Ez az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen rengeteg értékes vitamint és antioxidánst tartalmaz. Emellett nagyon finom és könnyedén beilleszthető az étrendedbe is. Eláruljuk, mostantól miért legyen ez a tízóraid!
Az édeskés-savanykás ízű trópusi gyümölcsnek magas a tápanyagtartalma, ennek ellenére kevés kalória található benne. Az egyik legegészségesebb citrusfélének tartják, sőt, a sok rostnak köszönhetően még laktató is. Ezért érdemes rendszeresen fogyasztani:
1. Támogatja a fogyást
Az Advanced Nutrition tanulmányában olvasható, hogy a magas rosttartalmú gyümölcsöket tartalmazó étrend előnyös a telítettségérzet elérésében. Ez azért van, mert a rost növeli az emésztési időt. Tehát a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás automatikusan segít, hogy kevesebb kalóriát vigyél be. A grapefruit pedig rendkívül rostgazdag gyümölcs: egy fél gyümölcsben 2 grammnyi található. Emellett alacsony a kalóriatartalma és rengeteg folyadékot ad a szervezetednek, így egyszerre eltelít és hidratál. Egy kísérlet során 91 elhízással küzdő alanyt vizsgáltak, kiderült, hogy sokkal több kalóriát vesztettek ugyanannyi idő alatt azok, akik elfogyasztottak egy fél grapefruitot minden étkezés előtt.
2. Fogyasztása a szívedre is jó hatással van
A szívbetegség kialakulásának kockázatát a magas vérnyomás és a koleszterinszint emelkedése növelheti, de ez utóbbi kettőt képes mérsékelten tartani a grapefruit. Egy kutatás során az alanyok egy része hat héten keresztül napi rendszerességgel fogyasztotta a citrusfélét – naponta háromszor. A folyamat végén jelentős vérnyomásszint-csökkenést tapasztaltak, emellett azt is kimutatták, hogy mérséklődött az alanyok szervezetében az LDL-koleszterin, vagyis a káros koleszterin szintje is.
A tudósok szerint ez a grapefruitban található számos értékes tápanyagnak köszönhető, amelyek szerepet játszanak a keringési rendszer egészségének megőrzésében. A korábban említett magas rosttartalom mellett a gyümölcs elfogyasztása rengeteg káliumot is ad a szervezetednek, amely ásványi anyag a szívre van különösen jó hatással.
3. Csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát
A vesékben felhalmozódó felesleges anyagcseretermékek, ha nem tudnak kiürülni, kristályosodnak és vesekővé alakulnak. A nagyobbak akár a húgyúti rendszer elzáródását okozhatják, amely komoly fájdalomérzettel jár. A grapefruitban szervesen megtalálható citromsav képes megkötni a leggyakrabb vesekőtípusban, a kalcium-oxalátban található kalciumot, majd kiöblíteni azt a szervezetből. A citromsav továbbá képes növelni a vizelet térfogatát és pH-ját, olyan környezetet hozva létre, amely kedvezőtlen a vesekő kialakulása szempontjából.
Nyitókép: npdesignde/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Energetizáló reggeli banánból és spenótból
- Minden, amit a clean eatingről tudnod kell!
- Igazi vitaminbomba reggelre: napi 5 perc gyümölcsös álom