A gyerekeknek is szüksége van a visszarázódásra: így lesz könnyebb az iskolakezdés

A nyár vége a gyerekeknek és a szülőknek is megterhelő időszak lehet. Nemcsak anyagilag, de lelkileg is érdemes rákészülni az iskolakezdésre. Az alábbi tanácsok segítenek, hogy könnyebben vegyük a ránk váró feladatokat és az első tanítási napot.

Hamarosan becsöngetnek és ez mindenkit más-más érzéssel tölt el. Van, aki várja és van, aki retteg tőle, de egy biztos, senkit sem hagy hidegen a szeptember eleje. A gyerekek tarthatnak az új élethelyzetektől, úgy ahogyan a szülők is attól, hogy hogyan boldogul a csemete. Annak érdekében, hogy mindenkinek jól induljon az évkezdés nem árt, ha fokozatosan eszközölünk olyan módosításokat, amelyek lehetővé teszik a könnyebb visszarázódást. Hiszen bármilyen fájó szívvel, de lassan búcsút kell mondanunk a nyári csínytevéseknek, lustálkodásnak és szabadságnak. Az új ruhák és iskolai felszerelések vásárlása ugyan szórakoztató módja ennek, de az iskolakezdési előkészületek többről szólnak, mint a füzetek és ceruzák megvásárlásáról. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy lelkileg is felkészülten vehessék a gyerekek a rájuk váró feladatokat és az első tanítási napot.

Hangolódás az iskolai mindennapokra

Fotó: note thanun/Unsplash

Jó, ha már két-három, de legkésőbb egy héttel az iskolakezdés előtt elkezdünk hangolódni az iskolai mindennapokra. Valljuk be, a nyár folyamán mindenhol lazulnak a keretek és ez nem is baj, mindaddig amíg a szeptember el nem érkezik. Akkor ugyanis az éles váltás megviselheti a gyerekeket. Éppen ezért a fokozatosságra kell törekedni, az olyan sarkalatos pontokban is, mint az alvási rutin. Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia (AASM) szerint az iskoláskorú gyerekeknek napi 9-12 óra alvásra van szükségük, a tizenéveseknek pedig 8-10 órára. A nyári menetrend feloldása időbe telhet, és ha a változtatásokat szó szerint egyik napról a másikra végezzük el, akkor mindenki katasztrófára készülhet az első napokban. A legjobb megoldás, ha minden este egy kicsit korábbra helyezzük a gyermek lefekvési idejét, amíg el nem éri azt a szintet, amire szüksége van ahhoz, hogy megfeleljen az alvásigényének, és mégis időben felébredjen.

Szorongásoldásból jeles

Iskolás fiú csintalankodik
Fotó: Rubberball / Nicole Hill

Ha a gyerekeknek az iskolai tárgyakból, akkor a szülőknek a szorongásoldásból kell jeleskedni. Egy új tanév sok változást jelent. Egyesek számára új iskolát, új osztálytermet, új tanárokat és akár új kortárscsoportot is, így ez természetes, hogy szorongással tölti el a gyereket. A szorongás ugyanis az ismeretlentől való félelemből ered. Sokat tehetünk azért, hogy ezeket az aggodalmakat eloszlassuk, ha barátságosabbá és ismerőssé tesszük számukra az iskolai terepet. Ezt úgy is megtehetjük, hogy még az iskolakezdés előtt ellátogatunk az iskolába, felfedezzük a környéket vagy éppen a közlekedést. De mutathatunk képet a jövendőbeli tanárról, esetleg nézhetünk bemutatóvideót az intézményről. Így sokkal otthonosabban fognak mozogni az iskolában nem lesz annyira rémisztő a helyzet.

Az iskola ne jelentse a szórakozás végét

bicikli apa lánya gyerek család
Fotó: Westend61 / Getty Images

Könnyű abba a csapdába esni, hogy a laza nyár után szülőként bekeményítünk és innentől nincs helye mókának, csak a szabályok és elvárások kerülnek fókuszba. Ezzel mindössze azt érjük el, hogy megágyazunk az iskolaundornak. Gondoljunk csak bele: ott a nyár, a rengeteg kalanddal, utazással és játékkal és jön az ősz amikor hirtelen minden szürkévé és unalmassá válik. Elég kiábrándítóan hangzik (nem csak a gyerekeknek). Melyik gyerek szeretne iskolába járni, ha tudja, hogy ezzel véget ér a móka? Kerítsünk rá módot és képezze az is a visszarázódás részét, hogy minőségi, közös szórakozásban és kikapcsolódásban legyen részünk azok után is, hogy elkezdődött az iskola. Lehet ez egy délutáni játék a parkban, egy hétvégi kiruccanás vagy egy moziest.

Fókuszban a saját érzéseink

A saját érzéseinket nem igazán tudjuk elrejteni a gyerekek elől, mert olyan szenzitív receptorokkal rendelkeznek, hogy egyszerűen felesleges is lenne. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene foglalkoznunk a saját megéléseinkkel és érzelmeinkkel az iskolakezdést illetően. Az óvoda vége, az iskola kezdete vagy a többi átmeneti időszak a szülői szívnek is küzdelmes. Gyakran megjelenik az elengedés fájdalma, az idő múlásának szorongató érzése. Még akár azért is érezhetünk bűntudatot, ha épp ellenkezőleg, megkönnyebbülést vagy tehermentesítést élünk meg az iskola beköszöntével. Ezek egytől egyig normális érzések, amiket nem szabad a szőnyeg alá seperni, hiszen így tudunk megfelelő példát mutatni.

Nyitókép: Maskot/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: