- Adjuk hozzá a gesztenyemasszát és a lisztet, majd óvatosan forgassuk bele a pisztáciát is.
- Öntsük a masszát a tepsibe, és süssük 20-25 percig. A brownie akkor jó, ha belül egy kicsit lágy marad.
- Szeletelés után pisztáciával és olvasztott csokoládéval is díszíthetjük.
Gesztenyés csokoládékrém (pohárdesszert)
Ez a desszert krémes, csokoládés és gesztenyés rétegekkel igazán különleges élményt nyújt, és akár előző nap is elkészíthető!
Hozzávalók:
- 200 g gesztenyemassza
- 100 ml tejszín
- 50 g étcsokoládé
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup
- 2 db keksz (durvára törve, opcionális)
- Egy csipet fahéj
Elkészítés:
- A gesztenyemasszát keverjük simára a mézzel vagy juharsziruppal, majd egyenletesen osszuk el két pohárban.
- A csokoládét olvasszuk meg, és keverjük hozzá a felvert tejszínhez, majd kanalazzuk a gesztenyére.
- Szórjuk meg a tetejét egy kevés durvára tört keksszel és egy csipet fahéjjal.
- Hűtsük legalább egy órán át, majd tálaljuk. Könnyedén variálható recept, amivel akár vendégeket is lenyűgözhetünk.
Nyitókép: Philippe Sainte-Laudy Photography/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Az ősz ízei egy befőttesüvegben: 5 lekvár recept, amit érdemes kipróbálni
- Megmutatjuk a kedvenc sütőtök pite receptünket
- Villámgyors receptek, ha azonnal ennél valami édeset